LIVE Actualizat 05-09-2022
05:37

Război în Ucraina, ziua 194. Germania a devenit timp de o zi principala miză a războiului ruso-ucrainean. Zelenski promite că Peninsula Crimeea va fi recuperată de la ruși

În ziua în care premierul ucrainean Denis Șmihal a vizitat Berlinul, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat Germania că poartă „un război hibrid” împotriva Rusiei.
05.09.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 194 Germania a devenit timp de o zi principala miza a razboiului rusoucrainean Zelenski promite ca Peninsula Crimeea va fi recuperata de la rusi
Volodimir Zelenski și Vladimir Putin se luptă pentru influența în Europa/ Coaj Fanatik
ADVERTISEMENT
05-09-2022
05:37

Volodimir Zelenski: ”Vom readuce libertatea în Crimeea”

Volodimir Zelenski le promite ucrainenilor că Peninsula Crimeea va fi eliberată de sub dominația rusă, în discursul zilnic susținut în fața poporului.

”Este aniversarea reţinerii lui Nariman Celâl, vicepreşedintele Medjlisului Naţional al Tătarilor Crimeeni, şi a altor tătari din Crimeea, de către ocupanţii din Crimeea. Nu a comis nicio infracţiune. Singurul lucru cu care i-a enervat pe ocupanţi a fost apărarea poporului său şi a ţării sale – Ucraina. Nariman Celâl a participat anul trecut la lucrările Platformei Crimeea. El a ajuns la summit din Crimeea şi le-a spus oaspeţilor şi participanţilor ce se întâmplă cu adevărat în peninsulă. A vorbit despre represiunea împotriva tuturor celor care încearcă să-şi păstreze libertatea şi cultura. Despre degradarea vieţii în Crimeea în timpul ocupaţiei. Prezenţa Rusiei în Crimeea noastră a transformat-o într-unul dintre cele mai periculoase şi nelibere locuri din Europa. Şi Celâl a vrut să facă totul pentru a schimba acest lucru – pentru a reveni la viaţa normală în Crimeea, pentru a fi readusă Ucrainei. Cred că drapelul ucrainean şi viaţa liberă se vor întoarce din nou în Crimeea”, a transmis Zelenski.

”Vom elibera toate pământurile noastre, toţi oamenii noştri. Forţele Armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informaţii, serviciile speciale fac deja demersurile necesare în acest sens. Aceşti paşi pot fi văzuţi şi auziţi Şi toată lumea poate vedea că ocupanţii au început deja să fugă din Crimeea. Aceasta este alegerea potrivită pentru toţi. Vom readuce libertatea în Crimeea, tuturor oamenilor noştri din Crimeea şi cu siguranţă vom face din Crimeea unul dintre cele mai bune şi mai confortabile locuri din Europa. Crimeea merită”, a completat liderul ucrainean.

Germania este pusă sub presiune în aceste zile după ce vineri Rusia a stopat livrările de gaze către principala economie a Uniunii Europene. Momentul a fost ales din Moscova cu două zile înainte ca premierul Ucrainei să discute la Berlin despre susținerea efortului de război al țării sale de către Germania.

„Mici necazuri cu gazul” pentru Germania

Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate rus, a afirmat că Germania duce „un război hibrid” împotriva țării sale, justificând astfel sistarea livrărilor de gaze rusești către Germania, informează AFP, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cancelarul german Olaf Scholz spune că ”Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil”. În primul rând, Germania este o ţară inamicală, în al doilea rând ea a impus sancţiuni împotriva întregii economii ruseşti (…) şi ea livrează arme letale Ucrainei”, a afirmat Medvedev într-un mesaj pe Telegram.

Altfel spus, ea a declarat un război hibrid contra Rusiei. Germania se comportă ca un INAMIC al RUSIEI. Iar acest unchi (cancelarul Scholz n.red) este surprins că germanii au mici necazuri cu gazul”, a adăugat Medvedev.

ADVERTISEMENT

Tot duminică, 2.000 de ruși stabiliți în Germania au ieșit pe străzile orașului Köln pentru a cere încetarea sprijinului german pentru Ucraina și renunțarea la sancțiunile pentru Rusia. Protestatarii susțin că intervenția militară rusă estre justificată de necesitatea protejării populației rusofone din Rusia.

Germania este în haos (…) Cum vom putea supraviețui iarna aceasta?”, a spus Elena Kolbasnikova, organizatoarea marşului.

ADVERTISEMENT

Olaf Scholz nu cedează șantajului rusesc

Însă cancelarul Olaf Scholz nu pare dispus să cedeze șantajului energetic rus. În cadrul întrevederii cu Denis Șmihal, Scholz a promis că Germania „nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina”. Mai mult, șeful guvernului german a făcut promisiuni legate și de reconstrucția postbelică a Ucrainei. De altfel, Kievul va primi 5 miliarde de euro în această săptămână din partea Uniunii Europene ca asistență pentru economie și armata ucraineană.

De altfel, Scholz a anunțat un plan de susținere a populației și industriei germane în perspectiva unei ierni fără gaz rusesc, pachetul financiar având nu mai puțin de 65 de miliarde de euro. „Rusia nu mai este un partener energetic de încredere”, a spus cancelarul Germaniei.

ADVERTISEMENT

Ostilitățile continuă în regiunea Herson

Pe plan militar, ostilitățile au continuat în zona de sud a frontului, unde ucrainenii au declanșat o ofensivă către orașul Herson. Rușii încearcă să îngreuneze această operațiune prin bombardamente asupra orașului Mikolaiv și regiunii limitrofe, bombardamente care au continuat și duminică. În schimb, ucrainenii au raportat succese ale ofensivei declanșate, printre ele fiind eliberarea orașului Vîsokopilia, unde drapelul Ucrainei a fost arborat deasupra spitalului din localitate.

Nici pe frontul de est nu a fost liniște, rușii bombardând două districte din Harkov. Potrivit autorităților ucrainene, două persoane ar fi fost rănite în urma tirurile de artilerie ruse.

În ce privește centrala de la Zaporojie, au apărut informații care par să confirme acuzele Kievului privind faptul că rușii au amplasat echipament militar greu lângă centrală pe care îl folosește la lansarea de atacuri peste fluviul Nipru știind că ucrainenii nu vor riposta pentru a nu periclita centrala.

Publicația rusească de opoziție The Insider a difuzat un clip video înregistrat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă care arată rachete lansate de către ruși din apropierea centralei atomoelectrice de la Zaporojie.

În imagini se văd rachetele lansate de lângă centrală de pe sisteme de lansare multiplă.

ADVERTISEMENT