Sport

Liga stelelor din handbal! Cele mai mari bugete din campionatul feminin. CSM Bucureşti conduce topul. Exclusiv

Liga Florilor este unul dintre campionatele de top ale Europei, în care se investesc sume uriaşe de bani. Şase echipe au un buget de peste 2 milioane de euro în noul sezon.
15.06.2023 | 15:47
Liga stelelor din handbal Cele mai mari bugete din campionatul feminin CSM Bucuresti conduce topul Exclusiv
Secvenţă din meciul CSM Bucureşti - Rapid. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Investiţiile din bani publici în handbal reprezintă una dintre controversele principale ale sportului de pe semicerc. În ultimii ani există o dispută între taberele pro şi contra investiţiilor din fonduri publice în echipele de handbal, mai ales că România are unul dintre cele mai bogate campionate feminine ale Europei.

Liga stelelor din handbal! Cele mai mari bugete din handbalul feminin românesc

Astfel, la mai multe echipe din Liga Florilor vedem campioane mondiale, olimpice şi europene, care ridică nivelul competiţiei. În schimb, îngrijorarea vine în ceea ce priveşte rezultatele echipei naţionale, care la ultimele patru turnee finale a încheiat sub locul 10 de fiecare dată.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, discuţiile privind utilitatea acestor investiţii este pusă la îndoială, la fel ca şi managementul acestor fonduri publice, care ar trebui să creeze pe lângă un lot performant şi un climat optim pentru creşterea tinerelor handbaliste. Dar rareori se întâmplă acest lucru.

Evoluţii sinusoidale în Europa! Fără Final Four în Champions League de cinci ani

CSM Bucureşti şi Rapid au ajuns în sezonul trecut până în sferturile Ligii Campionilor, însă România n-a avut nici de această dată echipă în Final Four. Rapid a avut ghinionul de a da peste Vipers, câştigătoarea competiţiei, dar dezamăgirea a fost mai mare pentru CSM Bucureşti, care pornea favorită cu Esbjerg.

ADVERTISEMENT

În European League, doar SCM Râmnicu Vâlcea a performat la nivelul aşteptat. Echipa lui Dahl a ajuns până în sferturi, acolo unde a fost învinsă clar de Nykøbing, iar România a fost fără reprezentantă în Final Four pentru prima dată după schimbarea formatului din competiţie. Buzău şi Cisnădie au fost eliminate încă din preliminarii.

Toate aceste rezultate sinusoidale în cupele europene contribuie la aceste controverse vis-a-vis de bugetele importante asigurate din bani publici, un alt argument al contestatarilor fiind faptul că echipele româneşti nu performează în Europa la măsura bugetului.

ADVERTISEMENT

Topul bugetelor din Liga Florilor! CSM Bucureşti rămâne lider la acest capitol

În sezonul viitor, bugetele din Liga Naţională cresc şi avem echipe noi care îşi cresc pretenţiile pe plan intern şi vizează un loc de cupe europene. Nu mai puţin de şase formaţii vor avea peste 2 milioane de euro buget.

Topul bugetelor din Liga Florilor: 

  1. CSM Bucureşti – 3.800.000 de euro
  2. Gloria Bistriţa – 3.000.000 de euro
  3. Dunărea Brăila – 2.800.000 de euro
  4. Rapid Bucureşti – 2.600.000 de euro
  5. Gloria Buzău – 2.500.000 de euro
  6. SCM Râmnicu Vâlcea – 2.000.000 de euro
ADVERTISEMENT

CSM Bucureşti rămâne lider la acest capitol. Câştigătoarea eventului în stagiunea trecută, CSM s-a oprit din nou în sferturile de finală din Liga Campionilor, pentru a patra oară la rând. “Tigroaicele” au un buget similar cu cel din stagiunea trecută şi au făcut transferuri spectaculoase, cel mai valoros fiind al pivotului de la Esbjerg, Vilde Ingstad. Dar, orice alt rezultat în afara unei calificări în Final Four este un eșec.

Gloria Bistrița vrea să se bată cu granzii! Brăila visează la un Final Four în European League

Gloria Bistriţa a ocupat ultimul loc al podiumului în sezonul recent încheiat şi vrea să devină o forţă care să se bată cu granzii pentru trofee. Iar bugetul este unul mai mult decât consistent, de aproximativ 3 milioane de euro în viitorul sezon. Gnonsiane Niombla este cel mai sonor nume care vine la Bistriţa în vară, care îşi propune să facă o figură frumoasă şi în European League.

Dunărea Brăila este o altă echipă cu un buget important, la fel ca în ultimii ani, cifrat la 2.800.000 de euro. De această dată, conducătorii promit că nu se vor mai repeta greşelile trecutului şi vor ca formaţia lui Buceschi să prindă chiar un Final Four în European League… La buget, sunt acolo. Proaspăta câştigătoare de Champions League, Katarina Jezic, vine la Brăila din stagiunea viitoare.

Rapid, la al doilea sezon la rând în Champions League! Echipa din Giulești mai vrea să facă trei transferuri

Rapid Bucureşti va obţine, în proporţie de 99,9%, un wild card în Champions League, după parcursul superb din această ediţie a Champions League. Bugetul Rapidului este undeva la 2,5-2,6 milioane de euro. Campania de transferuri a giuleştencelor nu s-a încheiat, mai fiind aşteptate trei nume care să semneze cu Rapidul. Până acum au venit Lara Gonzalez Ortega şi Laura Kanor.

Gloria Buzău a ratat în acest sezon calificarea în cupele europene, dar bugetul rămâne la un nivel înalt, aproximativ 2,5 milioane de euro. Buzoiencele au anunţat până acum nu mai puţin de nouă transferuri, deci va fi o adevărată remaniere la nivel de lot. Rămâne de văzut dacă formaţia lui Daniel Anca va putea intra în lupta la podium.

SCM Râmnicu Vâlcea a transferat golghetera Campionatului Mondial

SCM Râmnicu Vâlcea s-a întărit în intersezon şi a făcut mai multe transferuri interesante, printre care şi Nathalie Hagman, golghetera ultimei ediţii a Campionatului Mondial. Cu acete mutări, vâlcencele speră să revină în top, după o stagiune sub aşteptări.

O creştere de buget va avea şi SCM Craiova, echipă care vrea să revină încet-încet la nivelul din 2018, când a reuşit să câştige Cupa EHF. Din informaţiile noastre, echipa din Bănie va avea un buget de 1,5 milioane de euro şi a făcut câteva transferuri interesante, printre care şi Dejana Milosavljevic.

CSM Tâgu Jiu s-a calificat în Europa cu un buget de 900.000 de euro

Surpriza sezonului precedent a fost fără doar şi poate, CSM Târgu Jiu. Nou-promovata a reuşit să ajungă până în finala Cupei României şi să îşi asigure prezenţa în European League. Cu un buget de 900.000 de euro în sezonul trecut, investiţiile trebuie să crească la echipa care va juca în sezonul viitor din cupele europene.

Din liga secundă vine o altă echipă cu pretenții. Este vorba de Corona Brașov, care sub comanda lui Alexandru Dedu, fostul șef al FRH, vrea să își pună amprenta în viitorul sezon. În acest sens, echipa a făcut câteva transferuri interesante, precum Matea Pletikosic, Anija Gudelj sau Bobana Klikovac.

Noul sezon al Ligii Florilor se anunță foarte interesant. Bugetele sunt mai mult decât consistente pentru echipele de top, dar un semn îngrijorător pentru echipele naționale este că toate restricțiile au dispărut.

Handbal fără restricții! Tinerele handbaliste nu își găsesc locul și un procent foarte mic din bugete se investesc în academii

Nu mai există regula U-21 și U-23, iar legea Novak, care prevedea folosirea unui procent de minimum 40% jucători români într-o echipă a fost “călcată în picioare” în stagiunea precedentă. Cu atât mai mult ea nu va fi aplicată după dispariția Ministerului Sportului.

FRH a promis că va respecta interesele jucătorilor români și va lua măsuri ca echipele naționale ale României să aibă de câștigat de pe urma acestei competiții puternice, dar deocamdată aceste măsuri se lasă așteptate.

O altă îngrijorare este cea privind promovarea tinerelor handbaliste. Din păcate, un mic procent din aceste bugete se îndreaptă spre academii și pentru promovarea tinerelor handbaliste autohtone, multe dintre ele fiind nevoite să se retragă imediat după ce au terminat junioratul pentru că, efectiv, nu își găsesc locul la echipele de senioare.

  • 20.000 de euro este salariul Cristinei Neagu, handbalista care câștigă cel mai bine în Liga Florilor
  • 6 este numărul echipelor cu un buget mai mare de 2.000.000 de euro
ADVERTISEMENT