News

Olaf Scholz vrea România în Spațiul Schengen. Reacția șefului MAE: ”E prima dată când Germania, la cel mai înalt nivel, anunță susținerea”. Update

Cancelarul german Olaf Scholz susține România, care alături de Croația și Bulgaria ar urma să adere la Spațiul Schengen. E o schimbare radicală de atitudine pentru cancelar.
29.08.2022 | 13:24
Olaf Scholz vrea Romania in Spatiul Schengen Reactia sefului MAE E prima data cand Germania la cel mai inalt nivel anunta sustinerea Update
Cancelarul german susține aderarea României la Schengen. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-08-2022
14:19

Bogdan Aurescu a salutat mesajul de susținere transmis de Olaf Scholz

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a reacționat la puțin timp după mesajul în care cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

O veste excelentă! Pe baza îndeplinirii de către noi a criteriilor de aderare la Schengen, eforturile politice și diplomatice ale României vor continua pentru a ajuta la realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru cetățenii români”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

În același context, el a subliniat ce semnificație are mesajul cancelarului german după mai mulți ani în care România a făcut progrese pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Este un anunț extrem de important. Este pentru prima dată când Germania, la cel mai înalt nivel, anunță în mod necondiționat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Scholz a spus foarte clar că România, alături de celelalte state candidate, îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderare și că va susține personal acest demers”, a declarat șeful MAE la Digi 24.

Cancelarul urmează să țină un discurs la reuniunea UE de la Praga, unde va anunța acest lucru, potrivit Reuters.

Germania susține aderarea României la Schengen

Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase. Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”, va anunța, oficial, Scholz.

ADVERTISEMENT

Germania, alături de Olanda și Franța au fost cei mai mari adversari ai aderării României la Spațiul Schengen. Între timp Franța și-a schimbat radical poziția, iar acum Germania pare că a revenit la sentimente mai bune față de țara noastră, potrivit sursei citate.

”Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, transmitea președintele francez Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Germania și Olanda s-au folosit de existența Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție (MCV) pentru a monitoriza România, o țară în care reformele în justiție nu sunt suficiente.

România ar putea scăpa de MCV doar dacă obține reforme vizibile în domeniul justiției. În acest moment nu e cazul, potrivit magistraților care s-au plâns într-o scrisoare către Comisia Europeană de acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Cred că dacă reforma justiției, acum în desfășurare și în jurul căreia este o mare voință politică, va fi implementată, sau măcar aprobată ca să fie implementată, ar putea fi suficient ca eu să propun ridicarea MCV.

Ne-am dori ca legile să fie aprobate în această toamnă, ceea ce mi-ar permite mie să reacționez rapid, astfel încât anul viitor să fie o singură evaluare pentru România, cea din raportul privind statul de drept.

ADVERTISEMENT

Cred că este un plan rezonabil și realist, pe care îl consider, mai ales după această vizită, posibil și fezabil. Nu mai țin minte un asemenea impuls politic în România, după 2017. Există o majoritate amplă în Parlament, am vorbit cu parlamentari, cu ministrul, premierul, cu președintele. Toți mi-au zis că vor să scape de MCV, că știu ce este de făcut și că lucrează. Ce mi-aș mai putea dori?”, menționa vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

ADVERTISEMENT