LIVE Actualizat 07-11-2023
15:13

Război în Israel. Coridor umanitar pentru civilii din nordul Gazei / OMS anunță că peste 160 de lucrători medicali au fost uciși

Pe 7 noiembrie se împlineşte o lună de la masacrul comis de Hamas pe teritoriul Israelului, iar de atunci conflictul nu a contenit nici măcar o zi.
07.11.2023 | 17:06
Razboi in Israel Coridor umanitar pentru civilii din nordul Gazei  OMS anunta ca peste 160 de lucratori medicali au fost ucisi
Războiul dintre Israel şi Hamas a ajuns în cea de-a 32-a zi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
07-11-2023
15:13

IDF a cucerit un bastion Hamas, în inima Gazei

“Pentru prima dată în ultimele decenii, Forțele de Apărare Israelului luptă în interiorul Fâșiei Gaza, în inima terorii. Acesta este un război complex și dificil care, din păcate, a luat amploare”, a declarat, marți, generalul Jaron Finkelman, șeful Comandamentului de Sud al armatei israeliene.

Până acum, 34 de soldați israelieni au fost uciși în operațiunea la sol din Gaza.

În acelaşi timp, se anunţă că soldații Forțelor de Apărare Israelului din Grupul de Luptă al Brigăzii a 7-a au preluat controlul asupra unui bastion al Hamas din nordul Fâșiei Gaza. La faţa locului au fost găsite rachete antitanc și lansatoare de rachete, un arsenal impresionant de arme și materiale de informații foarte importante.

Pe de altă parte, un reporter Reuters din sudul Fâșiei Gaza a vorbit despre puterea atacului aerian israelian asupra localităţii Khan Younis, care se află în interiorul unei zone pentru care Israelul a ordonat evacuarea civililor.

Jurnalistul a relatat despre un bărbat care purta trupul fără viață al unui copil mic, îmbrăcat în ceea ce părea ca o pijama roz. El a văzut și o fată tânără care a supraviețuit atacului, dar a rămas prinsă sub o placă de beton care i-a căzut pe picioare. 

“Jur că aşteptăm moartea. Va fi mai bine decât să trăim. Aşteptăm moartea în fiecare moment”, a declarat un rezident de vârstă mijlocie din Khan Younis, Abu Jihad, reporterului Reuters.

07-11-2023
14:33

Numărul morţilor din Gaza a trecut de 10.300

Numărul morților în Gaza a crescut la 10.328, inclusiv 4.237 de copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Numărul răniților a crescut la 25.965, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Dr. Ashraf al-Qudra.

Într-o declarație de presă, Ministerul Sănătății a mai spus că a cerut intervenția internațională pentru a preveni bombardarea spitalelor. Al-Qudra susține, de asemenea, că Israelul a transformat coridoarele de evacuare, pe care le-a anunțat deschise în cursul zilei de marţi, în capcane pentru cei strămutați.

Armata israeliană le-a cerut în mod repetat locuitorilor Gaza să se mute în sudul teritoriului, în timp ce continuă să bombardeze orașele din sud, Rafah și Khan Younis.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari, a declarat marţi că Israelul a tras din nou tiruri în regiunea Libanului de sud, ca răspuns la atacurile Hazbollah.

Peste 30 de jurnalişti au fost ucişi, 24 au fost luaţi prizonieri

“Cu puțin timp în urmă, un tanc IDF a fost atacat de o echipă teroristă pe teritoriul libanez care a încercat să lanseze o rachetă antitanc către teritoriul israelian din apropierea zonei Shatula. De asemenea, mai devreme, forțele IDF au atacat pozițiile organizației teroriste Hezbollah, pentru a elimina amenințarea”, a scris Daniel Hagari, pe reţeaua X.

ADVERTISEMENT

Un alt reprezentant al Forțelor de Apărare Israelului a declarat presei arabe că a fost deschis un coridor umanitar pentru civilii din nordul Gazei care doresc să fugă în sud. Avichay Adraee a spus că drumul Salah al Din, care merge de la nord către sudul enclavei, va fi sigur pentru călătorie între 10 a.m. și 2 p.m., ora locală.

„Aș dori să vă informez că, deși Hamas continuă să submineze eforturile umanitare în curs și să vă folosească ca scut uman, IDF va permite din nou, astăzi, trecerea prin drumul Salah al Din”, a spus el. „Dacă îți pasă de tine și de cei dragi, mergi spre sud”, a fost îndemnul său.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, cotidianul Haaretz relatează că o femeie palestiniană a fost împușcată marţi dimineață în Cisiordania, după ce s-ar fi apropiat de forțele israeliene cu un cuțit și un steag Hamas. Femeia s-a apropiat de punctul de control Qalandia din Ierusalim și a înaintat către agenții de securitate, în ciuda avertismentelor soldaţilor, care în cele din urmă au răspuns cu focuri de armă.

Privitor la situaţia din Gaza, peste 160 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în timp ce își îndeplineau sarcinile în Fâșie, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. La rândul său, Sindicatul Jurnaliştilor Palestinieni a anunțat că a pierdut 69 de colegi, între care 32 de jurnalişti, 11 lucrători media, doi jurnalişti sunt dați dispăruţi, iar 24 sunt prizonieri în închisorile israeliene.

ADVERTISEMENT

Presa israeliană scrie că atacul Hamas din 7 octombrie a dat naștere celui mai mare val de antisemitism din lume de după al Doilea Război Mondial. Chiar dacă lăsăm deoparte țările arabe, unde sentimentele împotriva Israelului sunt mai evidente, în aproape toate țările lumii s-a înregistrat o creștere foarte bruscă a numărului de incidente antisemite, iar mulți evrei vorbesc de un sentiment scăzut de securitate și o adevărată teamă de a se identifica ca evrei.

Atacul global nu ratează aproape nicio țară, de la campusurile din Statele Unite, care au devenit extrem de ostile studenților evrei și israelieni, prin marcarea caselor evreiești din Franța și Germania, până la situația în care evreii sunt nevoiți să își coboare simbolurile din multe locuri, pentru a nu fi recunoscuți ca un instituție sau casă evreiască. Unele dintre incidente se opresc cu incitare și violență verbală pe rețelele de socializare, multe dintre ele ajungând în stradă. Cel mai grav caz s-a petrecut în Los Angeles, unde un evreu care a demonstrat în favoarea Israelului a fost bătut până la moarte.

ADVERTISEMENT

Mulți evrei raportează o atmosferă care amintește de anii 1930 în Germania, când exista o teamă reală de a purta kippa pe stradă sau chiar de a merge la sinagogă sau la școli evreiești. Unele dintre incidente încep cu demonstrații împotriva Israelului, în principal ale musulmanilor și elementelor pro-palestiniene, și alunecă în violență și scandări împotriva evreilor. Cea mai proeminentă chemare în aceste marșuri este apelul pentru „eliberarea Palestinei de la Iordan până la mare”, adică anihilarea Statului Israel – statul evreilor, mai scriu jurnaliștii israelieni.

ADVERTISEMENT
Tags: