Sport

Raport exploziv al Curţii de Conturi la CSM Bucureşti! “Au dispărut 290.000 de euro din bani publici!”. Cum se apără Gabi Szabo şi Vlad Enăchescu. Exclusiv

Curtea de Conturi a finalizat recent o verificare a clubului Primăriei şi a rezultat un raport care constată cheltuieli imense nejustificate
28.02.2024 | 00:18
Raport exploziv al Curtii de Conturi la CSM Bucuresti Au disparut 290000 de euro din bani publici Cum se apara Gabi Szabo si Vlad Enachescu Exclusiv
Raportul Curţii de Conturi constată mari nereguli la CSM Bucureşti
ADVERTISEMENT

CSM Bucureşti, clubul care deţine una dintre cele mai scumpe echipe de handbal din lume, a fost verificat recent de către Curtea de Conturi şi instituţia aceasta a constatat risipirea a 1.248.636 de lei, echivalentul a 240.000 de euro, plus a 265.114 lei, deci încă 50.000 de euro! Curtea a finalizat raportul pe 29 ianuarie, într-o perioadă în care Primăria Capitalei a publicat datele despre bugetul valabil pentru anul acesta. Clubului Sportiv Municipal i-au fost alocaţi, pentru 2024, 9 milioane de euro!

Raportul Curţii de Conturi constată pierderea nejustificată a banilor publici

Suma e pentru toate secţiile clubului, nu numai pentru formaţia de handbal care a consumat anul trecut aproximativ 4 milioane de euro. Curtea de Conturi, o instituţie subordonată Parlamentului, e responsabilă să verifice modul în care sunt utilizaţi banii publici, de aceea a avut dreptul să controleze CSM şi nu poate să ia la puricat şi cluburi sportive private ori ale societăţi care nu beneficiază de fonduri publice.

ADVERTISEMENT

Ce a constatat, pe scurt, raportul acesta:

  • CSM a reziliat unilateral contractele de muncă pe care le avea cu 12 angajaţi în perioada 2020-2022. Aşa a rezultat o pagubă de  1.248.636 de lei cu despăgubiri, cheltuieli de judecată şi cu executarea silită.
  • Clubul a trebuit să achite suma aceasta după ce a pierdut în instanţe procesele cu angajaţii pe care îi dăduse afară.
  • CSM a înregistrat suma de 1.248.636 de lei direct în contul de cheltuieli şi a încălcat astfel procedura contabilă impusă societăţilor care gestionează bani publici. Corectă ar fi fost înregistrarea temporară în contul 473 “Decontări din operaţii în curs de clarificare”.

Curtea de Conturi a determinat şi care a fost consecinţa erorilor pe care le-a comis conducerea CSM: “Majorarea cheltuielilor curente cu 55.376 de lei în 2020, 418.635 de lei în 2021 şi 774.625 de lei în 2022 şi diminuarea rezultatului patrimonial al entităţii cu aceleaşi sume, în condiţiile în care nu au fost analizate cauzele care au condus la aceste cheltuieli neprevăzute şi nu au fost stabilite eventuale răspunderi şi măsuri de recuperare a banilor”.

ADVERTISEMENT

“CSM a încercat să ascundă sub preş paguba”

Oficialii Clubului Sportiv Municipal au înregistrat, aşadar, direct în cheltuieli banii pe care i-au pierdut în instanţele de judecată din cauza ruperii ilegale a unor contracte de muncă. Ei aveau datoria să indice care au fost persoanele vinovate de acele pierderi şi să încerce să recupereze sumele de la vinovaţi, tot în instanţe.

FANATIK a discutat cu un avocat foarte experimentat inclusiv în litigii din sport. Specialistul acesta explică: “Procedura e diferită într-un club finanţat de către primărie în comparaţie cu aceea dintr-un club privat. Dacă FCSB sau CFR dă afară doi fotbalişti, pierde procesele şi ajunge să plătească despăgubiri de sute de mii de euro, proprietarii acelor echipe pot să accepte pierderea, pur şi simplu. Când sunt bani publici nu merge aşa, trebuie să existe o analiză internă, să fie stabiliţi vinovaţii pentru pierderea nejustificată, iar clubul să se îndrepte în instanţe împotriva lor”.

ADVERTISEMENT

Opinia avocatului este că “înregistrând sumele plătite ca despăgubiri direct în contul de cheltuieli, CSM pare că a încercat să ascundă sub preş pagubele”. Curtea de Conturi a sesizat, în audit, că suma 240.000 de euro nu era o cheltuială firească, ci una apărută din nepriceperea angajaţilor care nu respectaseră procedurile legale pentru desfacerea contractelor de muncă. Clubul Primăriei a mai avut şi alte probleme din aceeaşi cauză.

Curtea de Conturi nu a comentat şi despre salariile uriaşe

FANATIK a dezvăluit în octombrie 2023 că doi baschetbalişti puşi pe liber executau silit clubul pentru suma totală de 220.000 de euro. Fiindcă societatea nu avea în cont banii aceştia se alesese cu sechestru aplicat pe 16 maşini. CSM consumă bani foarte mulţi şi atunci când nu pierde procese, ca în cazurile pe care le-a indicat Curtea de Conturi. Clubul Primăriei o are sub contract pe cea mai scumpă handbalistă din lume.

ADVERTISEMENT

Cristina Neagu a fost convinsă să semneze prelungirea contractului care urma să îi expire în vara acestui an. Ea a iscălit pentru extinderea acordului până în vara anului 2025 şi va încasa până atunci câte 21.000 de euro net în fiecare lună. “Messi din handbal” e jucătoarea cel mai bine plătită în tot sportul acesta, însă la CSM mai există şi alte salarii mari, de top la nivel mondial. Curtea de Conturi nu de salarii s-a legat în urma auditului.

CSM Bucureşti a uitat să recupereze 50.000 de euro!

Instituţia a constatat, pe lângă faptul că oficialii Clubului Sportiv au ignorat pierderea a 240.000 de euro în litigii pe care tot ei le-au provocat rupând ilegal contracte, şi că ei “au uitat” să recupereze un prejudiciu de 265.114 lei. Suma reprezenta “despăgubiri şi cheltuieli de judecată” rezultate dintr-un proces pierdut într-un dosar din 2018. “Clubul nu a ţinut cont de o hotărâre definitivă a instanţei de judecată”, remarcă tot Curtea de Conturi.

CSM nu s-a îndreptat nici atunci împotriva vinovaţilor, iar acum e prea târziu să mai recupereze banii fiindcă dreptul de acţiune s-a prescris! Suma aceea rămâne, aşadar, pierdută fără ca vreun angajat să mai poată fi responsabil de pagubă. Ceea ce înseamnă încă 50.000 de euro pe lângă cei 240.000 de euro pe care Curtea de Conturi îi impută CSM din aceeaşi cauză: “Interpretarea eronată a prevederilor legale privind desfacerea contractelor individuale de muncă”.

Recomandările Curţii de Conturi pentru CSM Bucureşti: “Recuperaţi banii de la vinovaţi!”

Curtea a redactat şi o serie de recomandări pentru Clubul Sportiv ca urmare a acestui audit. Concluzia e că oficialii nu mai pot ascunde situaţia, ei trebuie să indice care sunt vinovaţii pentru pierderea banilor şi să urmărească să-i recupereze. Cum sună formularea Curţii: “Cercetările administrative de către comisiile numite de ordonatorul de creditese vor efectua pornind de la constatările instanţelor de judecată în vederea stabilirii cauzelor care au dus la stabilirea cheltuielilor de judecată, a despăgubirilor şi a altor cheltuieli. Rapoartele se vor efectua de către ordonatorul de credite”. Ordonatorul de credite fiind Primăria Bucureşti.

PMB şi CSM trebuie să se ocupe să recupereze măcar o parte din bani, a stabilit Curtea de Conturi: “Luarea măsurilor legale de recuperare a prejudiciilor, potrivit celor stabilite de comisii şi aprobate de ordonatorul de credite, după caz”.

curte conturi csm bucuresti
Concluziile Curtii de Conturi dupa auditul de la CSM Bucuresti
curte conturi csm bucuresti
Concluziile Curtii de Conturi dupa auditul de la CSM Bucuresti

Reacţia lui Vlad Enăchescu despre raportul Curţii de Conturi: “Cred că problema e din vremea lui Gabi Szabo”

FANATIK l-a contactat pe Vlad Enăchescu, manager al CSM Bucureşti. Comentariul lui despre rezultatele auditului: “Nu ştiu ce a găsit Curtea de Conturi, pentru că nu sunt eu responsabil de aşa ceva. E prima oară când aud, nu pe mine trebuie să mă întrebaţi. Din ceea ce ştiu eu, din auzite, e vorba despre nişte procese pierdute în urmă cu cinci, şase ani, atunci când doamna Syabo a desfiinţat nişte echipe şi de acolo foştii angajaţi au câştigat în instanţe. Situaţia e foarte veche, nu o cunosc exact. V-am spus, nu ştiu exact subiectul, înţeleg că ar fi o echipă de baschet, o echipă de rugby desfiinţate, chiar nu cunosc cu exactitate. Întrebaţi-l pe Iulian Pâslaru, preşedintele clubului!”. Pâslaru nu a putut fi contactat până la publicarea articolului.

Gabriela Szabo, despre neregulile din raportul de audit: “Nu pot fi acuzată de neglijenţă în serviciu!”

Enăchescu a trimis către Gabriela Szabo, fosta şefă a Clubului Sportiv Municipal. La fel ca managerul actual, fosta mare atletă susţine şi ea că neregulile ar proveni din urma ei: “Problemele financiare ale CSM datează, în cea mai mare parte, din mandatele anterioare datei la care am câştigat prin concurs postul de Director General. Soluţiile instanţelor în dosare iniţiate de către foşti angajaţi au fost pronunţate în timpul mandatului meu. CSM a avut obligaţia de a acoperi pretenţiile acestora, aşa cum erau menţionate în hotărârile judecătoreşti”.

Szabo mai spune şi că s-a ajuns aici tocmai fiindcă de-a lungul timpului CSM a ignorat avertizările Curţii: “Multe dintre dosare au fost piedute în instanţă din cauza prescrierilor, pentru simplul fapt că fostele conduceri nu au implementat recomandările şi deciziile Curţii de Conturi. Eu, în schimb, le-am implementat pentru a nu-mi fi imputată mie neglijenţa în serviciu. Pare că mi se reproşează acum tocmai faptul că am respectat obligaţia legală. În timpul mandatului meu au lucrat în permanenţă comisiile care aveau ca obiect cercetarea situaţiilor litigioase trecute sau aflate în curs, precum şi implementarea soluţiilor adoptate”. Chiar dacă Enăchescu şi Szabo vorbesc despre procese şi despre datorii foarte vechi, raportul auditului pe care l-a realizat Curtea de Conturi se referă la pierderi cauzate de un proces din 2018 şi despre cheltuieli nejustificate angajate în perioada 2020-2022. Gabriela Szabo a plecat de la cârma CSM București în iunie 2022.

  • 3,8 milioane de euro a avut echipa de handbal a CSM Bucureşti în anul 2023, un buget dintre cele mai mari din lume
  • 600.000 de euro din bugetul total au provenit din surse private, conform managerului Vlad Enăchescu. Restul banilor au fost pompaţi din Primăria Bucureşti
ADVERTISEMENT