News

Joe Biden nu exclude o întâlnire față în față cu Vladimir Putin, în noiembrie. Liderul de la Kremlin va participa la summitul G20

Președintele american Joe Biden a anunțat că nu exclude o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în noiembrie.
06.10.2022 | 23:46
Joe Biden nu exclude o intalnire fata in fata cu Vladimir Putin in noiembrie Liderul de la Kremlin va participa la summitul G20
Biden și Putin în 2011. Foto: Npr.org
ADVERTISEMENT

Cei doi președinți vor participa la summitul G20 din Bali, Indonezia, în luna noiembrie a acestui an, conform CNN.

Joe Biden s-ar putea întâlni cu Putin la summitul G20

Întrebat dacă ar fi dispus să discute cu Vladimir Putin, față în față, Joe Biden nu a refuzat acest scenariu.

ADVERTISEMENT

”Rămâne de văzut”, s-a limitat Biden să transmită reporterilor prezenți la Casa Albă. De altfel, în ultimele zile mai mulți reprezentanți ai Casei Albe au anunțat că această întâlnire nu este exclusă.

Prezența lui Vladimir Putin la summit nu a fost momentan confirmată de oficialii indonezieni, însă aceștia au anunțat în nenumărate rânduri că ușa lor va fi deschisă pentru liderul rus. Mai mult, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, anunțase în urmă cu mai multe lună că Vladimir Putin va participa cu siguranță la acest summit.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Peskov a revenit cu o serie de declarații mai recente și a lăsat să se înțeleagă că rușii se tem pentru siguranța lui Putin, dacă acest ar ajunge în Indonezia.

“Pentru a decide asupra formatului participării noastre, trebuie luați în considerare toți factorii, inclusiv factorul de securitate“, a transmis Peskov.

ADVERTISEMENT

Mai mult, situația ar putea fi și mai tensionată, în condițiile în care Volodimir Zelenski ar putea participa, la rândul său, la summit. Președintele ucrainean ar ajunge în Indonezia drept invitat special, deși Ucraina nu este membră a grupului G20.

Mai mult, summitul G20 va fi ocazia perfectă ca Joe Biden să se întâlnească cu omologul său chinez Xi Jinping, dacă acesta va alege să se deplaseze în Indonezia.

ADVERTISEMENT

Jinping ar putea să renunțe la această vizită în contextul pandemiei de Covid-19. Președintele chinez și-a limitat drastic deplasările în străinătate în ultima perioadă, din cauza pandemiei.

Conform Libertatea, președintele indonezian Joko Widodo a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că toți cei trei președinți vor participa la acest summit. Așadar, pe fondul tensiunilor din Taiwan, dar și al războiului din Ucraina, summitul G20 din noiembrie va fi cu siguranță urmărit de întreaga planetă.

ADVERTISEMENT