News

Raluca Turcan anunță păstrarea stagiului minim de cotizare de 15 ani. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Ministrul Raluca Turcan a anunțat păstrarea stagiului minim de cotizare de 15 ani și a spus ce se întâmplă cu vârsta de pensionare.
28.05.2021 | 08:10
Raluca Turcan anunta pastrarea stagiului minim de cotizare de 15 ani Ce se intampla cu varsta de pensionare
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut noi declarații pe cele două teme extrem de arzătoare aflate la ordinea zilei în România ultimelor săptămâni: stagiul minim de cotizare și presupusa creștere a vârstei de pensionare.

Oficialul Guvernului Cîțu spune că autoritățile nu intenţionează creşterea obligatorie a vârstei de pensionare, fiind luată în calcul doar posibilitatea de prelungire a activităţii în cazul salariaţilor care doresc acest lucru.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare al cetățenilor, Turcan spune din nou, că ”în formula de calcul a pensiilor păstrăm stagiul minim de cotizare de 15 ani”.

Raluca Turcan, anunțuri importante privind stagiul minim de cotizare și vârsta de pensionare

Ministrul Muncii a precizat că nu există discuții despre creșterea vârstei de pensionare, ci că se discută constant despre opțiunea de a rămâne în activitate, ceea ce este total diferit.

ADVERTISEMENT

În același timp, Turcan ea a subliniat că stagiul minim de cotizare avut în vedere la noua lege a pensiilor se va păstra la cota de 15 ani.

”Noi susţinem continuarea vieţii active opţional şi nu luăm în calcul creşterea obligatorie a vârstei de pensionare. Am asistat la o serie de dezinformări care sunt lansate, cele mai multe dintre ele, în mod voit, tocmai pentru a crea neîncredere printre beneficiarii sistemului public de pensii, amăgiţi foarte mulţi ani.

ADVERTISEMENT

Noi suntem într-un plin proces de reformă pe sistemul public de pensii. Acest proces are două componente, componenta tehnică şi componenta legislativă.

Pe partea legislativă vizăm ca în formula de calcul a pensiilor să păstrăm stagiul minim de cotizare de 15 ani, să reducem inechitățile între pensia cea mai mică şi cea mai mare, să crească mai mult pensiile mai mici, evident, sistemul să fie sustenabil din perspectiva raportării cheltuielilor cu pensiile la PIB şi în acelaşi timp în calculul pensiilor să se aibă în vedere mai mulţi factori de contributivitate.

ADVERTISEMENT

Iar partea tehnică este cea de evaluare a tuturor dosarelor de pensii din România”, a declarat Raluca Turcan joi, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

De ce nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare

În ieșirea publică de joi, Turcan a mai punctat faptul că, în condițiile actuale din România, nu se poate pune problema creşterii vârstei de pensionare.

”În orice ţară din lumea aceasta, când se vorbeşte despre reformă, evident că se discută lucruri. Dar noi, ca ţară, în contextul actual al speranţei de viaţă la naştere, speranţei de viaţă la pensie şi ca urmare a calităţii vieţii profesionale, nu putem lua în calcul creşterea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT