News

Război în Ucraina, ziua 243. Rusia anunță că forțele sale se pregătesc să lucreze în condiții de ”contaminare radioactivă”. Update

Trupele rusești cedează deliberat malul vestic al râului Dnipro, regiunea Herson, iar la Kiev crește îngrijorarea în legătură cu o posibilă lovitură cu încărcătură radioactivă.
24.10.2022 | 22:22
Razboi in Ucraina ziua 243 Rusia anunta ca fortele sale se pregatesc sa lucreze in conditii de contaminare radioactiva Update
Trupele de rezerviști care au ajuns în Ucraina ca urmare a mobilizării prațiale decretate de Putin s-au antrenat la Herson în urmă cu câteva săptămâni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
24-10-2022
19:33

Rusia anunță că forțele sale se pregătesc să lucreze în condiții de ”contaminare radioactivă”

Luni, Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a pregătit forțele cu privire la detonarea unei ”bombe murdare” de către Ucraina pe teritoriul său.

În aceste condiții, Kremlinul a precizat că și-a pregătit forțele pentru a lucra în ”condiții de contaminare radioactivă”.

”Ministerul Apărării a organizat activitatea pentru a contracara posibilele provocări din partea Ucrainei: forțele și resursele au fost pregătite pentru a îndeplini sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, a afirmat, într-o conferință de presă, șeful trupelor ruse de protecție nucleară, biologică și chimică, generalul-locotenent Igor Kirillov, scrie USNews.

Reamintim că în weekend, Rusia a acuzat, fără a prezenta dovezi în acest sens, că Ucraina pregătește o așa-numită ”bombă murdară”.

24-10-2022
14:02

Șeful spionajului rus dă vina pe Occident pentru tensiunea nucleară

Șeful spionajului rus dă vina pe Occident pentru tensiunea nucleară. Rusia a folosit în ultimele luni, de mai multe ori, o retorică nucleară agresivă. Însuși Vladimir Putin a spus-o răspicat: Rusia va folosi arme nucleare dacă se simte amenințată.

Cu toate acestea, Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe SVR, răspunde dur Occidentului, pe care-l consideră responsabil de această retorică.

”Veți afirma categoric că Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina și nu va fi implicată în alte acțiuni provocatoare, cum ar fi explodarea unei bombe murdare sau explodarea unui baraj?”, a fost întrebarea adresată de reporterii CNN.

Jurnaliștii americani subliniază că Serghei Naryshkin a oferit un răspuns evaziv: ”Suntem, desigur, foarte îngrijorați de retorica occidentală cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare”.

”Lecția crizei rachetelor din Cuba este că liderii politici trebuie să găsească forța interioară pentru a ajunge la compromisuri pentru a rezolva problemele globale”, a completat Serghei Naryshkin.

24-10-2022
11:53

Orașul Herson a rămas fără servicii administrative. ”În ultimele zile, rușii au părăsit orașul”

Un locuitor din Hersonul ocupat de ruși a confirmat pentru Clarissa Ward de la CNN că Rusia își retrage serviciile administrative din oraș și a spus că sunt mulți locuitori care îi așteaptă pe eliberatorii ucraineni.

În ultimele zile, rușii au părăsit orașul. Își evacuează serviciile administrative. De exemplu, centrul de pașapoarte, unde se eliberau pașapoarte rusești, fondurile de pensii și documentele lor, poliția…“, a declarat pentru Ward bărbatul care a preferat să nu-și folosească numele din motive de securitate.

Guvernatorul regiunii instalat de ruși, Vladimir Saldo, a declarat săptămâna trecută că administrația civilă se va muta din orașul Herson pe malul estic (stâng) al fluviului Nipru.

Locuitorul din Herson a subliniat că în oraș au rămas foarte puțini oameni pe străzi: “Nu există panică. Cei care au vrut să plece, au plecat.”

El a sugerat că oamenii din oraș se pregătesc pentru o eventuală plecare a ocupanților ruși. Spre exemplu, vânzătorii din piață nu au mai vrut să accepte ruble rusești și au cerut grivne ucrainene: “Oamenii care au rămas aici sunt uniți, rămân împreună. Ei încearcă să se ajute reciproc.”

El și vecinii săi își fac provizii de alimente și produse de primă necesitate, pregătindu-se pentru ceea ce ar putea fi o perioadă dificilă.

Este orașul nostru. Credem că trebuie să așteptăm până când vine armata noastră. Nu pot spune că nu ne este frică. Ne este teamă, dar aceasta este decizia noastră.

Mulți oameni au decis să rămână, să aștepte venirea armatei ucrainene și să nu meargă pe teritoriul controlat de Rusia“, a spus el.

24-10-2022
11:44

Herson, un oraș-fantomă, cu oameni epuizați psihic și lipsă acută de medicamente

O femeie din Herson – orașul ucrainean ocupat de Rusia – a descrie că situația din cartiere este foarte tensionată. Potrivit CNN, ea a mai spus că oamenii sunt “epuizați psihic“, iar străzile se golesc începând de la jumătatea după-amiezii.

Aceeași persoană a dezvăluit că soldații ruși sunt adesea văzuți în haine civile. Femeia a fost contactată de CNN prin intermediul unui intermediar și a vorbit cu puțin timp înainte ca administrația numită de ruși în Herson să ordone civililor să plece, în timp ce Ucraina încearcă să recucerească orașul.

Administrația prorusă a declarat sâmbătă că “din cauza situației tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masivă a orașului și a amenințării cu atacuri teroriste, toți civilii trebuie să părăsească imediat orașul și să treacă pe malul estic al Niprului!”.

Vorbind vineri, femeia civilă din orașul Herson a spus: “Din păcate, mulți locuitori din Herson au trebuit să ia în considerare părăsirea orașului. Fiecare a avut propriile motive, îngrijorări și temeri. Dar sunt 100% sigură că nimeni nu a vrut să plece.”

CNN a decis să ascundă identitatea femeii din motive de securitate. Ea a spus că Herson a devenit un oraș-fantomă. Zeci de mii de locuitori au plecat de când a început ocupația rusă, în martie.

24-10-2022
11:31

Serviciile de informații ale Kievului anunță că Rusia pregătește apărarea orașului Herson cu unități militare noi

Rusia aduce unități militare noi în Herson, în timp ce se pregătește să apere orașul de orice nouă ofensivă ucraineană. Asta a declarat șeful Agenției de Informații a Apărării din Ucraina într-un interviu acordat site-ului de știri Ukrainska Pravda

Conform CNN, generalul-maior Kyrylo Budanov a precizat că mai multe trupe ruse au ajuns în oraș în timp ce Moscova a evacuat din Herson răniții, banii, autoritățile administrative și conducerile instituțiilor financiare.

Promsvyazbank (n.r. – banca rusă) și alte structuri financiare pe care rușii le-au adus acolo sunt evacuate. Se scot banii, serverele și așa-numitele autorități de ocupațieToți cei care nu pot merge și răniții grav sunt scoși afară.

Ei încearcă să-i externeze pe cei care pot merge cât mai repede din spitale… Ei creează iluzia că totul este pierdut. Și, în același timp, dimpotrivă, aduc acolo noi unități militare și pregătesc străzile orașului pentru apărare“, a adăugat Budanov.

Budanov a completat că Moscova acționează pentru că se teme că trupele ucrainene ar putea să recucerească barajul Kakhovka, care se află la est de Herson.

Ei înțeleg că dacă preluăm cel puțin controlul asupra barajului Kakhovka vor trebui să ia o decizie foarte repede. Fie părăsească foarte, foarte repede orașul și să iasă din oraș, fie riscă să ajungă în aceeași situație în care s-au aflat mai devreme unitățile noastre din Mariupol.

Înțelegând toate acestea, ei pregătesc terenul astfel încât, dacă este necesar, să poată ieși de acolo foarte repede. Cu toate acestea, ei nu se pregătesc să plece acum. Ei se pregătesc să se apere.

Cu alte cuvinte, dacă se face o distrugere completă, atunci scenariul este următorul. Sunt ei pregătiți pentru asta? Nu cred”, a declarat el.

Budanov a repetat acuzațiile potrivit cărora rușii ar fi “minat parțial” barajul. El a spus că nu crede că forțele rusești l-ar distruge complet, deoarece dacă ar face acest lucru ar inunda o mare parte din regiunea Herson și ar întrerupe alimentarea cu apă a Crimeei anexate și a centralei nucleare Zaporojie.

24-10-2022
05:21

Volodimir Zelenski a transmis populației că trebuie să limiteze consumul de energie electrică

În contextul ultimelor atacuri de sâmbătă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a transmis populației că trebuie să limiteze consumul de energie electrică.

S-a restabilit posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică în toate regiunile noastre care au fost ţinta atacului terorist rus de sâmbătă. Le sunt recunoscător tuturor celor care au muncit fără încetare pentru a le aduce lumină oamenilor.

Bineînţeles, în multe oraşe şi districte, companiile noastre din energie trebuie să programeze întreruperi pentru stabilizarea sistemului. Se procedează astfel pentru ca toţi oamenii să aibă acces la energie, în condiţiile în care nu este posibil să producem în cantităţi suficiente.

Refacerea facilităţilor energetice distruse de atacurile teroriste este o misiune lungă şi mai dificilă. Dar în timp vom reuşi şi asta. În timp…

Astăzi şi în viitor, ca înainte, trebuie să consumăm electricitate foarte conştient. Vă rog să nu uitaţi să limitaţi folosirea aparatelor care nu sunt necesare şi consumă energie. De asemenea, vreau să mă adresez liderilor comunităţilor şi primarilor oraşelor noastre: vă rog să vă asiguraţi că energia nu este irosită.

Acum nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase. Este necesar să consumăm puţină energie electrică în spaţiul public”, a transmis Zelenski duminică. în cadrul discursului video de la finalul zilei.

24-10-2022
05:16

Sébastien Lecornu a discutat cu Serghei Șoigu: ”Franța cere Rusiei să pună capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei”

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a discutat duminică cu omologul Serghei Șoigu, căruia i-a transmis că Parisul ”refuză orice formă de escaladare, în special nucleară”.

Potrivit CNN, în convorbirea telefonică, Sébastien Lecornu a mai subliniat că “Franța cere Rusiei să pună capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei și să facă tot posibilul pentru a contribui la dezescaladare“.

În comunicatul de presă remis la finalul convorbirii telefonice se mai arată că Guvernul Franței este “hotărât să contribuie la o rezolvare pașnică a conflictului“. De asemenea, s-a mai precizat că miniștrii apărării francez și rus vor rămâne în contact.

În același context, Lecornu se va întâlni cu omologul său ucrainean “în scurt timp“.

Ucrainenii continuă să înainteze în regiunea Herson, poarta de acces către Crimeea. La doar o lună după ce teritoriul a fost anexat de Rusia, armata lui Putin dă semne că se retrage pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii.

Rezerviștii, lăsați în urmă după mutarea trupelor ruse din Herson

Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, spune că rușii ”își mută unitățile de elită și ofițerii de pe malul vestic, lăsându-i doar pe cei care sunt mobilizați și dispensabili”.

ADVERTISEMENT

De altfel, o parte din personalul mobilizat ca urmare a decretului semnat de Putin în septembrie, a ajuns la Herson, unde până acum câteva săptămâni a urmat un program intens de pregătire. Cel mai probabil, rezerviștii vor fi folosiți în linia întâi a frontului, în momentul în care ucrainenii vor încerca să împingă și mai mult liniile.

De cealaltă parte, rușii susțin că nu pierd teren în Herson și spun doar că au început o operațiune de evacuare a civililor spre est.

ADVERTISEMENT

”Evacuarea orașului Kherson continuă. Oferim asistență maximă tuturor celor care călătoresc în partea de est a regiunii Herson și a altor subiecți ai Federației Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, omul Rusiei în Herson.

Cât de periculoasă este ”bomba murdară”, despre care a adus vorba ministrul rus al apărării

Duminică, Kievul a anunțat că a urmărit cu îngrijorare prestația ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care a purtat discuții telefonice cu omologii lui din Franța, Turcia și Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Kremlin a lansat tema unui atac cu o ”bombă murdară”, pe care Ucraina ar pregăti-o Rusiei. Termenul de ”bombă murdară” se referă la un focos ce conține și elemente radioactive care, odată dispersate, contaminează zona de impact pe o suprafață destul de mare.

Ucrainenii se tem de un atac ”sub steag fals” al rușilor, care au dovedit, de-a lungul timpului, că își acuză adversarii de anumite acțiuni subversive exact înainte ca ei să apeleze la acestea.

ADVERTISEMENT

Ministrul francez al apărării a confirmat, într-un comunicat de presă, că Șoigu a evocat teama de ”o lovitură cu bomba murdară de către ucraineni pe teritoriul lor, pentru a da vina pe Rusia”.   

Un blogger pro-rus și-a pierdut degetele de la picioare în timpul unui atac al Ucrainei

Tot duminică, Semyom Pegov, un cunoscut blogger rus, a anunțat pe Twitter că a fost rănit în timp ce se afla în Donețk. Pegov deține canalul de Youtube ”War Gonzo”, care are 800.000 de urmăritori. Bloggerul susține că și-a pierdut câteva degete de la picioare, în timpul atacurilor armatei ucrainene.

Șeful unui concern ucrainean, arestat pentru colaborare cu Rusia

La Zaporojie, Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a reținut pe Viaceslav Bohuslaiev, președintele concernului industrial JSC Motor Sich, pe care-l acuză de complicitate și colaborare cu statul agresor.

Autoritățile ucrainene spun că au dovezi că mai mulți șefi ai companiei au furnizat loturi întregi de motoare pentru aeronave de atac Rusiei.

Se pare că firma producătoare se folosea de structuri comerciale din Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Est, care au comandat motoarele, după care le-au livrat la Moscova. Așa au ajuns avioanele rusești să zboare cu piese de schimb ucrainene.

SBU a deschis o acțiune penală împotriva celor implicați în tranzacție, aceștia urmând să fie aduși în fața justiției.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în...
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în faţă cu chiuveta din bucătărie şi patul în pod
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut...
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut ordin de protecţie! Motivul din spatele scandalului uriaş
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie