News

Război în Ucraina, ziua 195. Experții AIEA prezenți la Zaporojie avertizează: ”Sunt necesare măsuri urgente pentru a preveni un accident nuclear”. Update

Război în Ucraina, ziua 195. Luptele grele dintre ruși și ucraineni continuă în zonele de sud, dar și în est.
06.09.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 195 Expertii AIEA prezenti la Zaporojie avertizeaza Sunt necesare masuri urgente pentru a preveni un accident nuclear Update
Război în Ucraina, ziua 195. Lupte grele în Donețk. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-09-2022
15:12

Experții AIEA prezenți la Zaporojie avertizează: ”Sunt necesare măsuri urgente pentru a preveni un accident nuclear”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul despre siguranța nucleară și situația securității la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși încă de la începutul războiului.

Experții AIEA sunt “foarte îngrijorați” de situația de la cea mai mare centrală nucleară din Europa. 

Aceștia spun că este “nevoie urgentă” de măsuri pentru a preveni un accident nuclear. Reprezentanții ONU vorbesc de instituirea unei zone de siguranță nucleară și de protecție în jurul sitului ocupat de Rusia, spune directorul general Rafael Grossi într-un raport citat de The Guardian.

”Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităților unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul țării și în afara granițelor acesteia”, se mai precizează în raport.

06-09-2022
11:46

Noi bombardamente la Zaporojie. Orașul Energodar a rămas fără energie și apă

Energodarul, oraș de lângă Zaporojie, a rămas fără energie electrică și apă din cauza bombardamentelor. Rușii dau vina pe ucraineni pentru explozii.

Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au raportat o explozie puternică în oraș”, potrivit primarului Dmytro Orlov, care nu se află în orașul ocupat de ruși.

”După aceea, alimentarea cu energie electrică și apă au dispărut simultan în oraș”, a adăugat oficialul. Separat, rușii au declarat că o linie electrică către oraș a fost avariată de bombardamentele ucrainene.

Administrația militaro-civilă din Energodar a transmis că ”în urma bombardamentelor, linia electrică din zona centralei nucleare a fost avariată temporar”. Vladimir Rogov, un înalt oficial în administrația susținută de Rusia din Zaporojie, a declarat că, în total, au căzut șapte obuze.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă de stat RIA Novosti, a susținut că forțele ucrainene au bombardat Energodar și centrala nucleară Zaporojie de 15 ori în ultima zi.

”Artileria ucraineană a lansat în total 20 de proiectile, inclusiv trei dintre ele la centrala nucleară”, a transmis ministerul. Conform CNN, afirmațiile ucrainenilor și rușilor nu pot fi verificate din surse independente, astfel că nimeni nu știe în realitate cine bombardează și de ce, centrala nucleară.

06-09-2022
07:53

Rusia va cumpăra ”milioane de rachete și obuze” din Coreea de Nord

Rusia este în proces de cumpărare a milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, a declarat un oficial american pentru CNN.

Achiziția indică faptul că armata rusă continuă să sufere de lipsuri severe de aprovizionare în Ucraina, din cauza controalelor și sancțiunilor la export, potrivit oficialului.

SUA se așteaptă ca Rusia să încerce să cumpere mai multe echipamente militare din Coreea de Nord în viitor, conform acestei surse. Specialiștii estimau că Rusia și-a epuizat aproape 60% din stocul de rachete în primele șase luni de război în Ucraina.

06-09-2022
05:36

Vladimir Putin schimbă doctrina de politică externă

Rusia are o nouă doctrină de politică externă, aprobată de Vladimir Putin. Conceptul este unul vechi și o are pe Rusia, în plan central, drept salvator și protector al țărilor slave din întreaga Europă.

Documentul semnat de Putin are 31 de pagini de ”politică umanitară” în care e precizat că Rusia ”trebuie să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile lumii ruse”.

“Federaţia Rusă oferă sprijin compatrioţilor săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor şi păstrarea identităţii lor culturale ruse“, susţine noua doctrină.

Vladimir Putin e în special preocupat de cei 25 de milioane de etnici ruși care trăiesc în afara țării, în Europa, în special după dezintegrarea URSS. Noua politică externă susține intensificarea unei cooperări între națiunile slave, China și India. America Latină, Orientul Mijlociu și Africa sunt alți parteneri strategici pentru Rusia, o țară respinsă de Europa și SUA.

Cu mai puțin de o săptămână până la atingerea bornei de 200 de zile de război, situația pe frontul din statul vecin este încă pusă sub semnul întrebării. Luptele grele continuă atât în sudul, cât și în estul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 195. Lupte grele în Donețk. Ucraina anunță succes în zona Kramatorsk

Luni seara, armata ucraineană a anunțat, în ultima sa actualizare cu privire la confruntările de pe front, că a respins cu succes mai multe atacuri în regiunea de est a regiunii Donețk.

ADVERTISEMENT

Din același raport mai aflăm că ucrainenii au obținut succese importante în sud. E vorba de distrugerea tuturor punctelor de trecere peste râul Nipru din regiunea Herson, unde Ucraina întreprinde, de mai multe zile, o contraofensivă.

Atacurile ucrainene au vizat podurile din această zonă pentru a întrerupe aprovizionarea Rusiei.

Kievul a mai susținut că a ucis și rănit 100 de soldați ruși în Kupiansk, în regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

Forțele armate ale Ucrainei au mai anunțat că au reușit să distrugă pozițiile rusești de lângă Kramatorsk. ”În direcția Kramatorsk, trupele noastre au avut succes tactic și au doborât inamicul din pozițiile pe care le ocupase anterior”, se arată într-un comunicat citat de The Guardian.

Premierul ucrainean cere UE mai multe arme şi echipament militar

În condițiile în care Ucraina a declanșat contraofensiva pentru recuperarea regiunilor pierdute, de la Kiev vin noi cereri către Occident.

ADVERTISEMENT

Luni, premierul ucrainean Denîs Şmîhal a cerut statelor din Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipament.

În același timp, acesta a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează sursa citată.

ADVERTISEMENT

“Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a spus Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Șeful Guvernului de la Kiev a mai precizat că ţara sa are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul.

Rușii, bombardamente cu victime în zona centrală a Ucrainei

În paralel cu luptele din sud și est, rușii nu renunță la bombardarea zonelor centrale din Ucraina.

Luni, un mort şi trei răniţi au fost raportați în urma bombardamentelor din regiunea Dnipropetrovsk.

Guvernatorului regiunii a anunțat că forțele rusești au atacat districtul Krivoi Rog din regiune cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Uragan pe 5 septembrie. A mai fost avariată și o conductă de gaze în orașul Apostolove și o întreprindere din orașul Zelenodolsk.

Anterior, duminică, cel puțin patru civili au fost uciși și șapte răniți de bombardamentele rusești, a anunțat biroul prezidențial al Ucrainei.

Cele mai multe victime au fost în regiunea de est Donețk, unde trei oameni au fost uciși și patru răniți.

În regiunea Harkov, mai la nord, trei civili au fost răniți după ce o rachetă a lovit o clădire de locuințe.

Obuzele rusești au lovit mai multe clădiri rezidențiale, o școală, cafenele și câteva magazine.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie