News

Semnalul Starlink începe să dispară de pe frontul din Ucraina. Tensiuni între Elon Musk și guvernul de la Kiev

Semnalul Starlink începe să dispară de pe frontul din Ucraina, la câteva zile după ce între Elon Musk și ucraineni a existat o dispută pe Twitter.
08.10.2022 | 12:37
Semnalul Starlink incepe sa dispara de pe frontul din Ucraina Tensiuni intre Elon Musk si guvernul de la Kiev
Starlink nu mai funcționează cum trebuie în Ucraina. Foto: Economica.net
ADVERTISEMENT

Ucraina raportează că unele dispozitive ale SpaceX, companie deținută de Elon Musk, au încetat să funcționeze din momentul în care soldații ucraineni au eliberat teritoriu pe frontul de est.

Starlink începe să nu mai funcționeze în Ucraina

Conform Financial Times, doi oficiali occidentali au mărturisit că sunt conștienți de aceste întreruperi, însă au refuzat să comenteze situația.

ADVERTISEMENT

Elon Musk a fost printre primii oameni importanți de pe planetă care au ajutat Ucraina încă din primele zile ale ofensivei rusești. Musk a permis sateliților Starlink să emită deasupra Ucrainei, după ce Rusia tăiase internetul în mai multe zone.

Cu toate acestea, între Musk și guvernul de la Kiev există tensiuni de mai bine de o săptămână, după ce miliardarul a propus un plan de pace care ar favoriza Rusia, cel puțin în ochii ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

Musk a anunțat că peninsula Crimeea aparține Rusiei și a sugerat ca regiunile din Ucraina să organizeze referendumuri supravegheate de Occident, prin care oamenii să decidă dacă vor sau nu să facă parte din Rusia.

În 2021, Elon Musk a participat prin videoconferință la un eveniment organizat de Serghei Kirienko, șef al politicii interne al lui Putin, astfel că guvernul de la Kiev crede că Elon Musk are legături ascunse cu Moscova. Mai mult, Musk a dezvăluit că a purtat o conversație privată inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Președintele Volodimir Zelenski a postat pe Twitter un sondaj prin care le cerea cetățenilor să voteze la întrebarea ”Pe care Elon Musk îl preferați?”. Răspunsurile erau alese, în mod ironic: „Cel care sprijimă Ucraina” și „Cel care sprijină Rusia”.

Sateliții Starlink sunt arma secretă pe care Elon Musk a pregătit-o pentru lumea liberă, tocmai pentru a facilita accesul la internet oamenilor care trăiesc în țări unde guvernele încearcă să impună cenzura.

ADVERTISEMENT