LIVE Actualizat 04-09-2022
18:27

Război în Ucraina, ziua 193. Rachete lansate de lângă centrala Zaporojie. Medvedev: „Germania se comportă ca un inamic al Rusiei”

Centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la rețeaua electrică, în condițiile în care luptele din zonă între ruși și ucraineni s-au intensificat.
04.09.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 193 Rachete lansate de langa centrala Zaporojie Medvedev Germania se comporta ca un inamic al Rusiei
Trupele lui Putin, sub asalturile ucrainene din zona Herson/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
04-09-2022
18:27

Germania, acuzată că duce un „război hibrid” împotriva Rusiei

Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate rus, a afirmat că Germania duce „un război hibrid” împotriva țării sale, justificând astfel sistarea livrărilor de gaze rusești către Germania, informează AFP, citată de Agerpres.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că ”Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil”. În primul rând, Germania este o ţară inamicală, în al doilea rând ea a impus sancţiuni împotriva întregii economii ruseşti (…) şi ea livrează arme letale Ucrainei”, a afirmat Medvedev într-un mesaj pe Telegram.

Altfel spus, ea a declarat un război hibrid contra Rusiei. Germania se comportă ca un INAMIC al RUSIEI. Iar acest unchi (cancelarul Scholz n.red) este surprins că germanii au mici necazuri cu gazul”, a adăugat Medvedev.

Postarea pe Telegram a lui Medvedev vine după ce Gazprom a anunțat vineri sistarea livrărilor de gaze prin Nord Stream, sub pretextul unei scurgeri de ulei la o turbină.

04-09-2022
12:31

Imagini care arată că rușii lansează rachete din zona centralei Zaporojie

Publicația rusească de opoziție The Insider a difuzat un clip video înregistrat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă care arată rachete lansate de către ruși din apropierea centralei atomoelectrice de la Zaporojie.

În imagini se văd rachetele lansate de lângă centrală de pe sisteme de lansare multiplă.

Clipul reprezintă o confirmare a acuzațiilor făcute de către Kiev potrivit cărora armata rusă a amplasat echipament militar greu lângă centrală pe care îl folosește la lansarea de atacuri peste fluviul Nipru știind că ucrainenii nu vor riposta pentru a nu periclita centrala.

04-09-2022
07:48

Aproape 50.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei, anunță Ucraina

Forțele armate ale Ucrainei au prezentat cea mai recentă estimare oficială a pierderilor Rusiei în război de până acum.

Conform oficialilor din statul vecin, circa 49.500 de soldați ruși și-au pierdut viața din 24 februarie.

În ultimele 24 de ore, conform Kievului, 450 de soldați ai Kremlinului au fost uciși. Luptele sângeroase continuă în sudul Ucrainei.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că centrala atomoelectrică de la Zaporojie „a pierdut din nou conexiunea” cu rețeaua electrică, informează AFP, preluată de Agerpres.

Rușii anunță respingerea unui atac ucrainean asupra centralei

Potrivit AIEA, „a fost avariată” ultima linie încă funcțională, după ce trei au fost pierdute în timpul luptelor recente din zonă dintre trupele ucrainene și cele rusești. Agenția a precizat că pierderea conexiunii a survenit după noi bombardamente în zona din proximitatea centralei. Agenția a preciza că centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, secundară.

ADVERTISEMENT

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la rețeaua electrică pe 25 august pentru prima dată în istoria sa, însă apoi s-a reușit deconectarea. Incidentul a alimentat temerile că luptele din zonă ar putea duce la o catastrofă nucleară de proporții.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupe ucrainene au încercat să ocupe centrala atomoelectrică de la Zaporojie în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, transmite Reuters, precizând că nu a putut verifica această informație.

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialilor ruși, circa 250 de militari ucraineni au încercat să traverseze fluviul Nipru acostând în apropierea centralei.

În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Rușii susțin că atacul a fost respins cu ajutorul aviației, fiind distruse 20 de bărci ale ucrainenilor, iar restul fiind nevoite să se retragă.

Într-o convorbire telefonică, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis lui Vladimir Putin că ţara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie, astfel încât siguranța acesteia să nu fie periclitată.

ADVERTISEMENT

Lupte intense în regiunea Herson

Îngrijorările privind centrala de la Zaporojie sunt cu atât mai mari cu cât armata ucraineană a demarat de o săptămână o ofensivă în regiunea Herson. Potrivit unei evaluări a Ministerului Apărării din Marea Britanie, trupele rusești au fost luate prin suprindere de amploarea atacurilor ucrainene.

Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruşi”, a precizat sursa citată.

Astfel, ucrainenii profită de logistica deficitară a armatei ruse, precum și de fragilitatea administrației pe care a impus-o în zonă, pentru a avansa către sud, în direcția peninsulei Crimeea. Situația rușilor s-ar putea înrăutăți considerabil dacă armata ucraineană reușește să întrerupă liniile de aprovizionare a armate ruse care trec peste fluviul Nipru. Rușii au ripostat atacurilor ucrainene de pe frontul de sud printr-un bombardament cu rachete asupra orașului Mikolaiv.

Pentru a reduce din presiunea asupra trupelor sale din regiunea Herson, armata rusă a bombardat poziții controlate de ucraineni în Donbas și pe frontul de nord-est. Deosebit de afectată a fost regiunea Cernihiv, unde au fost atacate inclusiv zone rezidențiale, potrivit relatează Kyiv Independent.

Atacurile au fost deosebit de brutale în orașul Novhorod-Siverskii, unde s-au înregistrat peste 50 de explozii, potrivit șefului administrației militare a regiunii Cernihiv, Viacheslav Chaus. De asemenea, rușii au lansat atacuri în direcția localităților Bahmut și Avdiivka, inclusiv prin tiruri puternice de artilerie.

ADVERTISEMENT