Rusia a notificat SUA că exercițiul său nuclear anual va începe miercuri și va include lansări de rachete cu capacitate nucleară.
Exercițiul anual al Moscovei a fost descris de oficialii de la Pentagon drept unul ”de rutină” în această perioadă a anului.
Acest exercițiul nuclear al rușilor, intitulat ”Grom” sau ”The Thunder”, implică de obicei manevre pe scară largă ale forțelor nucleare strategice, inclusiv lansări de rachete reale, a declarat un oficial militar înalt din SUA, citat de CBS News.
De notat că exercițiul rusesc coincide cu exercițiul nuclear NATO ”Steadfast Noon”, planificat de mult timp. Exercițiul Alianței Nord-Atlantice de anul acesta, găzduit de Belgia, are loc în perioada 17-30 octombrie și implică 14 țări.
Săptămâna trecută, după ce a decretat mobilizarea generală în cele 4 teritorii anexate ilegal din Ucraina, Vladimir Putin a înființat și un Consiliu de Coordonare a situației din statul invadat.
Marți, liderul de la Kremlin a vorbit în prima ședință a acestui nou consiliu.
Putin a spus că oficialii ruși trebuie să ”accelereze luarea deciziilor” în legătură cu campania militară din Ucraina.
”Am discutat de multe ori cu mulți dintre dumneavoastră problemele legate de necesitatea actualizării tuturor lucrărilor pentru îmbunătățirea procedurilor administrative”, a spus Putin, într-o declarație televizată, notează Sky News.
”Reforma administrativă este imposibilă fără o coordonare mai largă între toate departamentele: blocul economic, blocul de securitate, regiuni”, a adăugat dictatorul de la Moscova.
Anunț îngrijorător pentru regimul de la Kiev. Parlamentarii democrați i-au transmis recent o scrisoare președintelui Joe Biden, în care i-au cerut să își schimbe radical strategia cu privire la războiul din Ucraina.
Conform washingtonpost.com, în prim-plan apare un grup de 30 de liberali din Camera Reprezentanților. Este pentru prima dată când membri proeminenți ai propriului său partid îl îndeamnă pe Biden să își schimbe abordarea față de Ucraina.
Scrisoarea a fost trimisă luni la Casa Albă și ar putea crea o presiune mai mare asupra lui Biden. Președintele american încearcă să mențină sprijinul intern pentru efortul de război al Kievului, într-un moment în care Ucraina se îndreaptă spre o iarnă potențial dificilă.
Totodată, scrisoarea amintită a fost trimisă în contextul în care republicanii au amenințat că vor tăia ajutorul acordat Ucrainei dacă vor prelua Congresul.
În scrisoare, cei 30 de democrați conduși de reprezentanta Pramila Jayapal (D-Wash.), președinta Congressional Progressive Caucus, îi cer lui Biden să asocieze sprijinul economic și militar fără precedent pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei cu un “impuls diplomatic proactiv, dublând eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului“.
Democrații sunt îngrijorați în mod special de faptul că Statele Unite nu se angajează într-un dialog regulat cu Rusia ca parte a efortului său de a pune capăt unui război prelungit care a provocat mii de morți și a strămutat 13 milioane de persoane.
Administrația Biden a fost categorică în ceea ce privește faptul că depinde de Kiev dacă și când să negocieze cu Rusia, argumentând că ucrainenii, ca popor liber, ar trebui să își decidă soarta.
Mulți democrați au respins cu înverșunare scrisoarea, ceea ce a determinat-o pe Jayapal să publice mai târziu o declarație prin care “clarifica” poziția pe care progresiștii au prezentat-o în scrisoare, subliniind că susțin în continuare Ucraina și angajamentul lui Biden de a se asigura că Ucraina este reprezentată în orice discuție despre viitorul său.
“Permiteți-mi să fiu clară: suntem uniți ca democrați în angajamentul nostru fără echivoc de a susține Ucraina în lupta pentru democrația și libertatea lor în fața invaziei ilegale și scandaloase a Rusiei.
Diplomația este un instrument important care poate salva vieți, dar este doar un instrument“, a declarat Jayapal.
De la Kremlin, Ministerul Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Ucraina că s-ar pregăti pentru detonarea unei ”bombe murdare” pe teritoriul rus, relatează publicația Pravda.
Pusă într-o poziție tot mai complicată pe frontul de luptă, Rusia începe un război al acuzațiilor cu partea ucraineană.
Luni, Rusia a anunțat, fără să aducă vreo dovadă în acest sens, că Ucraina a intrat în ”faza finală” pentru fabricarea unei ”bombe murdare”.
De cealaltă parte, Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub ”steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o ”bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.
De la Kiev, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins acuzaţiile Moscovei. Acesta spune că, dimpotrivă, Rusia ar fi capabilă să atace neconvențional.
Toată lumea înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat mai murdar în acest război. Și există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, iar această persoană este cea care i-a ordonat ‘tovarășului’ Șoigu să facă apelurile telefonice (n.r. către miniștrii occidentali).
Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”, a scris Zelenski pe reţelele sociale.
Specialiștii militari spun că o bombă radiologică sau ”bombă murdară”, cum a fost numită de ruși, este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.
”Este un material radiologic, care este deja în stare de pulbere. În momentul în care se produce explozia clasică, acel exploziv produce împrăștierea unui nor care în momentul în care migrează se pune pe sol, în apă, poate fi inspirat, poate fi expirat, transmis, purtat, dus înăuntru, dus afară, plimbat cu cățelul, plimbat cu pisica.
Acel nor se împrăștie și devine foarte greu de pus în evidență”, a spus generalul (r) Cristian Barbu, la Antena 3.
Vestul nu ia în serios aceste acuzații venite de la Moscova în privința ”bombei murdare”.
Luni seara, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a spus că NATO respinge “afirmaţiile false” ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o “bombă murdară”.
Acesta a atras atenția asupra faptului că Moscova nu trebuie să folosească acest “pretext” pentru o “escaladare“.
”Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare a conflictului în Ucraina”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.
În acest început de săptămână, oficialul NATO a purtat convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.