News

Răsturnare de situație în dosarul în care firma Gabrielei Firea pretinde despăgubiri. Cum au ajuns acestea să fie de 9 ori mai mari decât cele cerute inițial

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, este asociată într-o firmă specializată în tranzacții imobiliare care a cerut despăgubiri pentru un teren expropriat.
30.04.2024 | 16:47
Rasturnare de situatie in dosarul in care firma Gabrielei Firea pretinde despagubiri Cum au ajuns acestea sa fie de 9 ori mai mari decat cele cerute initial
Un teren al firmei Gabrielei Firea a fost expropriat de CNAIR. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a fost desemnată candidatul PSD pentru Primăria Capitalei la începutul săptămânii trecute, după ce coaliția aflată la guvernare i-a retras sprijinul medicului Cătălin Cîrstoiu. Acesta este cercetat de ANI pentru integritate, dar, pe de altă parte, nu avea șanse mari la alegeri, fiind cotat în sondajele de opinie cu un procent modest, ce a variat între 10% și 15%.

Cuantumul despăgubirilor solicitate este de 1.908.000 lei

În afara politicii, Gabriela Firea mai este implicată în afaceri, fiind asociat la Tudor Imob Media SRL, o societate comercială specializată în tranzacții imobiliare, alături de fiul ei cel mare, Tudor Ștefan Firea. Pe 13 iunie 2023, firma a dat în judecată  Compania Națională de Administrare și Infrastructură Rutieră (CNAIR), obiectul dosarului înregistrat la Tribunalul Ilfov fiind “expropriere”.

ADVERTISEMENT

Firma controlată de Gabriela Firea a deținut un teren de 550 metri pătrați în Voluntari, într-o zonă unde s-au efectuat lucrări pentru autostrada București-Ploiești, astfel că a trebuit să primească despăgubiri de la CNAIR. În 2018, acestea au fost de 201.872 lei pentru terenul ce făcea parte dintr-o suprafață mai mare, de aproximativ un hectar. Firea a confirmat pentru FANATIK că în dosar este vorba despre același teren expropriat.

Între timp, dosarul a mai avut un singur termen, pe 28 februarie 2024. În instanță, reprezentantul convenţional al reclamantei Tudor Imob Media SRL a susţinut că, în raport cu dispozițiile articolului 22 din Legea nr. 33/1994, aceasta îşi stabileşte cuantumul despăgubirilor solicitate la suma de 1.908.000 lei, adică cu peste 9 ori mai mare decât valoarea stabilită inițial de CNAIR.

ADVERTISEMENT

La interpelarea instanţei referitoare la motivarea excepţiei invocate la actualul termen de judecată, reprezentantul convenţional al CNAIR a susţinut că, astfel cum prevede legea, expropriatorul nemulţumit de cuantumul despăgubirilor acordate poate solicita prin instanţă o majorare a cuantumului respectiv, nefiind nevoie de anularea hotărârii.

Expertiza va stabili valoarea de circulaţie a terenului expropriat

Astfel, instanța a arătat că va încuviinţa pentru Tudor Imob Media SRL proba cu expertiză tehnică în specialitatea “evaluarea proprietăţii imobiliare”, expertul urmând să fie desemnat prin tragere la sorţi, de către o persoană din sala de judecată, străină de cauză. De asemenea, a dispus emiterea unei adrese către Biroul local pentru expertize tehnice judiciare şi contabile Bucureşti, pentru a se comunica numirea în cauză a expertului în specialitatea “evaluare imobiliară”.

ADVERTISEMENT

Tribunalul Ilfov a consemnat drept obiectiv al expertizei: stabilirea valorii de circulaţie a terenului expropriat la momentul emiterii deciziei de expropriere, urmând a se ţine seama atât de expertizele întocmite de camerele notarilor publici, cât şi de preţul cu care se vând în mod curent terenurile similare în unitatea administrativ-teritorială la acelaşi moment.

Totodată, Tribunalul Ilfov a dispus emiterea de adrese către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov şi Primăria Voluntari pentru a comunica instanţei contracte de vânzare-cumpărare privind terenuri similare ca interval şi ca şi categorie de folosinţă.  De asemenea, a arătat că va pune în vedere reprezentantului convențional al pârâtului CNAIR să comunice instanţei datele de indentificare ale expertului pe care îl va desemna a face parte din comisia de experţi, în termen de 5 zile.

ADVERTISEMENT

Firma Gabrielei Firea și-a crescut cifra de afaceri

La același termen de judecată s-a stabilit că onorariul provizoriu pentru expertiză, în suma de 6000 lei, câte 2000 de lei pentru fiecare expert , este în sarcina reclamantului Tudor Imob Media SRL. Instanța a pus în vedere firmei controlate de Gabriela Firea să facă dovada achitării onorariului provizoriu stabilit în sarcina sa, în termen de 5 zile de la încuviinţare, sub sancţiunea decăderii din probă, se consemnează în dosarul consultat de FANATIK.

După depunerea dovezii de achitare a onorariului provizoriu, se va emite adresă către membrii comisiei de experţi pentru a fi înştiinţată să efectueze, după convocarea părţilor, şi să depună la dosarul cauzei raportul de expertiză încuviinţat, în exemplare suficiente pentru instanţă şi fiecare parte, cu cel puţin 10 zile înaintea termenului de judecată fixat, cu ataşarea dovezilor de convocare a părţilor.

La termenul din 28 februarie 2024, Tribunalul Ilfov a amânat cauza pentru 23 octombrie 2024, în vederea administrării probelor. Conform declarației de interese a Gabrielei Firea, aceasta deține 20 de părți sociale la Tudor Imob Media SRL în valoare de 200 lei. Ultimele rezultate financiare, valabile pentru 2023, arată că firma și-a crescut cifra de afaceri la 241.548 lei (față de 66.000 lei în 2022), în timp ce pierderea a fost de 146.606 lei, mai mare decât cea din anul precedent, care a fost de 86.203 lei.

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților