News

Război în Gaza. Hamas refuză eliberarea ostaticilor fără oprirea completă a atacurilor israeliene

Hamas a anunțat că nu va elibera ostaticii pe care îi mai are fără ca atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza să înceteze complet.
17.12.2023 | 11:19
Razboi in Gaza Hamas refuza eliberarea ostaticilor fara oprirea completa a atacurilor israeliene
Armata israeliană continuă atacurile în Fâșia Gaza/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israel a lansat noi atacuri asupra Fâșiei Gaza, deși se confruntă cu presiuni pe plan intern să negocieze cu Hamas un nou armistițiu care să ducă la eliberarea ostaticilor. În schimb, organizația palestiniană refuză negocierile fără o încetare „completă” a atacurilor israeliene, scrie AFP, preluată de News.ro.

Rudele ostaticilor israelieni capturați de Hamas în urma atacului din 7 octombrie s-au adunat sâmbătă la o demonstraţie la Tel Aviv prin care au cerut guvernului să negocieze eliberarea lor. „Cererea noastră nu este o luptă împotriva guvernului. Este un apel pe care oricine l-ar face dacă ar fi vorba de tatăl său. Luaţi-ne în considerare şi faceţi acum un plan de negociere”, a spus Noam Perry, fiica ostaticului Haim Perry.

ADVERTISEMENT

Manifestația a avut loc la o zi după ce armata israeliană (IDF) a anunțat că a ucis „din greșeală” trei ostatici în Fâșia Gaza care se pare că fie reușiseră să evadeze, fie fuseseră abandonați de către răpitorii lor. Potrivit unui oficial militar, citat de BBC, se pare că cei trei erau la bustul gol și țineau un steag alb în mână în momentul în care soldații israelieni au deschis focul asupra lor.

În pofida acestei tragedii, IDF a continuat atacurile și în cursul zilei de duminică, premierul Benjamin Netanyahu afirmând că „presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru a asigura victoria asupra duşmanilor noştri”.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața în urma atacurilor israeliene asupra orașului Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, potrivit Ministerul Sănătăţii al Hamas. De asemenea, existența informații legate de un bombardament israelian asupra oraşului Bani Suheila din sudul ţării.

Benjamin Netanyahu a părut să confirme că guvernul Qatar face eforturi diplomatice pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici. „Avem critici serioase la adresa Qatarului, despre care presupun că veţi auzi la momentul potrivit, dar pentru moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri”, a spus Netanyahu.

ADVERTISEMENT

Şeful serviciilor de informaţii israeliene, David Barnea, s-ar fi întâlnit vineri cu premierul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahman Al-Thani, care a contribuit la negocierea armistiţiului anterior, potrivit site-ului de ştiri Axios.

Qatar a confirmat „eforturile sale diplomatice în curs de desfăşurare pentru a relua pauza umanitară”, însă Hamas pare să condiționeze eliberarea ostaticilor de încetarea completă a ofensivei Israelului în Fâșia Gaza. Astfel, într-un mesaj pe Telegram, Hamas a precizat că se opune „oricărei negocieri privind schimbul de prizonieri până când agresiunea împotriva poporului nostru va înceta complet”.

ADVERTISEMENT

Între timp, numărul victimelor civile continuă să crească. Patriarhia Latină din Ierusalim a anunțat că armata israeliană a atacat complexul în care se află singura biserică catolică din Gaza, iar un soldat israelian a ucis o femeie și pe fiica ei, iar alte șapte persoane au fost rănite.

ADVERTISEMENT