LIVE Actualizat 20-09-2022
15:51

Război în Ucraina, ziua 209. Autoritățile pro-ruse din patru zone ocupate ale Ucrainei anunță referendumuri pentru aderarea la Rusia în acest weekend

După 209 zile de invazie, Ucraina pregătește încercuirea soldaților ruși din Herson, în timp ce prima localitate din Lugansk a fost eliberată.
20.09.2022 | 18:52
Razboi in Ucraina ziua 209 Autoritatile proruse din patru zone ocupate ale Ucrainei anunta referendumuri pentru aderarea la Rusia in acest weekend
Bătălii în Lugansk. Foto: thedefensepost.com
ADVERTISEMENT
20-09-2022
15:51

Alte două regiuni ucrainene ocupate au anunțat referendumuri de alipire la Rusia

Autoritățile pro-ruse din patru zone ocupate ale Ucrainei – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – și-au anunțat marți intențiile de a organiza referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Federația Rusă.

Graba bruscă de a organiza un vot vine în timp ce contraofensiva Ucrainei a revendicat un teritoriu din estul țării, inclusiv o mică suprafață simbolică în regiunea Lugansk, care a fost total sub controlul împuterniciților ruși.

Unele instituții de presă ruse au raportat că Putin s-ar putea adresa națiunii ruse mai târziu astăzi pe această temă, deși acest lucru nu a fost confirmat de Kremlin.

Mișcarea vine în aceeași zi în care parlamentul Rusiei, Duma, a votat pentru înăsprirea pedepselor pentru dezertare și insubordonare în vremuri de mobilizare militară.

20-09-2022
12:02

Separatiștii pro-ruși din Lugansk și Herson anunță referendumuri pentru unificarea cu Rusia

Separatiștii din Lugansk, teritoriu ucrainean invadat și ocupat în prezent de armata lui Vladimir Putin, au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia. Demersul va fi organizat în perioada 23 – 27 septembrie, scrie agenția rusă TASS.

Tot marți, și oficiali instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru alipirea la Rusia.

Într-o postare pe Telegram, Volodimir Saldo, șeful numit de Rusia în Herson, a spus că speră că regiunea va deveni ”o parte a Rusiei, o zonă cu drepturi depline dintr-o țară unită”.

În prezent, forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Hersonului, zonă din sudul Ucrainei. Saldo nu a înaintat încă o dată pentru acest referendum.

20-09-2022
08:51

Agenția rusă TASS: Șapte morți într-un atac ucrainean la Lugansk

Un bombardament ucrainean asupra unui sat din regiunea Lugansk din estul Ucrainei ar fi ucis, marți, șapte persoane, relatează agenția de presă rusă TASS.

Această informație a fost furnizată inițial de autoritățile ruse din regiune și nu a fost confirmată de surse ucrainene.

20-09-2022
08:49

Erdogan: ”Toate teritoriile ocupate de Rusia ar trebui să fie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că toate teritoriile invadate de Rusia ar trebui să fie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea, care a fost anexată de forțele lui Vladimir Putin în anul 2014.

Dacă se va stabili pacea în Ucraina, întoarcerea pământului care a fost invadat la acest stat (n.r. Ucraina) va deveni cu adevărat importantă”, a spus Erdogan, conform The Guardian.

În chestiunea legată de Crimeea, Erdogan a spus: ”Din 2014, vorbesc despre asta cu bunul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Din păcate, nu a fost făcut niciun pas înainte.”

20-09-2022
07:00

Cadavrele a doi copii, descoperite în groapa comună din Izium

Rămășițele a doi copii au fost găsite printre cele 146 de cadavre exhumate din groapa comună descoperită recent în Izium, din estul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean citat de Sky News.

Multe dintre victimele îngropate în zonă sunt civili. Multe au fost torturate în timp ce au suferit o moarte violentă, au declarat luni autoritățile.

Reamintim că la Izium au fost descoperite recent 440 de cadavre într-o groapă comună. Orașul a fost eliberat de sub ocupație rusă.

20-09-2022
06:55

Ungaria: ”UE nu ar trebui să impună noi sancțiuni contra Rusiei”

Ungaria, un stat apropiat de regimul de la Kremlin, a cerut Uniunii Europene să evite impunerea de noi sancțiuni contra Rusiei, ”deoarece o criză a aprovizionării cu energie se poate intensifica în Europa”.

Peter Szijjarto, ministrul de externe de la Budapesta, a declarat că impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei nu va face decât să intensifice criza energetică.

”UE ar trebui să nu mai vină cu un al 8-lea pachet de sancțiuni. Nu ar mai trebui să luăm măsuri care nu ar face decât să aprofundeze și mai mult criza aprovizionării cu energie”, a spus ministrul maghiar, conform Sky News.

Rușii continuă atacurile ”împotriva infrastructurii civile” și se pare că folosesc, mai nou, drone iraniene care se dovedesc a fi eficiente împotriva armatei ucrainene.

Război din Ucraina ziua 209. Rusia pregătește următoarea mutare

”Acest model tulburător, care include lovituri care au lovit centralele electrice săptămâna trecută, continuă să demonstreze desconsiderarea forțelor ruse față de viața civilă”, au transmis ucrainenii.

ADVERTISEMENT

În Herson, Ucraina încearcă să încercuiască un grup semnificativ de soldați ruși, aproximativ 20.000, care par deciși să se predea.

”În vecinătatea Hersonului, continuăm să vedem operațiuni deliberate și calibrate ale ucrainenilor și am observat că ucrainenii continuă să elibereze satele din această zonă”, au transmis ucrainenii.

ADVERTISEMENT

În Donbas, potrivit CNN, oficialii americani au constatat că ucrainenii au continuat să se apere în mod eficient împotriva atacurilor rusești continue, deși SUA au văzut forțele ruse făcând câteva câștiguri minore în ceea ce privește teritoriu”. Mai exact, câștigurile rusești au fost de câteva sute de metri.

De asemenea, americanii au anunțat că Ucraina a doborât aproximativ 55 de avioane de luptă rusești, de la începutul războiului.

ADVERTISEMENT

”Rusia cunoștea bine apărarea antiaeriană a Ucrainei”, a declarat generalul James Hecker la Conferința Aeriană, Spațială și Cibernetică de la Washington, DC, dar loviturile inițiale ale Rusiei de la sfârșitul lunii februarie nu au reușit să distrugă aceste apărări, cum ar fi rachetele sol-aer.

Drept urmare, după șase luni de război, avioanele rusești rareori zboară adânc în Ucraina și, în schimb, trag rachete cu rază lungă de acțiune.

ADVERTISEMENT

”Când au încercat să-și ducă avioanele de luptă și aeronavele în acele zone de angajare a rachetelor ucrainene, au fost doborâți”, a transmis Hecker. ”Aproximativ 55 de luptători ruși au fost doborâți de apărarea antiaeriană și antirachetă integrată pentru Ucraina”, au completat americanii.

Între timp, ucrainenii au eliberat satul Bilohorivka din regiunea Lugansk, așadar provincia nu mai este în totalitate controlată de ruși. O victorie de moral pentru ucraineni, care duc lupte grele pe frontul respectiv pentru a recuceri Donbasul.

”Va fi o luptă grea pentru fiecare centimetru de pământ Lugansk”, a transmis guvernatorul Gaidai.

O echipă CNN s-a deplasat la Bilohorivka, unde a văzut tancuri rusești și vehicule de transport de personal înarmate distruse, precum și blindate rusești distruse.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie