News

Război în Ucraina, ziua 202. Scholz i-a cerut lui Putin să-şi retragă trupele. Liderul comuniştilor ruşi, mesaj dur

După 202 de zile de război, soarta conflictului s-a schimbat pe frontul de est, după contraofensiva ucraineană.
13.09.2022 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 202 Scholz ia cerut lui Putin sasi retraga trupele Liderul comunistilor rusi mesaj dur
Soldat ucrainean într-un tanc. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
13-09-2022
18:42

Olaf Scholz i-a cerut lui Putin să-și retragă trupele din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz îi cere lui Putin să își retragă trupele din Ucraina. Doleanța lui Scholz i-a fost transmisă liderului rus într-o discuție telefonică de 90 de minute.

Purtătorul de cuvânt al cancelariei germane Steffen Hebestreit a anunțat că lui Putin i-a fost solicitat să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie.

”Cancelarul federal a subliniat că orice paşi suplimentari de anexare ai Rusiei nu vor rămâne fără răspuns şi nu vor fi recunoscuţi în nicio circumstanţă”, a menţionat Hebestreit într-un comunicat de presă.

13-09-2022
17:13

Liderul comuniștilor ruși: ”Operațiunea s-a transformat în război”

Liderul comuniștilor ruși, Ghennadi Ziuganov, a anunțat că ”operațiunea militară specială” din Ucraina s-a transformat într-un adevărat război, care necesită mobilizarea tuturor resurselor țării.

”Operaţiunea politico-militară împotriva naziştilor, ultranaţionaliştilor şi fasciştilor în Ucraina s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului pe care ni l-au declarat americanii, ţările NATO şi Europa unită”, a declarat Ziuganov.

”Războiul nu poate fi întrerupt, chiar dacă ţi-ai dori asta. Trebuie să mergi până la capăt şi are două rezultate: victorie sau înfrângere”, a completat comunistul rus.

Cu toate acestea, Vladimir Putin e conștient că populația nu ar accepta o mobilizare generală, care s-ar putea întoarce împotriva liderului de la Kremlin ca un bumerang.

13-09-2022
14:56

Rusia nu ia în considerare mobilizarea generală

Un deputat al Dumei de Stat a anunțat că Rusia nu poate câștiga războiul în Ucraina fără o mobilizare generală. ”Fără mobilizare deplină, fără o bază de război, inclusiv a economiei, nu vom obține rezultate adecvate”, a declarat Mikhail Sheremet.

Kremlinul se ferește, însă, de acest scenariu și neagă că ar fi luat în considerare momentan.
”Deocamdată nu există nicio discuţie în acest sens”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov a anunțat că Vladimir Putin acceptă criticile din partea cetățenilor, însă există o linie roșie care nu poate fi trecută.

”În ceea ce privește alte puncte de vedere, critice, atâta timp cât rămân în cadrul legii, acesta este pluralism. Dar există o linie fină și trebuie să fie foarte atenți”, a transmis Peskov.

13-09-2022
14:36

Serghei Lavrov a primit viză din partea SUA

Ministrul Serghei Lavrov a primit o viză pentru a putea participa la Adunarea Generală a ONU, alături de alți subalterni.

Ministrul rus de externe va participa, așadar, la Adunarea Generală a ONU, cu toate că Rusia se plângea că SUA nu acordă vize rușilor pentru a le permite să călătorească la New York, acolo unde începe a 77-a sesiune a adunării.

”Astăzi i s-au dat acordat vize ministrului Lavrov și unui număr de diplomați care-l vor însoți”, a anunțat Ministerul de Externe.

Moscova a acuzat Statele Unite că încearcă să blocheze participarea deplină a Rusiei la adunarea generală prin amânarea acordării vizelor pentru participarea rușilor. Sesiunile la nivel înalt ale forumului vor începe săptămâna viitoare.

 

13-09-2022
14:22

Armata rusă amenință cu ”atacuri aeriene masive”

Rușii vor riposta pentru pierderea zonei Harkov cu ”atacuri aeriene masive” pe toate fronturile. De asemenea, rușii acuză Ucraina de atrocități în regiunea Harkov, recucerită în septembrie.

”Forţele aeriene, balistice şi artileria ruse efectuează atacuri aeriene masive împotriva unităţilor forţelor armate ucrainene în toate zonele operaţionale”, a transmis Ministerul rus al Apărării, în raportul zilnic dat publicității.

”Potrivit informațiilor noastre, au loc numeroase acţiuni punitive împotriva unor locuitori din regiunea Harkov. Oameni sunt torturaţi, maltrataţi”, s-a plâns Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei.

 

13-09-2022
11:55

Repercusiuni pentru opozanții lui Putin

La o zi după ce deputații municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care ceru demisia lui Vladimir Putin, Kremlinul iese cu o amenințare vag voalată:

“Linia dintre critica legală a campaniei militare a Rusiei în Ucraina și încălcarea legilor de cenzură din timpul războiului care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare ‘este foarte, foarte subțire'”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Luni, deputații din 18 regiuni Moscova și Sankt Petersburg au emis o declarație în care spun că Putin ar trebui să demisioneze pentru că credeau că acțiunile sale „dăunează viitorului Rusiei și al cetățenilor săi”.

Pe de altă parte, Rusia a reținut un manager de top al unei fabrici de aviație, fiind suspectat că a transmis Ucrainei informații militare secrete, au informat marți agențiile de presă ruse, citând agenția federală de securitate FSB.

FSB a informat că un bărbat a fost suspectat că a fotografiat echipamentele din avioanele de luptă ale Rusiei și le-a trimis unui cetățean ucrainean care lucra la o fabrică de aviație ucraineană.

Reuters relatează că FSB a declarat că a deschis un dosar de trădare împotriva suspectului.

13-09-2022
07:20

Forțele ucrainene au făcut progrese importante în contraofensiva lor, spune Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că forțele ucrainene au făcut progrese importante în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, deși era prea devreme pentru a prezice rezultatul.

„În mod clar, am observat progrese semnificative ale ucrainenilor, în special în nord-est, și acesta este un produs al sprijinului pe care l-am oferit, dar, în primul rând, este un produs al curajului și rezistenței extraordinare a forțelor armate ucrainene și a poporului ucrainean”, a declarat Blinken reporterilor din Mexico City.

„Este prea devreme pentru a spune exact unde duce asta. Rușii mențin forțe foarte semnificative în Ucraina, precum și echipamente și arme și muniții.

Ei continuă să le folosească fără discernământ nu numai împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva civililor și a infrastructurii civile, așa cum am văzut.”

13-09-2022
04:57

Armata ucraineană anunță că a eliberat peste 20 de așezări în 24 de ore

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele țării sale au recuperat 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul deținut de Rusia în sudul și estul țării.

Forțele ucrainene au continuat contraatacul în Harkov, încercând să preia controlul asupra aproape a întregii provincii. Trupele Ucrainei s-au îndreptat spre nord, după ce au recucerit orașe până la granița cu Rusia.

Armata ucraineană spune că a eliberat peste 20 de așezări în 24 de ore. În ultimele zile, forțele de la Kiev au capturat un teritoriu de cel puțin două ori mai mare decât cea a Londrei, potrivit Ministerului Britanic al Apărării.

Comandanții militari ai Rusiei au încetat să mai trimită noi unități în Ucraina după contraofensivă, a anunțat luni, pe pagina sa de Facebook, cartierul general al forțelor armate ale Ucrainei.

„Situația actuală din teatrul de operațiuni și neîncrederea față de comandamentul superior au forțat un număr mare de voluntari să refuze categoric perspectiva serviciului în condiții de luptă.”

Cu întreaga zonă a oblastului Harkov eliberată, rușii s-au ”retras strategic” în Donbas, însă mulți lideri militari au fugit deja în Rusia și și-au abandonat ”subordonații”.

Război în Ucraina, ziua 202. Frontul de est se schimbă

Inclusiv separatiștii pro-ruși, marionetele Moscovei în zonă, admit că au grave probleme însă nu pot să vorbească deschis despre faptul că bătălia poate fi pierdută.

ADVERTISEMENT

“Situaţia rămâne dificilă. Adversarul încearcă să distrugă infrastructurile critice şi civile”, s-au rezumat să transmită separatiștii fideli Moscovei.

Între timp, în sudul Ucrainei contraofensiva avansează lent, însă există deja semnale că mulți soldați ruși au luat legătura cu dușmanul de la Kiev pentru a se preda. În fapt, Ucraina va avea o mare problemă în a se aproviziona pe frontul de est, așa cum anunță specialiștii militari, însă Rusia pare incapabilă să mai atace.

ADVERTISEMENT

Conform presei din Ucraina, rușii ar fi suspendat momentan transferul de noi trupe în Donbas, însă nimeni nu știe ce motivează această decizie.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a făcut o declarație care i-ar putea supăra pe americani, principalii susținători ai Ucrainei. Cancelarul german a anunțat că armele germane sunt cele care fac diferența pe frontul de est, asta în condițiile în care Germania nu este printre cei mai importanți furnizori de arme pentru Kiev, din contră.

ADVERTISEMENT

”Ceea ce am livrat, tancul nostru antiaerian Gepard, Howitzer 2000 autopropulsat, lansatorul de rachete multiplă MARS, sunt armele care contribuie de fapt la faptul că s-a schimbat situația pe frontul de est”, a anunțat Scholz.

Între timp, într-o realitate alternativă, Rusia transmite de la Kremlin că Moscova își va îndeplini toate obiectivele stabilite inițial. La nivel declarativ, Kremlinul simte nevoia să menționeze mereu că soldații ucraineni vizați sunt trupe naționaliste și neo-naziste, cum e și cazul formațiunii Kraken, care ar fi fost lovită puternic la Izium.

ADVERTISEMENT

În zonele localităţilor Kupiansk şi Izium, au fost atinşi combatanţi şi echipamente ale formaţiunii naţionaliste Kraken, din cadrul celei de a 113-a Brigăzi a Apărării Teritoriale şi celei de a 93-a Brigăzi Mecanizate”, e transmis într-un comunicat de presă Ministerul rus al Apărării.

În așteptarea iernii, dacă se va ajunge acolo, planul Ucrainei e să prindă cât mai multe corpuri de armată rusești în pungi, care să oblige soldații ruși la capitulare necondiționată. În zona Herson, un grup de aproximativ 20.000 de soldați ruși sunt aproape de a fi puși într-o astfel de situație, de aici și presupusele tentative ale acestora de a-și negocia ieșirea din război.

ADVERTISEMENT