News

Rareș Bogdan, despre legea privind minoritățile naționale din Ucraina: ”Este nedrept și jignitor”. Ce îi cere lui Zelenski

Rareș Bogdan a avut o reacție dură după ce a aflat de legea privind minoritățile naționale adoptată de Parlamentul din Ucraina. Ce așteptări are de la Volodimir Zelenski.
22.12.2022 | 22:11
Rares Bogdan despre legea privind minoritatile nationale din Ucraina Este nedrept si jignitor Ce ii cere lui Zelenski
Rareș Bogdan, despre legea privind minoritățile naționale din Ucraina: ”Este nedrept și jignitor”. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noua lege a minorităților naționale din Ucraina, adoptată în decembrie de Parlamentul de la Kiev, nu aduce schimbările sperate de comunitatea românească.

Rareș Bogdan, despre legea privind minoritățile naționale din Ucraina: ”Este nedrept și jignitor”

După ce autoritățile ucrainene au menținut măsura de a limita drepturile minorităților, din România au venit mai multe reacții dure.

ADVERTISEMENT

Joi seara, MAE a emis un comunicat în care a calificat regretabilă votarea acestei legi în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia.

La scurt timp, critici vehemente au venit și din direcția europarlamentarului Rareş Bogdan.

În opinia liberalului, ceea ce a făcut, pe 13 decembrie, Parlamentul de la Kiev, este ”nedrept și jignitor”. Prim-vicepreședintele PNL mai spune că este ”mâhnit”.

ADVERTISEMENT

El spera ca Ucraina să demonstreze respect față de români, după ce aceștia s-au solidarizat cu refugiații izgoniți de război.

”Ei bine, NU! Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie o lege a educației care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă.

ADVERTISEMENT

Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017, care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează că, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide in limba maternă.

Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit”, scrie Bogdan pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce așteptări are Rareș Bogdan de la Volodimir Zelenski

Rareș Bogdan se așteaptă ca preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care încă nu a promulgat actul normativ, să ceară modificări pentru ”a garanta copiilor români dreptul de a învăţa în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile”.

”Președintele Ucrainei nu a promulgat legea, mă aștept să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile.

Atâta timp cât legea menține nedreptățile create prin legea educației din 2017, care reduce dreptul copiilor de a-și dezvolta identitatea românească prin studiu la toate materiile, nu o putem accepta. Este drept, prin legea adoptată statul ucrainean se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea, dar este insuficient”, mai spune Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT