News

Război în Ucraina, ziua 203. Vești proaste de la ONU, după o discuție între Guterres și Putin: ”Suntem foarte departe de pace”

După 203 de zile de război, Rusia nu își revine din șocul contraofensivei din Harkov, însă promite răzbunare. Mobilizarea generală e evitată, totuși.
14.09.2022 | 23:26
Razboi in Ucraina ziua 203 Vesti proaste de la ONU dupa o discutie intre Guterres si Putin Suntem foarte departe de pace
Paradă la Moscova. Foto: News.cn.
ADVERTISEMENT
14-09-2022
20:25

ONU anunță că pacea în Ucraina e ”foarte departe”

Liderul ONU Antonio Guterres e demoralizat după o discuție nouă cu Vladimir Putin. Guterres susține că ”are sentimentul că pacea e foarte departe”.

Guterres ar fi discutat cu Putin, în principal, despre acordurile de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene.

Cele două părţi au subliniat importanţa de a le acorda prioritate celor care, în Africa, în Orientul Mijlociu şi în America Latină, au nevoie de hrană”, este precizat într-un comunicat al ONU.

Cu toate acestea, discuția nu a fost una constructivă și liderul ONU recunoaște că Vladimir Putin nu este interesat de pace în acest moment. ”Am sentimentul că suntem foarte departe de pace. Aş minţi dacă aş spune că aceasta ar putea să sosească în curând”, a transmis Antonio Guterres.

”Nu îmi fac nicio iluzie, în acest stadiu şansele unui acord de pace sunt minime”, a concluzionat oficialul ONU.

14-09-2022
17:01

Ploaie de rachete rusești în Krivoy Rog

Rușii au lansat un atac puternic cu rachete în regiunea Dnipr, mai exact în Krivoy Rog. ”Krivoy Rog este atacat cu rachete. Stați în adăposturi”, au transmis autoritățile.

Rachetele rusești ar fi țintit o centrală electrică, precum și infrastructura de alimentare cu apă în zonă. În consecință Krivoy Rog a rămas fără curent electric, iar nivelul apei din râurile locale au crescut.

Rușii au mai atacat Krivoy Rog în 8 septembrie, cu o rachetă de croazieră X-59 lansată din direcția Mării Azov.

 

14-09-2022
14:48

Rușii se regrupează în Crimeea

Armata ucraineană susține că armata rusă încearcă să se regrupeze în Crimeea, de teama unui atac al Ucrainei în acea zonă.

“Nu este tocmai aria noastră de responsabilitate, dar este aproape, așa că o urmărim și noi. Vedem și înțelegem încercările ocupanților de a fugi în Crimeea și de a se regrupa acolo. Ne va fi mai ușor: adunările de echipamente militare sunt o țintă mare”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud.

De asemenea, ucrainenii susțin că soldații ruși fură mașini civile pentru a transporta bunuri furate din regiunea Zaporojie spre Crimeea. Cu toate acestea, CNN sau alte surse credibile nu pot verifica cu dovezi astfel de declarații.

 

14-09-2022
11:07

Cum a ajuns Rusia să amenințe cu Al Treilea Război Mondial

La puțin timp după ce partea ucraineană a prezentat garanţiile de securitate pe care le consideră necesare după ce războiul se încheie, a venit și replica Rusiei. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev nici nu a vrut să audă de propunerile Kievului și a amenințat că totul va duce la un „Al Treilea Război Mondial”.

„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de „garanții de securitate”, care este în esență un prolog la un Al Treilea Război Mondial. Desigur, nimeni nu va oferi nicio „garanție” naziștilor ucraineni”, a transmis Medvedev pe rețelele de socializare.

„Prietenii noștri – șefii occidentali de diferite calibre, cărora le este adresat acest apel isteric – trebuie să înțeleagă în sfârșit un lucru simplu. Acesta privește în mod direct războiul hibrid al NATO cu Rusia.

Dacă aceste jumătăți de minte vor continua pomparea neîngrădită a regimului de la Kiev cu cele mai periculoase tipuri de arme, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va trece la un alt nivel.

Granițele vizibile și potențiala predictibilitate a acțiunilor părților implicate în conflict vor dispărea. Ea își va urma propriul scenariu militar, implicând noi participanți în el. Așa a fost întotdeauna”, a mai scris Dmitri Medvedev.

14-09-2022
08:18

Cum a respins Putin acordul cu Ucraina

Presa internațională a scris că trimisul-șef al lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a încheiat un acord provizoriu cu Kievul.

Culmea, în baza ofertei de pace, erau satisfăcute toate cerințele Rusiei, inclusiva cea mai importantă, și anume, cea ca Ucraina să rămână în afara NATO.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a respins-o și a continuat campania militară, potrivit a trei persoane apropiate conducerii ruse.

Dmitri Kozak este cal care i-a spus lui Putin că el crede că înțelegerea pe care a încheiat-o elimina nevoia unei invazii militare. Informația a fost publicată în exclusivitate de Reuters.

Mai trebuie spus că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a ținut să explice că materialul jurnalistic nu are nicio legătură cu realitatea. „Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă”, a punctat acesta

Mai trebuie spus că Dmitri Kozak nu a răspuns solicitărilor de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

14-09-2022
06:03

Americanii, o nouă serie de ajutoare

Casa Albă a făcut un nou anunț legat de conflictul din Ucraina. Americanii au transmis că pregătesc un alt pachet de ajutor.

Informația a fost oferită chiar de John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică.

Acesta a explicat că nu a dorit să “devanseze viitoarele pachete de sisteme de securitate”, atunci când a fost întrebat despre un nou ajutor pentru Ucraina. “Cred că veţi vedea încă unul aici în zilele următoare”, a continuat Kirby.  

Întrebat dacă este vorba și despre ajutor militar, Kirby a fost la fel de ferm. “Multe dintre sistemele pe care le-am furnizat în ultimele câteva săptămâni şi câteva luni s-au dovedit a fi instrumentale şi eficiente pentru capacitatea ucrainenilor de a trece la ofensivă şi de a fi de fapt destul de eficienţi în apărare în ultimele zile şi săptămâni”.   

Rusia a fost umilită pe frontul de est în contraofensiva ucraineană din Harkov, iar acum propaganda de la Moscova cere împușcarea generalilor ruși care au permis un astfel de scenariu.

Război în Ucraina, ziua 203. Rusia evită să vorbească despre mobilizare generală

Totodată, în Rusia se vorbește tot mai mult despre o mobilizare generală, singura soluție ca Rusia să poată evita umilința totală.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, liderul comuniștilor ruși, Ghennadi Ziuganov, a punctat că ”operațiunea militară specială” din Ucraina s-a transformat într-un adevărat război, care necesită mobilizarea tuturor resurselor țării.

”Operaţiunea politico-militară împotriva naziştilor, ultranaţionaliştilor şi fasciştilor în Ucraina s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului pe care ni l-au declarat americanii, ţările NATO şi Europa unită. Războiul nu poate fi întrerupt, chiar dacă ţi-ai dori asta. Trebuie să mergi până la capăt şi are două rezultate: victorie sau înfrângere”, a declarat Ziuganov.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu poate să apeleze la acest scenariu disperat, din mai multe motive. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a limitat să declare: ”Deocamdată nu există nicio discuţie în acest sens”.

Mai mult, Peskov a lăsat să se înțeleagă că Vladimir Putin e la curent cu eșecul de pe front și ar accepta critici în acest sens, cu o limită.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce privește alte puncte de vedere, critice, atâta timp cât rămân în cadrul legii, acesta este pluralism. Dar există o linie fină și trebuie să fie foarte atenți”, a transmis Peskov.

Vladimir Putin nu poate apela la mobilizare generală pentru că ar recunoaște, în primul rând, că în Ucraina are loc un război, nu o ”operațiune militară specială”. Acest lucru l-ar face să arate ca un mincinos în fața lumii și a întregului popor rus. O altă problemă, de care Putin e conștient, teoretic, e faptul că părinții tinerilor din Rusia nu sunt dispuși să își trimită copiii să moară într-un război nejustificat.

ADVERTISEMENT

Dacă la Marele Război Patriotic, așa cum numeau rușii Al Doilea Război Mondial de pe Frontul de Est, înrolarea populației se făcea cu mare elan, acest scenariu e imposibil de repetat în 2022. În ultimul rând, necesitatea unei mobilizări generale ar însemna o umilință supremă pentru Rusia, care ar recunoaște că armata sa este depășită de situație și, nicidecum, nu poate fi considerată o superputere mondială care să facă față vreodată unei confruntări cu NATO.

ADVERTISEMENT