LIVE Actualizat 13-10-2022
19:30

Război în Ucraina, ziua 232. Moscova amenință cu renunțarea la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră / Noi explozii la Belgorod

Ziua 232 de război în Ucraina. SUA au transmis Kievului că livrarea sistemelor de apărare antiaeriană va fi accelerată în viitorul apropiat.
13.10.2022 | 22:29
Razboi in Ucraina ziua 232 Moscova ameninta cu renuntarea la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagra  Noi explozii la Belgorod
Sistem NASAMS. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT
13-10-2022
19:30

Noi explozii la Belgorod

Rusia susține că Ucraina a bombardat un depozit de muniții din orașul rus Belgorod. Anunțul a fost făcut de guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Conform primelor informații nu există victime, însă exploziile din Belgorod, oraș apropiat de granița cu Ucraina, sunt tot mai dese în ultima perioadă.

La câteva ore distanță, o clădire rezidențială din acest oraș a fost lovită de o rachetă. Rușii au dat vina pe Ucraina, în timp ce Departamentul de Comunicare Strategică al Forțelor Armate din Kiev a negat această informație.

 

13-10-2022
18:12

Rusia amenință cu renunțarea la acordul privind exportul de cereale

Moscova e pregătită să renunțe la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră începând de luna viitoare. Acordul negociat de ONU și Turcia a permis calea Ucrainei pentru a-și relua exporturile de cereale prin mai multe porturi de la Marea Neagră.

Rusia nu a făcut acest gest din altruism ci a obținut garanții pentru exporturile sale de cereale și îngrășăminte. Cu toate acestea, Rusia se plânge că are în continuare dificultăți în a-și vinde alimentele și îngrășămintele.

Într-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasador al Rusiei pe lângă ONU a anunțat că țara sa a făcut mai multe plângeri la ONU.

“Dacă vedem că nimic nu se întâmplă de partea rusă a acordului – exporturi de cereale şi de îngrăşăminte ruseşti – atunci, vă rugăm să ne scuzaţi, va trebui să-l privim într-un mod diferit”, a declarat diplomatul rus. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă Rusia va avea resursele militare necesare pentru a bloca din nou porturile ucrainene.

13-10-2022
14:49

NATO trimite în Ucraina sisteme de bruiaj anti-dronă

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că NATO va trimite sisteme performante de bruiaj anti-dronă la Kiev. Mai mult, Ucraina va fi ajutată să facă tranziția de la armament sovietic la cel modern.

”Vom intensifica ajutorul pentru Ucraina. Menit să protejeze infrastructura critică. Am discutat despre războiul brutal, președintele Putin a răspuns cu o mobilizare parțială, retorică nucleară periculoasă și atacuri asupra civililor. E cea mai gravă escaladare de la începutul invaziei din februarie. Ne bucurăm de votul de ieri din adunarea generală a ONU, prin care condamnă anexările ilegale.

E un mesaj clar și puternic că Rusia e izolată și că lumea e alături de Ucraina. Apărăm o ordine mondială bazată pe reguli. Vom continua să sprijinim Ucraina cât timp e nevoie.

Aseară, ministrul apărării din Ucraina ne-a informat asupra situației de pe front, fac progrese importante, împinge forțele rusești în est și sud. Oferim sisteme avansate, blindate, artilerie, aparate anti-aeriane. Mă bucur că Spania va oferi patru lansatoare pentru a ajuta Ucraina.

Asta se adaugă la tot ce aliații au promis în ultimele zile. Îndemn în continuare să continue ajutorul. Oferim de asemenea combustibil și medicamente ca parte a pachetului NATO de asistență completă. NATO va oferi aparatură anti-drone Ucrainei, sisteme de bruiaj care să facă ineficiente dronele rusești și iraniene.

Pe termen lung vom ajuta Ucraina să facă tranziția de la echipamente sovietice la echipamente NATO. Aliații au avut o întâlnire obișnuită pentru planificarea nucleară. Retorica lui Putin e periculoasă și iresponsabilă, luăm în serios aceste amenințări, nu ne vom lăsa influențați. Orice folosire a armelor nucleare ar avea consecințe severe. Un război nuclear nu poate fi câștigat.

Aliații au primit informații despre exercițiul de descurajare, e de rutină și menit să ne asigurăm că avem o capacitate de descurajare nucleară sigură și eficientă. Am decizia de a crește stocurile de muniție și echipament ca să grăbim livrările de arme. Vom crește producția.

NATO va ajuta aliații să ușureze tranziția echipamentului militar. Am discutat cum vom proteja infrastructura critică. Am dublat prezența navală în zona baltică.

Aliații cresc securitatea în jurul instalațiilor critice. Ne-am concentrat pe operațiunile NATO de la Balcanii de Vest la Irak. A fost alături de noi Borell, e important să existe o cooperare UE-NATO, aștept să semnăm o declarație comună.

În ultimele luni am văzut cum cresc tensiunile în Kosovo, toate părțile trebuie să se comporte responsabil. Un dialog intermediat de UE între Belgrad și Priștina e singura cale. În Irak, NATO are misiuni de antrenament, vrem să asigurăm forțele de securitate.

Scopul armelor noastre nucleare e să menținem pacea. Circumstanțele în care NATO ar putea folosi arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. Retorica Rusiei e periculoasă, ei știu că dacă vor folosi arme nucleare în Ucraina vor avea consecințe severe, iar un război nuclear nu poate fi câștigat.

Exercițiul ce urmează Steadfast e planificat de multă vreme, înainte de războiul din Ucraina. Scopul e să ne asigurăm capacitatea NATO de descurajare, că e sigură și eficientă. E menit să prevină un atac asupra unui aliat NATO și să mențină pacea. Un atac asupra NATO declanșează articolul 5, dar când vine vorba de Ucraina NATO nu e parte a conflictului, dar susținem Ucraina. Ucraina e partener NATO, susținem Ucraina de mai mulți ani.

NATO are informații foarte bune, monitorizăm forțele nucleare ale Rusiei de decenii întregi, le vom monitoriza de aproape și vom avea un nivel mare de vigilență. Ce pot să spun că acest exercițiu rusesc e unul anual, ei testează forța nucleară. Vom monitoriza cum am făcut mereu, dar vom rămâne vigilenți, nu doar din cauza amenințărilor nucleare și a retoricii nucleare venite de la ruși. Scopul e să prevenim un război.

Vor fi consecințe severe, dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina. Rusia știe foarte bine asta, NATO i-au comunicat acest lucru, dar nu vom intra în detalii despre cum vom riposta. Dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Va însemna că o linie a fost trecută, chiar și folosirea unei arme nucleare mici. Vor exista consecințe, Rusia știe care sunt aceste consecințe”, a transmis secretarul general al NATO.

13-10-2022
14:23

Consiliul Europei a numit oficial Rusia drept stat terorist

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut Rusia drept stat terorist. În acest sens a fost adoptată o rezoluție intitulată ”escaladarea continuă în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.

99 de membri ai adunării au votat pentru rezoluție, existând o singură abținere în acest sens. Informația a fost relatată de parlamentarul ucrainean Oleksii Gonciarenko.

Între timp, Rusia acuză Kievul că a lovit cu rachete o clădire rezidențială din orașul Belgorod.

”Forţele armate ucrainene au bombardat Belgorod. Apărarea aeriană a fost activată. Există distrugeri într-un imobil de locuinţe”, a transmis Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii rusești.

”Informaţiile despre potențiale victime sunt în curs de precizare”, a adăugat Gladkov.

13-10-2022
12:41

Putin vrea să facă din Turcia un ”hub energetic”

Președintele Vladimir Putin i-a sugerat joi președintelui turc Recep Tayyip Erdogan un plan prin care Turcia să devină un ”hub energetic”. Mai exact, Rusia ar vrea să transfere gaz prin Turcia spre Europa. Asta, în condițiile în care Europa ar fi interesată de un astfel de scenariu.

”Dacă există interes din partea Turciei și a potențialilor noștri cumpărători din alte țări, am putea lua în considerare posibilitatea de a construi un alt sistem de conducte de gaze și de a crea un hub de gaze în Turcia pentru a-l vinde în alte țări — în primul rând către țări terțe, desigur; cei europeni, dacă sunt interesați”, a transmis Putin.

Mai mult, Putin s-a declarat revoltat de prețurile mari ale gazului. “Aceste prețuri sunt revoltătoare astăzi. Am putea să le reglementăm calm la un nivel normal al pieței, fără nicio conotație politică”, a transmis Putin.

”Am putea muta volumele pierdute de la Nord Stream de-a lungul fundului Mării Baltice în regiunea Mării Negre și astfel să facem principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazul nostru natural către Europa prin Turcia, creând cel mai mare hub de gaz pentru Europa în Turcia”, a concluzionat Putin.

13-10-2022
09:26

NATO va organiza un exercițiu cu arme nucleare

NATO a anunțat că va organiza săptămâna viitoare exercițiile sale anuale de descurajare nucleară. Acestea au loc în fața escaladării amenințărilor cu folosirea armelor atomice din partea președintelui rus Vladimir Putin.

Anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un semnal foarte greșit”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, conform Sky News

13-10-2022
09:20

Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă Putin decide să lanseze o lovitură nucleară în Ucraina

Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă Vladimir Putin decide să lanseze un atac nuclear împotriva Ucrainei, a declarat președintele Macron.

”Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii noastre, care sunt clar definite. Dacă ar exista un atac balistic nuclear în Ucraina, aceste interese nu ar fi puse în discuție”, a spus Macron, pentru France 2.

13-10-2022
09:17

Zelenski spune că Ucraina are doar 10% din necesarul pentru apărarea antiaeriană

Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi, într-o intervenție la Consiliul Europei, că Ucraina are doar aproximativ 10% din necesarul pentru apărarea sa antiaeriană.

Anunțul vine la câteva zile după ce Rusia a lansat un atac aerian masiva asupra Kievului și mai multor orașe din statul vecin.

13-10-2022
07:27

Regiunea Kiev, atacată din nou cu drone iraniene

Tot joi dimineață, Rusia a bombardat localitate din regiunea capitalei ucrainene Kiev, folosind drone, a anunţat administraţia regională.

Potrivit guvernatorului Oleksi Kuleba, informaţiile preliminare arată că în aceste noi bombardamente au fost folosite muniţii de tip loitering iraniene, cunoscute drept “drone kamikaze”.

”Infrastructuri critice au fost lovite joi de astfel de drone în regiunea Kiev”, a informat și Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene.

13-10-2022
07:25

Orașul-port Nikolaev, bombardat masiv de forțele ruse

Orașul de la Marea Neagră Nikolaev a fost atacat cu rachete lansate de Rusia, joi dimineață, au anunţat oficiali ucraineni.

A fost lovită o clădire rezidenţială de cinci etaje, ultimele două etaje au fost distruse complet, iar restul se află sub moloz.

Echipe de salvare lucrează la faţa locului”, a scris primarul oraşului Mikolaiv, Oleksandr Senkevici, în social media.

NATO a decis să trimită Ucrainei tot ce are mai bun în materie de sisteme defensive sol-aer, drept dovadă primele sisteme care au ajuns deja pe front au doborât patru elicoptere rusești în doar 18 minute.

Războiul in Ucraina ziua 232 de război. Reîncepe înarmarea Kievului

Sistemele NASAMS americane (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), alături de sistemele trimise de întreaga Uniune Europeană, ar trebui să acopere întreg cerul Ucrainei. În aproximativ două săptămâni efortul rusesc de a bombarda ținte din Ucraina va fi îngreunat semnificativ, pentru că rachetele rusești sunt deja slabe ca și calitate.

ADVERTISEMENT

Drept dovadă, rămași fără un număr considerabil de rachete, rușii deja folosesc sisteme S-300 de rachete anti-aer pentru a ataca ținte la sol, așa cum o fac și cu rachete anti-navă.

Între timp, în Herson armata ucraineană continuă să elibereze localități și se apropie tot mai mult de orașul cheie Herson.

ADVERTISEMENT

Oficialii ucraineni au declarat miercuri că forțele armate au continuat să avanseze în regiunea sudică Herson. Astfel au fost eliberate încă cinci sate în cadrul unei ofensive lente purtate spre sud-vest, conform CNN.

“Forțele armate ale Ucrainei au eliberat încă 5 așezări în regiunea Kherson: Novovasylivka, Novohryhorivka, Nova Kamynka, Tryfonivka, Chervone. Cele cinci sate sunt relativ apropiate unele de altele, într-o zonă în mare parte rurală a regiunii”, a transmis șeful administrației regiunii Herson, Yaroslav Yanushevych.

ADVERTISEMENT

Între timp, Marea Britanie a anunțat că 10.000 de soldați ucraineni și-au terminat instruirea cu ofițeri NATO și se vor întoarce pe frontul din Ucraina. De altfel, Uniunea Europeană și-a propus să antreneze în următoarele luni zeci de mii de soldați ucraineni, tocmai pentru a-i face mult mai peformanți pe front, în lupta cu ceea ce pare a fi acum o armată decimată a Rusiei.

Referitor la amenințarea nucleară a Rusiei, subiectul veșnic pomenit de propaganda rusească, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat: ”Am transmis clar Kremlinului că un astfel de atac (n.r. cu arme nucleare tactice) ar avea consecințe grave pentru Rusia. Moscova știe că un război nuclear nu poate fi câștigat. Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și nesăbuită”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, există deja un consens general în rândul țărilor NATO că orice utilizare a unei arme nucleare ar atrage imediat NATO în conflict. Acest scenariu e de nedorit pentru o Rusie slăbită, care și-ar vedea armata distrusă în doar câteva zile.

ADVERTISEMENT