News

Război în Ucraina, ziua 257. Putin reia tema unui atac nuclear într-o convorbire cu Emmanuel Macron. Convorbiri secrete între SUA și Rusia, descoperite de jurnaliștii americani

Război în Ucraina, ziua 257. Comisia Europeană propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru statul ucrainean. Între timp, Kievul e amenințat cu pene de curent.
07.11.2022 | 21:07
Razboi in Ucraina ziua 257 Putin reia tema unui atac nuclear intro convorbire cu Emmanuel Macron Convorbiri secrete intre SUA si Rusia descoperite de jurnalistii americani
Război în Ucraina, ziua 257. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
07-11-2022
19:07

Vladimir Putin a menționat bomba nucleară de la Hiroshima într-o discuție cu Emmanuel Macron

Vladimir Putin a făcut referire la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki într-o conversație cu președintele francez Emmanuel Macron, relatează publicația britanică Mirror.

Au existat temeri constante că președintele rus va recurge la un atac nuclear asupra Ucrainei. Aceste îngrijorări s-au intensificat în ultimele luni, pe măsură ce invazia Rusiei a suferit o serie de eșecuri majore.

Surse diplomatice susțin că Putin a afirmat că bombardamentele – care au determinat Japonia să capituleze la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – au arătat că nu este necesar să ataci un oraș important “pentru a câștiga”.

07-11-2022
12:47

Discuții secrete între SUA și Rusia

Americanii au purtat discuții secrete cu rușii, la cel mai înalt nivel, pentru a se asigura că războiul din Ucraina nu se va extinde și nu va deveni un conflict nuclear.

Potrivit Wall Street Journal, consilierul SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, a purtat discuții private cu consilierul de la Kremlin Yuri Uşakov şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev.

Oficialii SUA nu au dorit să comenteze informația și s-au rezumat să transmită că ”oamenii susțin o mulțime de lucruri”. Jake Sullivan s-a întors recent de la Kiev, acolo unde a promis sprijin ”ferm și de neclintit” Washingtonului față de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie.

07-11-2022
12:42

Ucraina a primit noi sisteme de apărare aeriană

Noi sisteme de apărare aeriană furnizate de aliații occidentali ai Ucrainei au ajuns în țară, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării.

”Aceste arme vor întări semnificativ #UAarmy și ne vor face cerul mai sigur”, a transmis Oleksii Reznikov pe Twitter. ”Vom continua să doborâm țintele inamice care ne atacă. Mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA”, a completat oficialul.

Statele Unite ale Americii s-au angajat în această vară să trimită în Ucraina opt NASAMS – Sisteme Naționale Avansate de Rachete Suprafață-Aer. Casa Albă a declarat în octombrie că va accelera livrarea a două sisteme. NASAMS oferă apărare cu rază scurtă și medie de acțiune și ar putea angaja rachete de croazieră rusești. Este același sistem folosit pentru a proteja spațiul aerian din Washington, DC.

07-11-2022
08:54

Peste 1.500 de morminte descoperite lângă Mariupol

Mariupol, oraș ras de pe fața pământului de războiul din Ucraina, adăpostește mii de morminte ale civililor uciși în conflict, cel mai probabil de soldați ruși.

Conform imaginilor din satelit, într-un loc cu gropi comune de lângă oraș au fost identificate peste 1.500 de morminte noi. Este vorba de groapa comună de la Starii Krim.

Potrivit Center for Information Resiliance, cu sediul la Londra, groapa comună ar cuprinde peste 4.600 de morminte. Deși e imposibil de stabilit din satelit prin imagini câte cadavre sunt îngropate acolo, martorii spun că e vorba de mii de oameni.

Ucrainenii spun că aproximativ 25.000 de civili au murit în Mariupol, 7.000 dintre aceștia sub dărâmături în urma bombardamentelor.

Ucraina, țară afectată grav de ultimele ofensive militare ale Rusiei, ar putea primi un sprijin financiar uriaș din partea Uniunii Europene.

Război în Ucraina, ziua 257. CE propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru statul ucrainean

Duminică, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ajutorul macrofinanciar pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

În urma acestor discuții, preşedinta CE a ieșit cu un comunicat în care a anunțat că va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023.

”Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a sprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE”, se menţionează în comunicat.

ADVERTISEMENT

”Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori”, a adăugat Bruxellesul.

În această vară, liderii UE au decis să sprijine Ucraina cu 9 miliarde de euro pentru a acoperi nevoile financiare imediate ale ţării după invazia rusă.

ADVERTISEMENT

Au fost acordate, până în prezent, împrumuturi de 3 miliarde de euro, alte 3 miliarde urmând să fi transferate până la sfârşitul anului.

Comunicatul de presă al CE nu explică dacă cele trei miliarde rămase vor face parte din propunerea de 18 miliarde de euro. De la începutul războiului, UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar.

ADVERTISEMENT

Zelenski și von der Leyen au mai vorbit și despre noi sancțiuni împotriva Iranului, stat care a recunoscut, sâmbătă, că a furnizat Rusiei drone, scrie Sky News.

Kievul s-ar putea confrunta cu pene de curent

În altă ordine de idei, Vitali Kliciko, primarul Kievului, i-a avertizat pe locuitori că, dacă Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a țării, trebuie să se pregătească de întreruperi de electricitate, apă sau căldură.

Locuitorii Capitalei Ucrainei ar trebui să economisească energie şi să ia în calcul să se mute temporar, a adăugat edilul, conform The Guardian. Kliciko a vorbit și despre cel mai grav scenariu.

”Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu se ajunge aici. Dar vrem să fim deschişi.

Duşmanii noştri fac tot ce pot pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate şi fără apă – pe scurt, pentru ca noi toţi să murim”, a declarat primarul ucrainean, care a estimat numărul locuitorilor din oraş la circa 3 milioane, inclusiv 350.000 de persoane strămutate în interiorul ţării.

În aceeași ieșire publică din weekend, Kliciko l-a acuzat pe Vladimir Putin că vrea să distrugă Ucraina ca naţiune. ”Putin nu are nevoie de noi, ucrainenii. El are nevoie de regiune, el are nevoie de Ucraina fără noi”, a acuzat fostul boxer.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens...
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie