News

Război în Israel. Prințul moștenitor din Arabia Saudită condamnă ”agresiunea militară din Fâșia Gaza”

Război în Israel. Premierul Benjamin Netanyahu sugera, în urmă cu doar câteva zile, că IDF ar putea ocupa Gaza pentru a asigura securitatea.
11.11.2023 | 00:11
Razboi in Israel Printul mostenitor din Arabia Saudita condamna agresiunea militara din Fasia Gaza
Război în Israel. Netanyahu, despre o posibilă ocupare a Gaza. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
10-11-2023
21:23

Prințul moștenitor din Arabia Saudită condamnă ”agresiunea” Israelului

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a denunțat vineri comportamentul forțelor israeliene care luptă împotriva Hamas în Gaza, înainte de summit-urile din weekend care se vor concentra pe violențele în desfășurare în teritoriul palestinian.

“Condamnăm agresiunea militară la care asistăm în Fâșia Gaza, țintirea civililor și încălcările continue ale dreptului umanitar internațional de către forțele de ocupație israeliene”, a declarat prințul moștenitor Mohammed bin Salman la un summit cu liderii africani, primele sale comentarii publice privind războiul dintre Israel și Hamas.

“Subliniem necesitatea de a pune capăt acestui război și strămutărilor forțate și de a crea condiții pentru revenirea la stabilitate și obținerea păcii”, a mai spus acesta.

10-11-2023
14:52

Hezbollah recunoaşte pierderea a şapte luptători

Gruparea teroristă libaneză Hezbollah a transmis vineri că șapte dintre luptătorii săi au fost uciși într-un atac cu rachetă. Aceasta înseamnă că, în ultima lună, Hezbollah a pierdut 68 de membri în lupta împotriva Israelului.

Comunicatul Hezbollah nu a oferit detalii suplimentare, rezumându-se să spună că luptătorii uciși „au devenit martiri pe drumul spre Ierusalim”.

Totuși, Times of Israel scrie, citând surse din Liban, că șapte membri Hezbollah au fost uciși vineri dimineață într-un atac cu rachetă asupra bazei organizației situate în provincia siriană Homs. La rândul său, armata israeliană a anunțat că a tras în ținte din Siria ca răspuns la un atac cu drone asupra orașului Eilat.

10-11-2023
14:09

Hamas acuză că Israelul a bombardat cel mai mare spital din Gaza, ucigând 13 persoane

Hamas acuză Israelul că a lansat atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puțin trei spitale, vineri dimineață. Se pare că atacurile au inclus şi cel mai mare spital din Gaza, Al Shif, acolo unde Israelul susține că Hamas are ascunse centre de comandă și tuneluri. Hamas neagă aceste acuzații.

O purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a confirmat că Spitalul Al Shifa a fost bombardat. „Nu am detalii despre Al Shifa, dar știm că a fost bombardat”, a spus Margaret Harris. Potrivit Reuters, cel puțin o persoană a fost ucisă în atacurile asupra spitalului, dar guvernul Hamas din Gaza susține că 13 civili palestinieni au fost uciși.

În acelaşi tip, alarmele au sunat din nou vineri în Tel Aviv și zonele învecinate, după ce Hamas a lansat rachete asupra teritoriului Israelului. Gruparea militantă palestiniană a descris atacul ca un răspuns la numărul tot mai mare de victime civile din Gaza.

Serviciile medicale israeliene au raportat că două femei din Tel Aviv au suferit răni de schije cauzate de rachetele trase de Hamas.

10-11-2023
13:11

Raportor ONU: "Decizia Israelului cu privire la pauzele în lupte este foarte cinică și crudă"

Francesca Albanese, raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene, a descris decizia Israelului de a permite pauze de patru ore în luptă drept „foarte cinică și crudă”.

„Au fost bombardamente continue, 6.000 de bombe în fiecare săptămână pe Fâșia Gaza, pe această mică bucată de pământ, unde oamenii sunt prinși în capcană, iar distrugerea este imensă. Nu va mai exista nicio întoarcere a populaţiei în aceste locuri, după cum vedem distrugerile pe care le face Israelul”, le-a declarat Albanese reporterilor, într-o conferinţă de presă susţinută la Adelaide, în Australia.

“Aşadar, o încetare a focului de patru ore – da, pentru a lăsa oamenii să respire și să-și amintească cum este viața fără bombardamente, înainte de a începe să-i bombardeze din nou. Este foarte cinic și crud”, a adăugat ea.

Declarația ei vine după ce Casa Albă a declarat că Israelul va începe să impună pauze de mai multe ore în părți din nordul Fâşiei Gaza, pentru a le permite oamenilor să plece.

Ca răspuns la anunțul SUA, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat că orice plan pentru o pauză de scurtă durată a luptelor din Gaza trebuie realizat în coordonare cu ONU și trebuie convenit cu toate părțile pentru a fi „cu adevărat eficace”.

10-11-2023
11:39

IDF a făcut publice imagini cu raiduri și arestări în Cisiordania

Forțele de Apărare ale Israelului au arestat alte 41 de persoane în Cisiordania în cadrul raidurilor de noapte, a declarat un purtător de cuvânt.

„Forțele IDF, Shin Bet și MGB au arestat 41 de persoane căutate din Divizia Iudeea și Samaria și Brigăzile Bekaa și Emekim, dintre care 14 sunt teroriști din organizația teroristă Hamas”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

Israelul se referă la Cisiordania cu numele de Iudeea și Samaria, denumiri pe care palestinienii le contestă vehement. IDF a publicat și un videoclip al raidului.

10-11-2023
10:37

Israelul a atacat CNN, AP, Reuters și NY Times: "De unde ați știut unde și când va începe atacul?"

Israel a cerut presei internaționale să explice circumstanțele în care fotografii săi au fost prezenți la locul atacului surpriză al grupării teroriste Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie, și a avertizat că ar putea fi considerați complici la crime.

Acţiunea a venit după ce Honest Reporting a publicat miercuri un raport care arată că Associated Press, Reuters, New York Times și CNN au publicat fotografii făcute în timpul atacului. 

Acest lucru a stârnit suspiciunea că fotografii ar fi știut din timp despre atac, iar de aici şi semnele de întrebare care au apărut cu privire la posibila lor legătură cu Hamas, scrie The Times of Israel. AP, Reuters și The New York Times au negat că ar fi avut vreo cunoștință prealabilă despre atac și au reiterat că rolul lor este să acopere știrile de ultimă oră.

Doar CNN a răspuns că a încetat colaborarea cu unul dintre fotografi numiți în raport, deși nu avea niciun motiv să se îndoiască de „acuratețea jurnalistică” a muncii sale. Sistemul Național de Informații al Israelului a declarat că „ia foarte în serios fenomenul colaboratorilor mass-media internaționali care se alătură atacatorilor pentru a acoperi masacrele brutale comise de teroriștii Hamas”.

“Acești oameni din mass-media sunt complici la crime împotriva umanității. Aceasta este o încălcare a regulilor de etică profesională. Sistemul național de informare necesită acțiuni imediate”, se arată într-un comunicat. 

Ministrul Comunicațiilor din Israel, Shlomo Karhi, a trimis, de asemenea, o scrisoare către The New York Times, susținând că fotografii și alți angajaţi ai ziarului aveau cunoștințe prealabile despre atac, cerând conducerii ziarului să investigheze situaţia. „Vă scriu cu profundă îngrijorare cu privire la rapoartele recente despre presupusa implicare a angajaților dumneavoastră în evenimentele tragice din sudul Israelului”, a transmis el.

NY Times a respins acuzațiile, subliniind că în cazul fotografului lor, Yousef Masoud, insinuarea nu a fost dovedită.

Pe de altă parte, fostul premier israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război creat pentru a supraveghea conflictul, a fost foarte vehement într-o postare pe reţeaua X. „Jurnaliştii despre care s-a descoperit că ştiau despre masacru – şi totuşi au ales să rămână observatori inactiv în timp ce copiii au fost sacrificaţi – nu sunt diferiţi de terorişti şi ar trebui trataţi ca atare”, a scris el.

În raportul său, Honest Reporting a întrebat: „Este posibil ca „jurnaliştii” să se afle dis-de-dimineaţă la graniţă fără a fi coordonat în prealabil cu teroriştii? Unele dintre crime au fost surprinse de fotojurnalişti din Gaza care lucrează pentru Associated Press. Şi agenția de presă Reuters, a cărei prezență a fost semnalată dimineață devreme la graniță, ridică serioase întrebări etice”.

Site-ul enumeră patru fotojurnalişti ale căror nume apar în imaginile Associated Press din zona de graniţă Israel-Gaza, în ziua atacului: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud şi Hatem Ali.

Se pare că Eslaiah a trecut chiar granița și a filmat un tanc IDF în flăcări. De asemenea, i-a fotografiat pe atacatori care intrau în Kibbutz Kfar Az, unde zeci de civili au fost masacrați. Raportul spunea că Eslaiah a fost văzut în fața tancului, dar nu purta o vestă de presă care să-l identifice ca membru al presei. Pe internet a apărut și o fotografie cu Eslaiah sărutat de liderul Hamas în Gaza, Yahya Sinwar. Nu este clar când a fost făcută fotografia, dar se pare că a fost făcută înainte de atacul din 7 octombrie.

Război în Israel. Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit despre o posibilă ocupare a Fâșiei Gaza, în contextul în care acum câteva zile sugera că statul israelian ar putea să ocupe zona, pentru a controla securitatea „pe termen nedeterminat”.

Război în Israel. Netanyahu susține că nu vrea să ocupe Fâșia Gaza

Liderul Israelului a precizat că nu acesta este scopul său. Însă, este necesară o „forță credibilă” pentru a intra în Gaza, în cazul în care va fi nevoie, deoarece urmărește să prevină apariția ameninţărilor militante, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

„Nu urmărim să cucerim Gaza. Nu urmărim să ocupăm Gaza şi nu urmărim să guvernăm Gaza”, a transmis premierul Benjamin Netanyahu, într-o intervenție la postul Fox News.

Premierul israelian a precizat că în Fâșia Gaza trebuie să apară un guvern civil. În acest fel, el vrea să se asigure că nu va mai fi posibilă o lovitură precum cea lansată de gruparea Hamas, din data de 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

„Aşadar, trebuie să avem o forţă credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza şi va ucide ucigaşii. Pentru că asta va împiedica reapariţia unei entităţi asemănătoare Hamas”, a adăugat Netanyahu.

SUA: „Gaza va rămâne teritoriu palestinian”

Afirmațiile premierului vin după ce, în această săptămână, Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Gallan, au sugerat că Israelul va ocupa militar enclava palestiniană, odată cu terminarea războiului.

ADVERTISEMENT

Ulterior, SUA au reacționat. Washingtonul a precizat că se va opune în cazul în care Israelul ar vrea să ocupe Fâșia Gaza după război. Însă, administrația SUA a adăugat că Hamas nu mai poate controla enclava palestiniană.

„Din punctul nostru de vedere, palestinienii trebuie să fie în prim-planul acestor decizii. Fâșia Gaza este un teritoriu palestinian și va rămâne teritoriu palestinian.

ADVERTISEMENT

La modul general, noi nu susținem reocuparea Fâșiei Gaza, nici Israelul nu vrea acest lucru”, a transmis Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington. Aproape 11.000 de palestinieni au murit în urma bombardamentelor Israelului, ca reacție a atacului lansat de Hamas pe 7 octombrie.

ADVERTISEMENT
Tags: