News

Rusia neagă că ar fi solicitat ajutorul Belarusului în războiul din Ucraina: ”Nu e nevoie să-și unească forțele cu noi”

Rusia neagă că ar avea nevoie de ajutorul Belarusului în războiul din Ucraina. Ucraina e de altă părere și se pregătește de o posibilă invazie dinspre această țară.
10.10.2022 | 20:37
Rusia neaga ca ar fi solicitat ajutorul Belarusului in razboiul din Ucraina Nu e nevoie sasi uneasca fortele cu noi
Vladimir Putin și Lukașenko. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un oficial rus din domeniul apărării nu crede că Alexandr Lukașenko are motive să trimită armata în Ucraina, unde Rusia se poate descurca singură.

Rusia spune că nu are nevoie de Belarus

Andrei Kartapolov, șef al Comisiei pentru apărare din Duma rusă, a anunțat pentru RIA Novosti că ”nu e nevoie ca Belarusul să-și unească forțele cu Rusia”.

ADVERTISEMENT

Președintele din Belarus anunțase deja că țara sa va ”desfășura un grup regional comun de trupe”, pentru a ”aprofunda cooperarea militară dintre cele două țări”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a rezumat să spună că „interacţiunea în diverse domenii, inclusiv în apărare, este discutată constant în cursul contactelor bilaterale dintre Putin şi Lukaşenko”.

ADVERTISEMENT

Belarusul a acuzat în ultimele zile Ucraina și Polonia că au intenții ascunse, inclusiv de invadare a Minskului.

”Respingem categoric aceste ultime insinuări ale regimului belarus. Nu putem exclude ca această notă diplomatică să facă parte dintr-o provocare din partea Federaţiei Ruse de a incrimina în continuare Ucraina. Ucraina nu a încălcat niciodată teritorii străine. Respectăm cu stricteţe normele şi principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi Cartei ONU”, au transmis ucrainenii.

ADVERTISEMENT

“Desfășurarea are ca scop ușurarea preocupărilor lui Alexander Grigorievici (Lukașenko) și ale fraților noștri belaruși. Bineînțeles, nu putem rămâne indiferenți … Aceasta nu este o nouă grupare, este prevăzută în cadrul statului unional”, a comentat Lukașenko informația conform căreia Polonia are armata pregătită la 100 de kilometri de granița cu Belarus.

Războiul din Ucraina a înregistrat o nouă escaladare, Vladimir Putin anunțând un atac masiv asupra țării vecine. Președintele rus a justificat acest atac, cu peste 90 de rachete, drept răzbunare pentru atacarea podului Kerci, considerat ”act terorist” de Rusia.

ADVERTISEMENT

”Dacă atacurile continuă împotriva Rusiei, răspunsul va fi dur. Răspunsurile vor fi de aceeași amploare ca și amenințările la adresa Rusiei.

În cazul unor noi încercări de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsul Rusiei va fi dur”, a subliniat Putin.

ADVERTISEMENT