LIVE Actualizat 11-07-2022
20:01

Război în Ucraina, ziua 138. Reacție dură a Kievului, după ce Putin a oferit cetățenia rusă ucrainenilor. Zelenski cere armatei să elibereze Herson

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 138. Tot mai multe atacuri ale Rusiei vizează civilii. Echipele de salvare caută în continuare supraviețuitori printre ruinele blocului din Chasiv Yar.
11.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 138 Reactie dura a Kievului dupa ce Putin a oferit cetatenia rusa ucrainenilor Zelenski cere armatei sa elibereze Herson
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 138. Tot mai multe atacuri ale Rusiei vizează civilii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
11-07-2022
20:01

Reacție dură a Ucrainei la demersul lui Putin

Diplomația ucraineană ”condamnă cu fermitate” decretul lui Putin, de a oferi cetățenie rusă ucrainenilor care doresc acest lucru. Kievul consideră demersul rușilor ”o nouă atingere la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a precizat instituţia într-un comunicat.

Decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional“, au adăugat ucrainenii.

11-07-2022
17:38

Victimele blocului lovit de rachetă în Donețk: 29 de morți

Un bloc din Donețk a fost atacat de ruși cu o rachetă, astfel că 29 de morți au murit până în acest moment. Numărul acestora poate crește de la oră la oră.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că, până în prezent, salvatorii au găsit 29 de cadavre îngropate sub dărâmături.

Clădirea a fost lovită de o rachetă rusească sâmbătă seara, 9 persoane fiind salvate de sub dărâmături, potrivit autorităților ucrainene.

11-07-2022
14:53

Putin oferă ucrainenilor cetățenie rusă

Vladimir Putin a semnat un decret prin care va oferi tuturor cetățenilor ucraineni calea spre a obține cetățenia rusă.

Putin a semnat decretul care va extinde procesul simplificat de naturalizare rusă spre toți cetățenii ucraineni, conform unui document oficial publicat de oficiali ai Kremlinului.

Prin acest decret, orice cetățean ucrainean își dorește va putea obține dreptul de a solicita cetățenia rusă printr-o manieră simplificată.

De cealaltă parte, Ucraina a introdus vize pentru ruși, pentru a evita cazurile de spionaj. Între cele două țări exista o înțelegere care permitea buna trecere între cele două țări, fără complicații și birocrație.

11-07-2022
12:00

Putin și Lukașenko pregătesc măsuri comune pentru Lituania

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko au discutat posibile măsuri comune ca răspuns la interdicția Lituaniei privind transporturile de bunuri către Kaliningrad.

Conform unui comunicat de presă al administrației de la Kremlin, “s-a pus accentul pe situația în legătură cu restricțiile ilegale impuse de Lituania asupra tranzitului de bunuri către regiunea Kaliningrad“.

În acest context, au fost discutate unele posibile măsuri comune“, au transmis oficialii de la Moscova. Aici s-a ajuns după ce în luna iunie, oficialii lituanieni au interzis trecerea mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor UE pe teritoriul său, către Kaliningrad, exclava Rusiei. Moscova a denunțat decizia și a avertizat că ar putea urma măsuri de represalii, conform CNN.

11-07-2022
09:20

Volodimir Zelenski a ordonat începerea contraofensivei. Populația a fost rugată să părăsească regiunile Herson şi Zaporojie

Armata ucraineană se pregătește pentru eliberarea regiunilor Herson şi Zaporojie, aflate sub controlul forțelor ruse. În acest context, populația a fost rugată să părăsească aceste zone cât mai repede.

Anunțul a fost lansat luni de vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk. Ea i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei ”să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile”.

Vereşciuk a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ-maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene. Regiunile Herson şi Zaporojie au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea, ocupată şi anexată de Moscova în 2014.

În unele dintre localităţile de aici, trupele ruse au instalat deja administraţii subordonate Moscovei. ”Nu ştiu în ce interval de timp va fi (această contraofensivă).

Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo. Este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor”, a declarat vicepremierul ucrainean.

Vereşciuk a continuat subliniind că civilii nu trebuie să devină un ”scut uman” între forţele de apărare ucrainene şi trupele ocupante: ”Lansăm un apel către cetăţeni să plece în orice direcţie, inclusiv prin Crimeea ocupată.”

În același context, ea a precizat că aproximativ 30% din populaţia din regiunile ocupate de Rusia nu trece de aşa-zisul proces ”de filtrare efectuat de invadatori”. Conform Agerpres, Irina Vereşciuk s-a referit la uciderea acestor ucraineni de către militarii ruși.

Ruşii îi duc în subsoluri pe oamenii pe care îi consideră periculoşi, iar aceştia sunt în majoritate bărbaţi”, a adăugat ea.

În același context, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat ordin armatei să elibereze regiunile de coastă din sudul ţării de sub ocupaţia trupelor ruse.

În acest scop, Ucraina îşi consolidează forţele ce vor fi dotate cu echipamente occidentale. Asta a declarat în urmă cu o zi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Preşedintele a însărcinat conducerea militară superioară să elaboreze planuri de eliberare a teritoriilor ucrainene ocupate temporar în sudul ţării, întrucât acestea sunt de o importanţă vitală pentru economia Ucrainei.

11-07-2022
06:32

Oleksii Reznikov: HIMARS au făcut o diferență uriașă pe câmpul de luptă

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că sistemele de rachete HIMARS livrate de aliații occidentali sunt folosite foarte eficient de propria armată.

Într-o postare pe Twitter, Reznikov a subliniat că sistemele de rachete HIMARS fac diferența pe câmpul de luptă. Amintim că anunțul ministrului ucrainean al apărării vine după ce americanii au anunțat că vor mai trimite încă patru sisteme HIMARS pe frontul de est.

HIMARS au făcut deja o diferență URIAȘĂ pe câmpul de luptă. Mai multe astfel de arme, precum și muniție și echipament ne vor spori forța și vor ajuta la demilitarizarea statului terorist.

Apreciez foarte mult eforturile depuse de președintele SUA și secretarul american al apărării pentru a sprijini lupta Ucrainei pentru libertate!”, a scris Oleksii Reznikov.

11-07-2022
04:54

Volodimir Zelenski anunță că bombardarea blocului Chasiv Yar nu va rămâne nepedepsită

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după atacul cu rachetă asupra unui bloc din Chasiv Yar, oraș situat în regiunea Donețk. Liderul de la Kiev a subliniat că rușii responsabili nu vor scăpa nepedepsiți.

În acest sens, Zelenski a oferit exemplul criminalilor de război naziști, care sunt aduși în fața justiției chiar dacă au vârste înaintate. “Am primit toată ziua informaţii din oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk.

Au fost distruse două clădiri înalte. Zeci de oameni sunt sub dărâmături. Şase au fost salavaţi. Din nefericire, sunt 15 nume pe lista celor morţi şi nu este numărul definitiv. A fost un atac cu rachetă.

Şi oricine comandă astfel de atacuri, oricine le comite luând ca ţintă oraşele noastre obişnuite, zonele rezidenţiale, ucide absolut deliberat. După astfel de atacuri, ucigaşii nu vor putea spune că nu au ştiut ceva sau că nu au înţeles ceva…

Toţi cei care au bombardat, toţi cei care ne-au lovit oraşele cu rachete, cum a fost în regounea Harkiv, în Zaporojie, Krivoi Rog, Siversk şi Vuhledar în regiunea Doneţk – ei vor fi găsiţi toţi”, a tramsmis Zelenski.

În continuare, președintele ucrainean s-a referit la naziștii responsabili pentru unele dintre cele mai mari orori din istorie: “Criminalii nazişti sunt găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei chiar şi la 90 sau 100 de ani. 

Sunt prinşi oriunde în lume. Bineînţeles, noi nu vrem să aşteptăm atât de mult. Însă dau acest exemplu ca să arăt că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus. Pentru absolut toţi!

Aşa cum este şi pentru nazişti. Şi ar trebui să nu se aştepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona atunci când circumstanţele politice se vor schimba.”

Acest exemplu este ca să arăt că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus. Pentru absolut toţi. Aşa cum este şi pentru nazişti. Şi ar trebui să nu se aştepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona când circumstanţele politice se vor schimba”, a precizat preşedintele Ucrainei.

 

Cel puțin 30 de persoane sunt încă prinse în dărâmăturile unui bloc de apartamente Chasiv Yar din estul Ucrainei, după ce un atac rusesc cu rachetă a ucis cel puțin 15 persoane în noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează AFP.

Cel puțin 30 de persoane sunt prinse sub ruinele unui bloc din Chasiv Yar

Jurnaliştii de la agenţia de presă au făcut un tur al ruinelor împreună cu supravieţuitorii.

O femeie a descris pentru AFP momentul în care racheta a lovit clădirea: “Ieri (sâmbătă n.r.), la 11 sau 10 seara, eram în dormitor, iar când plecam totul a început să tune și să trosnească. 

ADVERTISEMENT

Singurul lucru care m-a salvat a fost că am fugit aici, pentru că imediat după aceea toate acestea s-au prăbușit”.

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene lucrează în continuare pentru a scoate oamenii din dărâmături, relatează Associated Press. Se crede că zeci de oameni sunt încă prinși sub ruinele clădirii.

ADVERTISEMENT

Atacul cu rachete a distrus trei clădiri dintr-un cartier rezidențial al orașului, care este locuit în mare parte de oameni care lucrează în fabricile din apropiere.

Serviciile de urgență ucrainene au declarat duminică că au salvat cinci persoane din dărâmături până acum și au luat contact cu alte trei încă în viață, prinse sub ruine. Un alt bărbat a fost scos în viață din dărâmături duminică seara.

ADVERTISEMENT

Macarale și excavatoare au lucrat alături de echipele de salvare pentru a îndepărta ruinele unei clădiri, cu părțile laterale complet retezate de impactul loviturii. Salvatorii au continuat să lucreze în ploaie, în ciuda condițiilor periculoase.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, care include Chasiv Yar, a declarat că orașul cu aproximativ 12.000 de locuitori a fost lovit de rachete Uragan, care sunt trase din sisteme transportate de camioane.

ADVERTISEMENT

Chasiv Yar se află la 20 de kilometri sud-est de Kramatorsk, un oraș care este o țintă majoră a forțelor ruse în timp ce acestea se deplasează spre vest.

Rezidenții au declarat pentru Associated Press că au auzit cel puțin trei explozii și că, pe lângă decese, multe persoane au fost rănite grav în explozii.

Civilii din Herson, îndemnați să evacueze

Civilii din regiunea de sud Herson, ocupată de ruși, au fost îndemnați duminică să evacueze imediat, deoarece forțele armate ale Ucrainei pregătesc un contraatac acolo, relatează Reuters.

Ucraina a pierdut controlul asupra majorității regiuniivHerson, inclusiv asupra capitalei sale omonime, în primele săptămâni după invazia Rusiei din 24 februarie.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșchuk, a declarat într-o intervenție televizată la nivel național: “Este clar că vor fi lupte, vor fi bombardamente de artilerie… și, prin urmare, îndemnăm [oamenii] să evacueze urgent. 

Știu sigur că nu ar trebui să fie acolo femei și copii și că nu ar trebui să devină scuturi umane”.

Vereșchuk a mai spus că nu poate spune exact când va avea loc contraatacul.

Regiunea Herson include orașul Herson, care înainte de război avea o populație de aproape 300.000 de locuitori. Nu se știe câți dintre locuitorii orașului sunt încă acolo.

Autoritățile ruse din Herson spun că vor să organizeze un referendum privind alipirea la Rusia, dar nu au stabilit încă o dată. Kremlinul spune că viitorul regiunii ar trebui să fie determinat de locuitorii săi.

ADVERTISEMENT