News

Război în Ucraina, ziua 204. Putin recunoaște dubiile Chinei referitoare la invazie. Rusia, somată să părăsească centrala nucleară de la Zaporojie

După 204 de zile de război, secretarul general al ONU anunță că Rusia nu e dispusă să facă pace. Între timp, în Armenia un război stă să înceapă.
15.09.2022 | 23:33
Razboi in Ucraina ziua 204 Putin recunoaste dubiile Chinei referitoare la invazie Rusia somata sa paraseasca centrala nucleara de la Zaporojie
Soldați armeni, pe front. Foto: Timesofisrael.com
ADVERTISEMENT
15-09-2022
20:36

China are „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat joi „poziția echilibrată” a Chinei cu privire la războiul din Ucraina, deși a recunoscut că Beijingul are „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazie, în ceea ce părea a fi o recunoaștere voalată a opiniilor lor divergente cu privire la atacul militar prelungit.

Până acum, China a refuzat să condamne definitiv atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, în timp ce intensifică asistența economică acordată vecinului său, sporind comerțul bilateral la niveluri record, într-un avantaj pentru afacerile rusești pe fondul sancțiunilor occidentale.

„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza din Ucraina. Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în acest sens”, a spus Putin în discursul de deschidere al întâlnirii.

„În timpul întâlnirii de astăzi, desigur, vom explica în detaliu poziția noastră cu privire la această problemă, deși am mai vorbit despre asta.”

15-09-2022
17:13

Consiliul AIEA adoptă o rezoluție prin care cere Rusiei să părăsească Zaporojie

Consiliul guvernatorilor din 35 de națiuni al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să înceteze ocuparea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, au declarat diplomații la întâlnirea cu ușile închise.

Rezoluția este a doua cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, adoptată de Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar conținutul lor este foarte asemănător, deși prima rezoluție din martie a precedat preluării controlului centralei de către forțelor ruse.

Ambele rezoluții au fost propuse de Canada și Polonia în numele Ucrainei, care nu face parte din consiliu, cel mai înalt organism de elaborare a politicilor AIEA care se întrunește mai mult de o dată pe an.

Textul, care spune că consiliul de conducere solicită Rusiei „să înceteze imediat toate acțiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie și a oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”, a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă și șapte abțineri. au spus diplomații.

Rusia și China au fost țările care au votat împotrivă, în timp ce Egipt, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan s-au abținut, au adăugat ei.

Consiliul „deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la Centrala Nucleară Zaporojie”, se arată în textul rezoluției.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat în mod repetat unul pe celălalt că au bombardat centrala.

15-09-2022
13:37

Vladimir Putin, critici acide la adresa SUA

Președintele rus, Vladimir Putin, se află la Samarkand în Uzbekistan, unde participă la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai și unde s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping.

Agenția de presă rusă Tass a făcit publice câteva declarații ale președintelui rus. Într-o mustrare acidă adresată SUA, el le-a spus participanților: „Încercările de a crea o lume unipolară au căpătat recent o formă absolut urâtă și sunt absolut inacceptabile pentru marea majoritate a statelor de pe planetă”.

Potrivit aceleiași surse, Xi a declarat că lumea se confruntă cu „schimbări colosale fără precedent în istorie” și că Rusia și Republica Populară Chineză vor lucra împreună pentru ca „să dea un exemplu de putere mondială responsabilă și să joace un rol principal în aducerea unei lumi în schimbare atât de rapidă pe o cale de dezvoltare durabilă și pozitivă”.

„Noi apreciem mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza ucraineană”, a mai spus Putin.

Putin a mai spus că schimburile comerciale dintre China și Rusia au crescut cu 35% anul trecut.

15-09-2022
13:31

Orașul natal al lui Zelenski, amenințat de inundații după atacurile Rusiei

Orașul natal al lui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, se confruntă cu inundații excesive după ce opt rachete rusești au lovit structuri hidraulice de-a lungul râului Inhulets într-un atac țintit care alimentează îngrijorarea Ucrainei că Rusia va continua să țintească infrastructura Ucrainei ca răzbunare pentru succesul său în recâștigarea teritoriului ocupat.

Imaginile distribuite pe Telegram și pe rețelele de socializare arată străzi și așezări din aval inundate după ce râul Inhulets și-a rupt malurile.

În discursul său video de noapte, președintele ucrainean a spus: „Se face totul pentru a elimina consecințele unui alt act ticălos rusesc”.

O altă rachetă rusă a lovit Krivoi Rog, la doar o jumătate de zi după ce opt rachete rusești au eliminat structuri hidraulice de-a lungul râului Inhulets, provocând inundații extinse.

15-09-2022
09:46

Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev, pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la UE

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a ajuns, joi, la Kiev, în cea de a treia sa vizită în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia.  Aceasta urmează să discute cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmigal despre planurile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

“În Kiev, pentru a treia oară de când a început războiul rus. Atât de multe lucruri s-au schimbat. Ucraina este acum un candidat la UE”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Uniunea Europeană a aprobat, în iunie, candidatura Ucrainei, care are îşi doreşte să adere atât la Uniune, cât şi la NATO. Aceasta este marea nemulţumire a Rusiei, care a invadat fostă republică sovietică la 24 februarie.

15-09-2022
05:07

Cum a fost Zelenski implicat într-un accident rutier

Au fost clipe de panică în Kiev, acolo unde preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost rănit uşor, în urma unui accident rutier.

Presa internațională a transmis că Zelenski nu a suferit răni grave. De altfel, un comunicat al secretarului de presă al preşedintelui avea să explice întreaga situașie.

„O maşină a intrat în coliziune cu maşina preşedintelui Ucrainei şi cu vehicule  din escorta sa”, a notat acesta

Mai trebuie spus că medicii care îl însoţeau pe Zelenski i-au acordat imediat asistenţă şoferului maşinii şi l-au transferat la o ambulanţă.

„Preşedintele a fost examinat de un medic, nu are răni grave”, se mai arată în comunicat.

15-09-2022
04:47

Ce le-a zis Zelenski soldaților ruși

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, nu a ezitat o clipă și a lansat o altă serie de acuze la adresa Rusiei. Acesta a transmis că armata lui Vladimir Putin a aruncat o ploaie de rachete la Krivoi Rog, ţintind barajul de la acumularea Karachunivske.

”Sunt obiective care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de cetăţeni de rând este un alt motiv pentru care Rusia va pierde”,  a mai zis Zelenski care apoi a vorbit în limba rusă ”tovarăşilor”.

”Rusia va pierde. Şi nu doar acest război, ci istoria însăşi. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici. Cine veţi rămâne în istorie. Toţi cei care lansaţi aceste proiectile. Cei care au venit pe pământul nostru. Molâi. Sunteţi nişte molâi care duc un război împotriva civililor. Ticăloşi care, după ce au fugit de pe câmpul de luptă, încearcă să facă rău de undeva de departe. Veţi rămâne terorişti cu care propriilor nepoţi le va fi ruşine”, a mai precizat președintele ucrainean.

Rusia a pierdut o parte a frontului din nord și est, însă Vladimir Putin nu vrea să audă de pace. Liderul ONU Antonio Guterres a mărturisit că a discutat cu Putin și șansele de pace sunt nule în acest moment.

Război în Ucraina, ziua 204. Rusia nu este interesată de pace

”Am sentimentul că suntem foarte departe de pace. Aş minţi dacă aş spune că aceasta ar putea să sosească în curând”, a declarat Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, Vladimir Putin ține cu dinții de un război care pare blocat, dacă nu pierdut, și refuză să pară slab în ochii lumii. Slăbiciunea armatei ruse e speculată inclusiv de Azerbaidjan, care e pornită să învingă definitiv Armenia. Guvernul de la Erevan se baza pe o alianță șubredă cu Rusia, care acum pare în incapacitate de a-și apăra aliatul.

Simțindu-se abandonat de ruși, premierul armean Nikol Pașinian vrea să semneze un acord de pace cu Azerbaidjan prin care să cedeze teritoriu, însă poporul a ieșit în stradă și îi cere demisia. În realitate, fără o intervenție din exterior, Armenia nu are nicio șansă să învingă o armată mult mai numeroasă și mai performantă.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, până și Georgia simte că ar putea să declare război Rusiei. Anumiți politicieni din Georgia au anunțat că vor să organizeze un referendum pentru a consulta populația în această chestiune. Vor sau nu georgienii să atace Rusia și să-și recupereze teritoriile pierdute? Doar timpul o va spune.

Cu siguranță de această situație ar putea profita și cecenii, popor care mereu și-a dorit independența față de Rusia, însă a fost zdrobit într-un război inechitabil. Dispariția subită a liderului cecen Ramzan Kadîrov din spațiul public a ridicat multe semne de întrebare în acest sens, mai ales referitor la loialitatea sa față de Vladimir Putin și de Rusia.

ADVERTISEMENT

În Ucraina, vremea se va răci considerabil în următoarele săptămâni, iar acest lucru ar putea fi un impediment serios pentru toată lumea. Pentru soldați, fie ei ruși sau ucraineni, care vor îngheța în tancuri și în tranșee, dar și pentru populația de rând care ar putea îngheța în case.

Experții militari intuiesc că Rusia ar putea recurge la bombardamente strategice care să lase cetățenii din Ucraina fără lumină și căldură, însă mai sunt câteva luni până când această teorie s-ar putea pune în practică.

ADVERTISEMENT

Un lucru e cert, niciuna dintre părți nu vrea să negocieze și nu acceptă capitularea. Ucraina, sprijinită de NATO simte că are în față un ”tigru de carton”, în timp ce rușii, proverbial, preferă să moară decât să se recunoască învinși. De altfel, înfrângerea poate fi sinonimă cu moartea pentru mulți generali și înalți oficiali ruși de la Kremlin, în frunte cu ”țarul” Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie