News

Război în Ucraina, ziua 230. Stoltenberg i-a transmis lui Vladimir Putin că ”un război nuclear nu trebuie purtat niciodată”

Război în Ucraina, ziua 230. Ucraina a fost atacată cu peste 90 de rachete rusești, însă voci de la Kremlin au anunțat că e doar ”un prim episod”.
11.10.2022 | 21:08
Razboi in Ucraina ziua 230 Stoltenberg ia transmis lui Vladimir Putin ca un razboi nuclear nu trebuie purtat niciodata
Război în Ucraina
ADVERTISEMENT
11-10-2022
18:10

Planul liderilor G7, în urma ultimelor atacuri ale Rusiei în Ucraina

Pe fondul ultimelor atacuri cu rachete și drone lansate de forțele ruse în Ucraina, liderii G7 și-au propus ”să îl tragă la răspundere” pe preşedintele Vladimir Putin. De asemenea, liderii G7 au promis că îi vor trage la răspundere şi pe cei ”responsabili” pentru aceste atacuri.

Anunțul a fost lansat într-o declaraţie comună emisă după întâlnirea virtuală de marţi, la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform CNN.

Condamnăm aceste atacuri în cei mai puternici termeni posibil şi reamintim că atacurile fără discriminare împotriva civililor nevinovaţi constituie o crimă de război”, au declarat liderii G7 la finalul dialogului online purtat cu Zelenski.

De asemenea, statele din G7 au promis că vor sprijini Ucraina ”cât este nevoie”. S-a vorbit despre promis sprijin financiar, umanitar și militar. În acest context, Zelenski a fost informat că liderii G7 ”sunt neclintiţi şi fermi în angajamentul lor de a oferi sprijinul de care Ucraina are nevoie pentru a-şi susţine suveranitatea şi integritatea teritorială”.

Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic şi legal şi vom sprijini ferm Ucraina atât timp cât va fi necesar. Ne angajăm să sprijinim Ucraina în satisfacerea nevoilor sale de pregătire pentru iarnă”, se mai arată în comunicatul de presă.

11-10-2022
17:55

Rusia a fost avertizată că orice atac asupra infrastructurilor critice ale NATO va genera un ”răspuns unit şi ferm”

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a transmis Kremlinului că un eventual atac asupra infrastructurii critice a NATO va primi un “răspuns unit şi ferm“, conform Reuters.

În continuarea discursului, liderul NATO a punctat că Alianța își va dubla măsurile de securitate în jurul instalaţiilor esenţiale, după atacurile asupra gazoductelor din Marea Baltică.

Stoltenberg a spus că pentru moment încă nu este suficient de clar cine orchestrat exploziile de la gazoductele Nord Stream. Totodată, Stoltenberg a trecut în revistă și ameninţările preşedintelui Vladimir Putin cu privire la utilizarea armelor nucleare.

În acest sens, acesta a spus că NATO nu a observat schimbări în poziţia forţelor nucleare ale Rusiei. Altfel, secretarul general al Alianței a completat că NATO va organiza săptămâna viitoare exerciţiul anual pentru descurajarea nucleară:

Este un exerciţiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menţine capacitatea de descurajare eficientă şi în siguranţă. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat.

În timp ce Rusia apelează tot mai mult la atacuri îngrozitoare şi nediscriminate asupra civililor şi infrastructurii critice, preşedintele Putin eşuează în Ucraina.”

11-10-2022
11:22

România și alte 10 state est-europene condamnă bombardamentele rușilor

Președinții din 11 ţări est-europene membre ale NATO, printre care şi România, au condamnat marţi recentele bombardamente ruse asupra unor oraşe ucrainene, calificându-le ”crime de război”, scrie The Guardian.

”Noi, preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei, condamnăm bombardamentele masive efectuate de Rusia asupra oraşelor ucrainene, care constituie crime de război conform dreptului internaţional.

Amintim că crimele de război şi crimele împotriva umanităţii nu fac obiectul vreunui statut al limitărilor şi sunt acoperite de jurisdicţia tribunalelor din întreaga lume.

În numele statelor noastre, îi cerem Rusiei să oprească imediat atacarea ţintelor civile. Nu ne vom opri eforturile pentru a aduce în faţa justiţiei persoanele responsabile pentru aceste crime. Considerăm că orice ameninţare din partea reprezentanţilor ruşi cu utilizarea armelor nucleare este inacceptabilă. În acest context, ne reafirmăm angajamentul de a proteja ţările şi aliaţii noştri”, arată declaraţia semnată de preşedinţii celor 11 ţări est-europene.

Reamintim că cel puţin 19 oameni au murit şi 105 au fost răniţi în bombardamentele ruse de luni asupra mai multor oraşe ucrainene.

11-10-2022
11:20

Rusia nu exclude o întâlnire Putin - Biden la reuniunea G20

Moscova nu va respinge o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden la reuniunea G20 de luna viitoare, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Șeful diplomației de la Kremlin spune, pentru televiziunea de stat din Rusia, că țara sa era deschisă la discuții cu Occidentul privind războiul din Ucraina, dar nu a primit încă ”oferte serioase” de negociere.

Lavrov a mai punctat că Rusia este dispusă să asculte orice sugestii privind negocierile de pace:

Am spus în repetate rânduri că nu refuzăm niciodată întâlnirile. Dacă există o propunere, atunci o vom lua în considerare”, a mai afirmat Lavrov.

11-10-2022
05:56

Noi bombardamente ale rușilor. Cel puțin 15 explozii au avut loc în Zaporojie

Forțele ruse au reluat atacurile în mai multe zone ale Ucrainei. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, anunță că Rusia a tras cel puțin 15 rachete asupra orașului Zaporojie, scrie The Guardian.

Conform acestuia, ținte au fost ”o instituție de învățământ, o instituție medicală și clădiri rezidențiale”.

În sud-vestul Ucrainei, centrală electrică Ladyzhynska din orașul Vinița ar fi fost bombardată marți dimineață cu două drone kamikaze Shahed-136.

Rusia s-a ”răzbunat” pe Ucraina după atacul de la podul Kerci, însă acesta e considerat un simplu pretext. Vladimir Putin s-a justificat la TV și a anunțat că va proceda la fel în următoarele zile drept răzbunare pentru ”atacurile teroriste” ale Ucrainei.

Ucraina se pregătește de un nou atac al Rusiei

Atacul rușilor, cu aproximativ 90 de rachete, a făcut 11 morți și 68 de răniți, însă mai important a lăsat mai multe regiuni din Ucraina fără curent. Situația a determinat Ucraina să oprească exportul de energie pentru Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Momentan, avertismentul lui Putin a fost criticat dur de întreaga lume civilizată. ”Dacă atacurile continuă împotriva Rusiei, răspunsul va fi dur. Răspunsurile vor fi de aceeași amploare ca și amenințările la adresa Rusiei.

În cazul unor noi încercări de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsul Rusiei va fi dur”, a transmis Putin.

ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden a dat asigurări că atacurile Rusiei nu fac decât să determine SUA să susțină și mai mult Ucraina. De altfel e de așteptat ca aliații NATO să ducă asistența militară la un nou nivel, iar Ucraina să primească sisteme performante de apărare anti-aeriană. Germania a făcut deja un prim pas și a trimis patru sisteme performante, de ultimă generație, IRIS.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a anunțat că atacul cu rachete de luni este doar un prim episod a ceea ce va urma.

ADVERTISEMENT

”Statul ucrainean, în actuala configurație, cu regimul politic nazist, va reprezenta o amenințare directă și evidentă pentru Rusia. Din acest motiv, dincolo de apărarea oamenilor noștri și a granițelor țării noastre, obiectivele acțiunilor noastre viitoare, din punctul meu de vedere, trebuie să fie demontarea completă a regimului politic al Ucrainei”, a transmis Medvedev.

Problema pentru Rusia pare să fie, însă, lipsa unui stoc de rachete performante, acesta fiind pe terminate. De altfel, mulți specialiști militari cred că rachetele rusești nu sunt precise și lovesc ținte la întâmplare, sau ratează la mare distanță țintele propuse.

ADVERTISEMENT

Asta ar explica faptul că rachete de 5 milioane de euro sunt irosite pe parcuri de joacă pentru copii din Kiev, care nu valorează nimic din punct de vedere logistic.

De altfel, la 43 de rachete rusești care și-au atins ținta, 11 morți și 64 de răniți nu sunt o cifră impresionantă comparativ cu sutele de soldați ruși care mor la fiecare 24 de ore pe front.

În condițiile în care Ucraina e bombardată constant de 7 luni, fără ca moralul populației să fie afectat, experții militari se întreabă de ce Rusia irosește aceste rachete prețioase și limitate ca număr pe ținte civile, când ar putea să le folosească pe ținte militare.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Cu vaca la păscut prin Sectorul 5. Cum își face campanie candidatul PSD-PNL
Cu vaca la păscut prin Sectorul 5. Cum își face campanie candidatul PSD-PNL
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens...
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie