LIVE Actualizat 26-08-2022
20:05

Război în Ucraina, ziua 184. Lukașenko își amenință dușmanii cu armele nucleare ale Rusiei / Centrala de la Zaporojie, reconectată la rețeaua electrică ucraineană

După șase luni de război în Ucraina, atenția tuturor e îndreptată asupra Centralei Nucleare de la Zaporojie, acolo unde Rusia ar putea cauza un dezastru nuclear.
26.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 184 Lukasenko isi ameninta dusmanii cu armele nucleare ale Rusiei  Centrala de la Zaporojie reconectata la reteaua electrica ucraineana
Războiul din Ucraina, după șase luni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-08-2022
20:05

Forțele ucrainene au lovit un pod important folosit de forțele de ocupație ruse în regiunea Herson

Forțele ucrainene au lovit un pod important folosit de forțele de ocupație ruse în regiunea Herson, potrivit comandamentului militar de sud al Ucrainei.

“Unitățile de artilerie cu rachete au continuat să desfășoare misiuni, inclusiv asigurarea controlului asupra podului Darivski. Funcționarea sa este în prezent oprită”, se arată în comunicatul comandamentului sudic.

Podul Darivski este singura trecere controlată de ruși peste râul Inhulets, care împarte terenul ocupat de ruși la vest de Nipru în două părți, relatează Reuters.

26-08-2022
17:52

Locuitorii din apropierea centralei de la Zaporojie au primit pastile de iod

Locuitorii din apropierea centralei nucleare Zaporojie au primit tablete de iod, pe fondul temerilor crescânde că luptele din jurul complexului ar putea declanșa o catastrofă.

Associated Press relatează că tabletele de iod au fost eliberate în orașul Zaporojie, controlat de ucraineni, aflat la aproximativ 45 de kilometri de fabrică.

Distribuirea pastilelor vine după ce centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost deconectată temporar de la rețeaua națională a Ucrainei, după ce toate liniile către aceasta au fost întrerupte joi.

Vineri dimineață, Energoatom, agenția nucleară de stat a Ucrainei, a declarat că eforturile sunt încă în desfășurare pentru a o conecta la rețeaua ucraineană înainte de a anunța succesul la începutul după-amiezii cu conectarea unuia dintre cele șase reactoare ale sale.

Situația rămâne însă fragilă, deoarece luptele continuă în jurul uzinei, imaginile din satelit arătând incendii în jurul complexului din ultimele zile.

26-08-2022
14:45

Lukașenko: Avioanele de război belaruse, gata să transporte arme nucleare

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că avioanele de război SU-24 ale țării sale au fost recondiționate pentru a transporta armament nuclear.

Potrivit agenției de știri de stat Belta, Lukașenko a spus că a convenit anterior mișcarea cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Belarus este gata să răspundă instantaneu la „provocări serioase” venite din vest, a avertizat Lukașenko.

“Dacă Doamne ferește de vreo provocare serioasă împotriva Belarusului, țintele noastre au fost stabilite. Centre de luare a deciziilor pe care le cunoaștem. 

Relațiile cu Belarus nu trebuie să fie agravate pentru că înseamnă și agravarea relațiilor cu Rusia care deține arme nucleare”, a spus liderul de la Minsk.

El a adăugat:

“Dacă încep să facă probleme, răspunsul va fi instantaneu. Belarus nu are propriile arme nucleare, dar este un aliat al Rusiei și a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invadarea Ucrainei de către Rusia”, a adăugat Lukașenko.

26-08-2022
12:44

Energoatom anunță reconectarea centralei nucleare Zaporojie la rețeaua electrică din Ucraina

Reprezentanții operatorului nuclear ucrainean Energoatom au anunțat vineri că centrala Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina.

Astăzi, 26 august 2022, la ora 14:04, una dintre unitățile energetice ale centralei ZNPP care a fost oprită ieri a fost conectată la rețeaua electrică, iar capacitatea este în curs de completare.

Lucrătorii de la Centrala Nucleară Zaporojie sunt eroi adevărați! Ei țin neobosit și ferm pe umerii lor siguranța nucleară și radiologică a Ucrainei, și a întregii Europe. Ei lucrează cu abnegație pentru ca țara lor natală să aibă energie electrică dătătoare de viață“, se arată în comunicatul remis de conducerea Energoatom.

Centrala ocupată de forțele rusești a fost deconectată joi pentru prima dată în istoria sa. Energoatom a precizat că ultima linie electrică rămasă la centrală s-a deconectat de două ori joi, în urma unor incendii la o centrală termică din apropiere.

Energoatom a mai transmis că și în contextul în care linia de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, cele șase reactoare ale centralei rămân deconectate de la rețeaua electrică a țării, a declarat vineri: “Toate blocurile [reactoarelor] sunt oprite pentru prima dată în istorie și este nevoie de abur pentru a le pune în funcțiune. Și nimic nu îl produce.”

Pierderea energiei electrice a dus la “activarea imediată” a generatoarelor diesel de rezervă pentru a evita un “dezastru nuclear“. Asta a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În dialogul purtat cu jurnaliștii CNN, un angajat care lucrează la centrală și a cărui identitate a fost protejată a spus că în prezent totul este sub control: “Ieri nu a fost electricitate, nu a fost apă, nu a fost nimic. Dar totul este deja în regulă. Oamenii de la centrala nucleară sunt pur și simplu deștepți și eroi.”

Angajatul a mai spus că având în vedere tabloul compus din “bombardamentele din jurul centralei și al orașului, fumul de la incendii, praful de la depozitul de cenușă al unei termocentrale“, “situația pare uneori ca sfârșitul lumii” la centrală: “Este foarte greu când sunt vânturi puternice.”

Amintim că oficialii ucraineni au acuzat trupele rusești că folosesc centrala ca scut, riscând producerea unui potențial dezastru nuclear. Ca răspuns, Kremlinul a afirmat că forțele ucrainene bombardează instalația nucleară. În prezent, cele două părți poartă negocieri pentru ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să viziteze centrala.

26-08-2022
08:50

Energoatom: Centrala Zaporojie rămâne deconectată de la rețea

Toate cele șase reactoare de la Centrala Nucleară (CNE) Zaporojie din Ucraina rămân deconectate de la rețeaua electrică a țării. Asta a anunțat vineri operatorul nuclear Energoatom.

Începând cu ora 9:00 a.m. din 26 august 2022, toate unitățile de putere ale centralei nucleare Zaporojie sunt deconectate de la rețeaua electrică“, se arată în comunicatul remis de Energoatom.

În același context s-a arătat că nevoile proprii de energie ale centralei sunt asigurate printr-o linie reparată și care are legătură cu sistemul energetic al Ucrainei.

Linia de alimentare a centralei ZNPP către sistemul energetic al Ucrainei a fost, de asemenea, restaurată, se lucrează la pregătirea conectării a două unități de putere ale centralei ZNPP la rețea.

Nu există comentarii cu privire la funcționarea echipamentelor și a sistemelor de securitate“, se mai arată în comunicatul preluat de CNN.

Amintim că administrația civilă-militară regională din Herson a acuzat forțele rusești că au tăiat două linii de alimentare cu energie electrică către centrală, lăsând întreaga regiune temporar fără electricitate și alimentare cu apă joi, înainte de a fi restabilită până la sfârșitul zilei.

 

 

26-08-2022
08:49

Volodimir Zelenski a spus că activarea generatoarelor diesel este esențială pentru evitarea unui accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie

În mesajul nocturn transmis joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că generatoarele diesel de rezervă au fost “activate imediat” la centrala nucleară pentru a evita un “dezastru nuclear“, a declarat

Astăzi (n.r. – joi, 25 august 2022), pentru prima dată în istorie, centrala nucleară din Zaporojie s-a oprit. Protecția de urgență a unităților energetice a funcționat după ce ultima linie de lucru a întoarcerii energiei electrice a centralei către sistemul energetic ucrainean a fost avariată de bombardamentele rusești“, a declarat Zelenski.

Jurnalișitii CNN au subliniat că nu au putut să verifice cine este responsabil pentru bombardamente, deoarece ambele părți s-au acuzat reciproc. Inițial, existau patru linii de alimentare cu energie electrică care alimentau centrala.

Potrivit sursei citate, trei dintre ele au fost scoase din funcțiune din cauza luptelor în curs de desfășurare în jurul instalației nucleare. Ultima linie electrică rămasă și care alimenta centrala cu energie electrică a fost deconectată joi, fiind necesară utilizarea generatoarelor diesel.

De joi seară, curentul de pe ultima linie rămasă a fost restabilit. “Lumea trebuie să înțeleagă că amenințarea este reală. Dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și personalul nostru de la centrală nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja forțați să depășim consecințele accidentului nuclear“, a mai spus Volodimir Zelenski.

Generatoarele sunt instalate pentru a furniza energie pompelor de răcire, care au rolul de a opri supraîncălzirea combustibilului în cazul unei pene de curent, dar nu sunt pe deplin fiabile. Asta a declarat pentru CNN directorul general al Energoatom (operatorul energetic de stat din Ucraina), Petro Kotin.

Rusia a pus Ucraina și i-a pus pe toți europenii într-o situație la un pas de un dezastru nuclear“, a mai afirmat Zelenski. Agenția Internațională pentru Energie Atomică și alte organisme internaționale “trebuie să lucreze mult mai repede decât acționează acum“, a spus el.

De asemenea, președintele Ucrainei a subliniat că “fiecare minut în care trupele rusești rămân la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru global de radiații“.

CNN a completat că în contextul în care centrala nucleară nu furnizează în prezent energie electrică Ucrainei – este scoasă din rețea -, reactoarele trebuie să continue să primească energie electrică pentru a putea funcționa în siguranță și a evita un accident nuclear.

Reactoarele trebuie să aibă surse de alimentare de rezervă pentru ca sistemele care asigură răcirea elementelor de combustibil uzat și răcirea căldurii reziduale produse în reactoarele oprite să continue să funcționeze în siguranță. De asemenea, energia electrică a centralei este necesară pentru menținerea unor serviciilor cum ar fi iluminatul și ventilația reactorului.

Evenimentul acestor zile a fost legat de deconectarea și reconectarea centralei nucleare la o rețea electrică rusească. Acest proiect a fost extrem de riscant, în condițiile în care competența rușilor este pusă sub semnul întrebării în orice chestiune în ultimele săptămâni.

Război în Ucraina, ziua 184. Rusia putea provoca un dezastru nuclear

În consecință, americanii s-au plâns că rușii au fost aproape de a elibera o cantitate periculoasă de radiații care ar afecta milioane de europeni.

ADVERTISEMENT

”Rusia a creat un risc serios de incident nuclear, o eliberare periculoasă de radiații care ar putea amenința nu numai populația și mediul din Ucraina, ci ar putea afecta și țările vecine și întreaga comunitate internațională”, a explicat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat pentru controlul armelor și securitate internațională din SUA.

Situația nu se va liniști cu siguranță până la o vizită a oficialilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie. Această vizită ar trebui să fie ”iminentă”, pentru că Rusia și-ar fi dat acordul deja pentru un astfel de scenariu.

ADVERTISEMENT

Între timp, frontul din Ucraina pare blocat. Vladimir Putin așteaptă iarna în speranța că Europa va ceda șantajului energetic și nu va mai susține Ucraina, astfel că o capitulare a Kievului ar fi un scenariu posibil. În aceste condiții, cu 20.000 de soldați aproape abandonați la Herson, lângă Crimeea, Rusia e incapabilă să avanseze în alte zone și așteaptă o mutare decisivă din partea Ucrainei.

Această mutare, mult așteptata contraofensivă a Kievului, este la rândul ei imposibilă pentru că Ucraina nu deține momentan armamentul necesar și nici soldații săi nu sunt suficienți pregătiți pentru a pune pe fugă Rusia.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, cred experții militari, vor exista noi bătălii până la iarnă, în fereastra septembrie – octombrie, însă e puțin probabil să ne confruntăm cu evenimente semnificative pe front.

La Moscova, Vladimir Putin este pus în situația de a accepta înfrângerea și de a-și admite slăbiciunea, însă nu poate face acest lucru fără să riște enorm. Așadar, Putin a semnat un decret care crește din pix armata rusă cu 137.000 de persoane. O mobilizare de fațadă, care nu are acoperire în realitate, pentru că Rusia are tot mai puține variante de recrutare.

ADVERTISEMENT

De altfel, promisiunile că mercenari sirieni sau nord coreeni vor ajunge în Ucraina întăresc imaginea unei Rusii slăbite, care a scăpat situația de sub control. Mobilizarea în Moscova este imposibilă de luat în considerare fără a risca o revoltă populară, astfel că Putin speră în continuare la recrutări de tineri din medii defavorizate, în special din orașe îndepărtate ale Rusiei.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Regele Charles începe să-i cedeze din funcții moștenitorului William
Regele Charles începe să-i cedeze din funcții moștenitorului William
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie