LIVE Actualizat 15-10-2022
19:46

Război în Ucraina, ziua 234. Elon Musk va finanța în continuare serviciile de satelit necesare forțelor Kievului

Ziua 234 de război în Ucraina. Forțele ucrainene au obținut victorii noi în cadrul contraofensivei, în timp ce armata rusă s-a organizat mai bine în jurul orașului Bahmut.
15.10.2022 | 22:45
Razboi in Ucraina ziua 234 Elon Musk va finanta in continuare serviciile de satelit necesare fortelor Kievului
Armata Ucrainei avansează constant și forțează retragerea forțelor ruse. Foto: facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
15-10-2022
19:46

Elon Musk: ”Vom continua să finanțăm gratuit Guvernul Ucrainei”

La câteva săptămâni după ce a declarat nu poate continua să finanțeze utilizarea serviciilor sale de satelit de către armata ucraineană, miliardarul american Elon Musk și-a schimbat decizia.

La naiba cu asta … chiar dacă Starlink continuă să piardă bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, noi vom continua să finanțăm gratuit Guvernul Ucrainei“, a fost mesajul postat sâmbătă pe contul verificat de Twitter al lui Musk.

Starlink este numele unui sistem de sateliți, realizat de SpaceX, compania lui Musk, care a fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană. Terminalele de internet ale companiei au permis trupelor să rămână conectate chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună, conform CNN.

De asemenea, compania a cerut Pentagonului să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata ucraineană, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

15-10-2022
17:04

Un oficial susținut de Rusia anunță că Ucraina a început o contraofensivă în regiunea Herson

Contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson s-a intensificat, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul administrației susținute de Rusia în regiunea sudică.

Într-adevăr, faza activă a luptelor, la care ne așteptam, a început“, a declarat sâmbătă Kirill Stremousov, șeful adjunct din Kherson, în timpul unei intervenții la emisiunea “Soloviev Live”.

Potrivit CNN, l a adăugat că “armata rusă este pregătită să respingă toate aceste atacuri și să reziste până la capăt, deoarece regiunea Herson face parte din Federația Rusă“.

Stremoșov a completat că obiectivul forțelor ucrainene este de a lua poziție pe malul drept al fluviului Nipru. El i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să “profite de moment, să sune la linia telefonică, să ia copiii și să-i trimită în vacanță“.

Joi, șeful regiunii Herson, Vladimir Saldo (n.r. – numit de ruși), a cerut conducerii ruse să ajute la evacuarea localnicilor în alte regiuni pentru a-i proteja de atacurile cu rachete.

Jurnaliștii americani au notat că forțele ucrainene au înregistrat progrese constante în regiune de când au început o ofensivă la sfârșitul lunii trecute.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că a recucerit 2.400 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Kherson “de la începutul războiului“. Moscova a anunțat evacuări ale zonelor ocupate, regiunea rusă Rostov urmând să primească locuitorii din Herson.

15-10-2022
15:00

Un depozit rusesc de petrol a fost lovit de ucraineni - oficial rus

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că un depozit de petrol a fost lovit de către ucraineni, astfel că a izbucnit un incendiu de proporții.

Încă un bombardament acasă. Unul dintre proiectile a lovit un depozit de petrol”, a scris Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, într-o postare la care a atașat și o fotografie cu un nor mare de fum care se ridică asupra unei clădiri. Depozitul se află la Razumnoie, în apropierea de capitala regională Belgorod.

Incendiul survine la o zi după ce o stație electrică din Belgorod a fost distrusă, iar un sat din regiune a fost bombardat. Tot în regiunea Belgorod, un depozit de muniție a fost distrus în cursul zilei de joi. Până acum, Kievul a evitat să-și asume responsabilitatea asupra atacurilor care au avut loc pe teritoriul rusesc.

15-10-2022
12:29

Ajutor militar american de 725 de milioane de dolari

Statele Unite au anunțat că vor trimit încă un lot de armament pentru armata ucraineană, valoarea acestuia ridicându-se la 725.000.000 dolari, informează DPA, preluată de Agerpres. Lotul de armament include lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, vehicule blindate şi materiale medicale, toate acestea provenind din stocurile Pentagonului.

Vom continua să fim alături de poporul Ucrainei în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa cu curaj extraordinar şi determinare fără margini. Capabilităţile (militare) pe care le oferim sunt calibrate cu grijă pentru a face o mare diferenţă pe câmpul de luptă pentru Ucraina”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

De la începutul mandatului președintelui Joe Biden, Ucraina a primit asistență militară din partea Statelor Unite în valoare totală de 18,3 miliarde de dolari.

15-10-2022
06:45

Zaporojie a fost bombardat și noaptea și în cursul dimineții

Armata rusă a atacat Zaporojie cu patru drone în timpul nopții, iar în cursul dimineții orașul a fost bombardat cu zece rachete S-300, transmite Ukrinform.

Atacul din timpul nopții a vizat infrastructura localității. „Un atac cu drone Shahed-136 a avariat instalații de infrastructură. Au izbucnit incendii, dar pompierii noștri le-au stăvilit la timp. Nu sunt victime”, a anunțat, pe Telegram, Oleksandr Staruh, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie.

Ulterior, în cursul dimineții, zece rachete trimise de pe lansatoare S-300 au lovit din nou orașul, fiind avariată infrastructura energetică și industrială. Deocamdată, nu există informații privind numărul victimelor.

Oficialii militari ucraineni au precizat vineri seara că au distrus o cantitate “semnificativă” de armament rusesc în atacul care a vizat un nod feroviar din regiunea Lugansk, în estul țării. De asemenea, au declarat că rușii au suferit pierderi substanțiale în regiunile Herson, Zaporojie și Donețk.

Lovituri importante ale armatei Ucrainei

Totuși, potrivit CNN, în actualizarea de vineri, Statul Major General al Ucrainei nu a făcut nicio mențiune despre luptele din jurul orașului Bahmut (regiunea Donețk). Aici se pare că forțele rusești ar fi înregistrat anumite victorii în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor preliminare, în zona gării din orașul Antratsyt [Lugansk], soldații noștri au distrus o parte semnificativă din armele și echipamentele militare ale inamicului transportate pe calea ferată.

Cantitatea și natura pagubelor sunt în curs de actualizare“, au mai precizat oficialii armatei ucrainene. Despre aceste declarații, jurnaliștii CNN au notat că nu au fost în măsură să le confirme.

ADVERTISEMENT

Amintim că în ultimele săptămâni, soldații ucraineni au vizat liniile de aprovizionare ruse din Lugansk, în timp ce au încercat să se bazeze pe ofensiva de succes din Harkovul vecin.

În alte zone, potrivit Statului Major General al Ucrainei, aproximativ 150 de soldați ruși au fost uciși și aproximativ 100 au fost răniți de atacurile purtate în Khlibodarivka (regiunea Donețk), Tokmak (regiunea Zaporojie) și Tokarivka (regiunea Herson).

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat în Herson

Statul Major General a mai afirmat că în orașul Herson, forțele rusești au confiscat 13 nave de tip barjă pentru transportul de personal și echipamente peste fluviul Dnepr.

Totodată, atacurile ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune au avariat majoritatea podurilor de peste fluviu. De asemenea, s-a mai anunțat că au fost distruse trei unități S-300.

ADVERTISEMENT

Rachetele S-300 au provocat pagube devastatoare în centrul Ucrainei, în special în Zaporojie și Nykolaiev. Altfel, jurnaliștii americani au citat un oficial militar american, care a spus că victoriile Kievului au mutat mai multe ținte rusești în raza de acțiune a artileriei standard.

Forțele ucrainene continuă să facă progrese în regiunea sudică Hherson, recâștigând controlul asupra mai multor zone ocupate anterior de Rusia. “Am văzut acum progrese în nord.

Într-adevăr, linia de avans pentru ucraineni, chiar la nord de orașul Mylove, se extinde în esență spre nord și vest cu o serie de orașe mici și sate pe care au reușit să le elibereze de ruși“, a declarat oficialul citat de CNN.

Artileria standard a ucrainenilor, foarte solicitată

Deoarece forțele ucrainene s-au apropiat mai mult de forțele rusești de-a lungul acestei axe centrale, acestea se bazează mai puțin pe sistemele de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLR) pentru a-i contracara pe ruși.

De asemenea, au plasat o bună parte din acel spațiu de luptă sub artileria standard, nu sub GMLR-uri. Ei pot lovi țintele rusești cu artileria standard“, a continuat oficialul.

Avansarea trupelor ucrainene în Herson a provocat evacuări. Oficialii militari ruși au confirmat că armata va ajuta la evacuarea locuitorilor din Hersonul ocupat.

Anunțul a fost lansat de vicepremierul rus a și venit la scurt timp după ce oficialii susținuți de Moscova în regiune au făcut apel la ajutor pentru a muta locuitorii din calea pericolului.

Altfel, un oficial ucrainean de rang înalt a făcut un gest de conciliere față de miliardarul american și CEO al Tesla, Elon Musk. Asta s-a întâmplat după schimburi de replici cu privire la ideile sale pentru o soluționare a conflictului cu Rusia.

Pas pentru împăcarea cu Elon Musk

Cu siguranță @elonmusk se numără printre cei mai importanți donatori privați din lume care sprijină Ucraina. Starlink este un element esențial al infrastructurii noastre critice“, a scris pe Twitter Mykhailo Fedorov, vicepremierul și ministrul ucrainean pentru transformare digitală.

Musk a fost ținta unor comentarii ale unor oficiali ucraineni, după ce a făcut publice ideile pentru un acord de pace care ar prevedea ca Ucraina să renunțe la Crimeea și să accepte statutul de neutralitate.

CNN a relatat în exclusivitate că SpaceX a trimis luna trecută o scrisoare Pentagonului în care spunea că nu mai poate continua să finanțeze serviciul de sateliți Starlink și a cerut Pentagonului să achite factura.

Sistemul care a fost furnizat gratuit încă de la începutul conflictului a fost o verigă esențială pentru a permite forțelor ucrainene să mențină comunicațiile.

La scurt timp după tweet-ul lui Fedorov, un alt oficial ucrainean de rang înalt a vorbit despre valoarea sistemului Starlink pentru efortul de război al Ucrainei.

Reacția lui Mykhailo Podolyak

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui, a scris pe Twitter: “Să fim sinceri. Ne place sau nu, @elonmusk ne-a ajutat să supraviețuim în cele mai critice momente ale războiului.

Afacerile au dreptul la propriile strategii. 🇺🇦 [Ucraina] va găsi o soluție pentru ca #Starlink să continue să funcționeze. Ne așteptăm ca această companie să asigure o conexiune stabilă până la sfârșitul negocierilor.”

Care a fost replica Pentagonului? “Putem confirma că Departamentul a primit corespondență de la SpaceX cu privire la finanțarea Starlink, produsul lor de comunicații prin satelit în Ucraina.

Rămânem în comunicare cu SpaceX în legătură cu acest subiect și cu alte subiecte“, a declarat vineri secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

 

 

ADVERTISEMENT