News

Războaiele dintre traficanţi au doborât un record negru. Oraşul din Franţa în care s-a comis un număr fără precedent de crime, printre victime se află și copii

Autoritîţile din sudul Franţei au prezentat un bilanţ sumbru de sfârşit de an, 2023 încheindu-se cu cel mai mare număr de morţi, victime a luptelor dintre traficanţi.
22.12.2023 | 12:11
Razboaiele dintre traficanti au doborat un record negru Orasul din Franta in care sa comis un numar fara precedent de crime printre victime se afla si copii
Marsilia este centrul traficului de droguri din Franţa Foto: Europe1
ADVERTISEMENT

Procurorul din Marsilia, Nicolas Besson, a declarat astăzi că de la începutul anului 2023 au avut loc 51 de crime în acest oraş din sudul Franţei, dintre care 47 au fost legate de contrabanda de droguri.

Mai mult de jumătate dintre cei ucişi au sub 25 de ani

Cifrele prezentate de procuror arată că s-a doborât recordul anual al numărului de crime provocate de lupta pentru teritoriu dusă de traficanții de droguri în acest important port de la Mediterana.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 118 persoane au fost rănite în aceste confruntări, de trei ori mai multe decât anul trecut. Cotidianul Le Figaro indică în mod deosebit lupta pentru teritorii dusă de două bande rivale, „DZ Mafia” și „Yoda”.

Potrivit procurorului Nicolas Besson, anul acesta șapte minori au fost uciși și 18 au fost răniți. Printre cei uciși s-au numărat și trei femei, care, de altfel, sunt din ce în ce mai prezente în rețeaua traficanților de droguri, fie ca victime ale prostituției, fie ca participante la lanțul de contrabandă.

ADVERTISEMENT

Multe victime sunt tineri recrutați din toată Franța şi ademeniți pe rețelele de socializare. Anul acesta, 27 dintre persoanele ucise în legătură cu traficul de droguri sunt tineri cu vârsta sub 25 de ani.

Cotidianul “Liberation” dă exemplul lui Kamel, un băiat de 20 de ani, din Montpellier, care a ajuns la Marsilia după ce a văzut un anunţ de angajare pe Snapchat, în care se specifica faptul că îi sunt asigurate cazarea şi masa.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât a fost atras de salariul promis, 150 de euro pe zi, aproape dublă faţă de maximul de 80 de euro pe care îl putea câştiga în oraşul său natal. “Nici nu te gândești, vii direct! În plus, ăsta e un oraș în care se întâmplă lucruri pe care nu le-ai văzut niciodată acolo de unde vii, e ca în filme. Este Marsilia!”, povesteşte el.

Kamel a fost arestat în prima sa zi “pe teren”, iar acuzaţiile care i se aduc sunt “vânzare şi posesie de stupefiante”. “Eram pe telefon, nu am văzut poliţia sosind…”, povesteşte acesta.

ADVERTISEMENT

Tinerii precum Kamel sunt primele victime ale războiului dintre bande, avertizează autorităţile. 73% dintre omucideri și tentative de omucidere provin din rivalitatea dintre cele două clanuri amintite mai sus. Asta şi pentru că mizele sunt uriaşe, cele cinci puncte principale de vânzare de droguri din Marsilia aducând profituri cuprinse între 50.000 și 80.000 de euro pe zi,

ADVERTISEMENT
Tags: