LIVE Actualizat 03-09-2022
19:03

Război în Ucraina, ziua 192. Rusia susține că a respins un atac în zona Zaporojie. Centrala nucleară a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică

Război în Ucraina, ziua 192. La o zi după ce inspectorii ONU au ajuns la centrala de la Zaporojie, luptele între forțele ucrainene și cele ruse din zonă s-au reluat.
03.09.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 192 Rusia sustine ca a respins un atac in zona Zaporojie Centrala nucleara a fost deconectata din nou de la reteaua electrica
Război în Ucraina, ziua 192. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-09-2022
19:03

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că centrala atomoelectrică de la Zaporojie „a pierdut din nou conexiunea” cu rețeaua electrică, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit AIEA, „a fost avariată” ultima linie încă funcțională, după ce trei au fost pierdute în timpul luptelor recente din zonă dintre trupele ucrainene și cele rusești. Agenția a precizat că pierderea conexiunii a survenit după noi bombardamente în zona din proximitatea centralei. Agenția a preciza că centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, secundară.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la rețeaua electrică pe 25 august pentru prima dată în istoria sa, însă apoi s-a reușit deconectarea. Incidentul a alimentat temerile că luptele din zonă ar putea duce la o catastrofă nucleară de proporții.

03-09-2022
13:29

Atac ucrainean asupra centralei Zaporojie, respins de aviație - Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupe ucrainene au încercat să ocupe centrala atomoelectrică de la Zaporojie în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, transmite Reuters, precizând că nu a putut verifica această informație.

Potrivit oficialilor ruși, circa 250 de militari ucraineni au încercat să traverseze fluviul Nipru acostând în apropierea centralei.

În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Ruții susțin că atacul a fost respins cu ajutorul aviației, fiind distruse 20 de bărci ale ucrainenilor, iar restul fiind nevoite să se retragă.

Centrala de la Zaporojie a fost ocupată de armata rusă la începutul lunii martie, dar a rămas conectată la rețeaua electrică ucraineană fiind operată de angajați ucraineni.

AIEA a trimis în această săptămână o misiunea la centrală pe fondul preocupărilor că luptele din zonă ar putea duce la un accident nuclear de proporții. Ucraina acuză Rusia că folosește centrala ca scut pentru armamentul greu folosit de trupele ruse din zonă.

03-09-2022
07:58

UE va oferi Ucrainei un nou ajutor umanitar de 5 miliarde de euro

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un nou pachet de finanțare în valoare de 5 miliarde de euro, anunță Bloomberg.

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va propune aprobarea pachetului financiar pentru a sprijini statul vecin. Acești banii fac parte dintr-un sprijin financiar mai mare, de 9 miliarde de euro, promis în luna mai.

Țările membre UE și-au acordat acordul privind sprijinul financiar de 5 miliarde de euro în timpul unei reuniuni a trimișilor care a avut loc vineri, 2 septembrie.

Sursa citată scrie că doar Ungaria și-a refuzat sprijinul pentru acest ajutor.

Nu a fost liniște nici vineri în zona centralei nucleare de la Zaporojie. Ucraina a anunțat că a lansat atacuri împotriva pozițiilor rusești din regiune.

Război în Ucraina, ziua 192. Continuă luptele în zona centralei de la Zaporojie

Statul Major al Armatei ucrainene a anunțat, vineri, că forțele sale militare au declanșat lovituri împotriva inamicilor ruși aflați într-o regiune din apropierea centralei nucleare Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că dezvăluirea din partea statului major al forțelor armate de la Kiev a fost neobișnuită, deoarece armata rareori oferă detalii despre ținte specifice.

Atacurile vin în timp ce o echipă de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) adună date la uzina nucleară care se află la marginea orașului Energodar, ocupat de ruși.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Facebook, Statul Major al Ucrainei a anunțat: ”S-a confirmat că în regiunea din jurul orașelor Herson și Energodar, lovituri precise ale forțelor noastre armate au distrus trei sisteme de artilerie inamice, precum și un depozit cu muniție și o companie de soldați”.

Inspectorii ONU prezenți în Ucraina: ”Integritatea fizică a centralei nucleare Zaporojie a fost afectată”

În timp ce luptele dintre ucraineni și ruși continuă în regiune, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a confirmat problemele de securitate și siguranță la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

ADVERTISEMENT

”Am fost îngrijorat, sunt îngrijorat şi voi continua să fiu îngrijorat până când vom avea o situaţie stabilă, mai predictibilă.

Este clar că integritatea fizică a centralei a fost compromisă, dacă a fost accidental sau intenţionat încă nu avem elementele să tragem o concluzie, dar trebuie să admitem că asta este realitatea şi acest lucru nu mai poate să continue”, a spus Rafael Grossi, conform Sky News.

ADVERTISEMENT

Șeful AIEA a dezvăluit că la Zaporojie va rămâne o o echipă permanentă. Ambasadorul rus de la ONU a precizat că aceasta va fi compusă din doi inspectori.

Tot vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat absența jurnaliștilor străini din delegația care a fost la centrala atomică. Doar jurnaliștii ruși au putut însoți misiunea ONU, care a fost escortată de soldați.

Reamintim că centrala de la Zaporojie este ocupată și controlată de Rusia încă din luna martie.

SUA, ajutor militar de 11,7 miliarde de dolari pentru Ucraina

Washington-ul continuă să sprijine militar Ucraina. Casa Albă a anunțat vineri că președintele SUA, Joe Biden, va solicita 11 miliarde de dolari finanțare de urgență de la Congres pentru a oferi ajutor militar și sprijin bugetar Ucrainei.

Directorul Biroului de Management și Buget al Casei Albe (OMB), Shalanda Young, a anunțat într-o postare pe blog că solicitarea de finanțare de urgență va include și 2 miliarde de dolari pentru a aborda impactul războiului Rusiei din Ucraina asupra aprovizionării cu energie din SUA, scrie The Guardian.

În acest context al ajutorului militar anunțat de SUA, un înalt diplomat rus a avertizat Washington-ul să nu furnizeze arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

Ministrul adjunct de externe al Moscovei, Sergheo Riabkov, a declarat că SUA se apropie de o implicare directă în conflict.

”Am avertizat în mod repetat SUA cu privire la consecințele care ar putea urma dacă va continua să trimită armament în Ucraina”, a spus Ryabkov.

”Se plasează efectiv într-o stare apropiată de ceea ce poate fi descrisă ca o parte la conflict”.

Oficialul rus a dat asigurări că Rusia își va încununa cu succes ofensiva în Ucraina.

”Rusia este capabilă să-și apere pe deplin interesele, iar obiectivele operațiunii militare speciale vor fi atinse pe deplin”, a adăugat Ryabkov.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”