News

Război în Ucraina, ziua 264. Rezoluție ONU: ”Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru invazie” / Șeful NATO: ”Moscova nu trebuie subestimată”. Update

Război în Ucraina, ziua 264. Primarul din Herson avertizează asupra lipsei "critice" de apă, în vreme ce SUA pregătește un nou pachet de sprijin
15.11.2022 | 00:43
Razboi in Ucraina ziua 264 Rezolutie ONU Rusia trebuie sa fie trasa la raspundere pentru invazie  Seful NATO Moscova nu trebuie subestimata Update
Un militar ucrainean transportă lansatoare de grenade antitanc capturate pe o fostă poziție a forțelor rusești în satul Blahodatne din regiunea Herson Foto: Valentin Ogirenko/Reuters
ADVERTISEMENT
14-11-2022
22:42

UE a trimis arme și echipamente în valoare de 8 miliarde de euro în Ucraina

UE și statele sale membre au furnizat până în prezent Ucrainei arme și echipamente militare în valoare totală de cel puțin 8 miliarde de euro, potrivit lui Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar.

Vorbind cu reporterii după o întâlnire cu omologii săi din UE la Bruxelles, acesta a declarat că această sumă reprezintă aproximativ 45% din ceea ce SUA au furnizat Kievului.

Borrell a adăugat că UE va “continua să izoleze Rusia pe plan internațional” și va continua să impună “măsuri restrictive” împotriva economiei rusești.

14-11-2022
18:55

ONU a votat pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru reparații în Ucraina

Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție prin care se cere ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv prin acordarea de despăgubiri Kievului.

Rezoluția, susținută de 94 din cei 193 de membri ai adunării, recunoaște că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru încălcarea dreptului internațional în sau împotriva Ucrainei.

Rusia “trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilicite pe plan internațional, inclusiv repararea prejudiciului, inclusiv a oricăror daune, cauzate de astfel de acte”, se arată în rezoluție.

14-11-2022
15:44

Stoltenberg avertizează că Rusia nu trebuie subestimată

Ucrainei îi revine sarcina de a decide ce termeni sunt acceptați pentru negocieri care să pună capăt războiului pe care Rusia îl duce împotriva țării, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând că puterea Moscovei nu trebuie subestimată în pofida recentelor succese obținute de Kiev pe câmpul de luptă.

“Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia. Forțele armate ruse păstrează capacități semnificative, precum și un număr mare de trupe”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi la Haga, relatează Reuters.

“Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina rece și întunecată în această iarnă. Așa că trebuie să ne menținem cursul”, a spus el.

Ca un ecou al comentariilor secretarului de stat american Antony Blinken din weekend, Stoltenberg a declarat că depinde de Ucraina să decidă când și cum dorește să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

“Ei plătesc acum cel mai mare preț în ceea ce privește pierderile de vieți omenești și daunele aduse țării. Așa că este la latitudinea Ucrainei să decidă ce fel de condiții sunt acceptabile pentru ei.

Ceea ce se întâmplă în jurul mesei este legat în mod fundamental de situația de pe câmpul de luptă.

Așadar, ceea ce ar trebui să facem este să sprijinim Ucraina și să le întărim mâna, astfel încât la un moment dat să poată exista negocieri în care Ucraina să prevaleze ca națiune suverană independentă în Europa”, a mai spus Stoltenberg.

14-11-2022
10:11

Rusia, acuzată de Kiev că a comis peste 400 de crime de război în Herson

Anchetatorii din Ucraina au documentat peste 400 de crime de război rusești la Herson, conform informațiilor prezentate de Sky News.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul zilnic adresat națiunii sale, că au fost găsite cadavrele atât ale personalului de serviciu mort, cât și ale civililor.

Descoperirile au determinat o anchetă completă, a anunțat președintele. ”Armata rusă a lăsat în urmă același prăpăd pe care l-a lăsat și în alte regiuni ale țării în care a intrat”, a transmis Zelenski.

Vineri, trupele ruse s-au retras din Herson, singura capitală regională pe care o capturase de când Moscova și-a lansat invazia în februarie.

Roman Holovnia a declarat că situația umanitară din orașul eliberat este ”severă”, fiind lipsit de medicamente și pâine.

Război în Ucraina, ziua 264. Lipsă “critică” de apă în Herson

Forțele rusești au distrus infrastructura cheie din orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a se retrage, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Ocupanții au distrus comunicații, apă, căldură, electricitate.

ADVERTISEMENT

Primarul din Herson a declarat că situația umanitară este “severă” din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine, în timp ce locuitorii își sărbătoreau eliberarea în ceea ce Zelenski a numit o “zi istorică”.

„Orașul are o lipsă critică, în principal de apă. În prezent, nu există suficiente medicamente, nu există suficientă pâine pentru că nu poate fi coaptă: nu există electricitate”, a declarat Roman Holovnia, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Zelenski a mai declarat că autoritățile, în eforturile lor de a stabiliza regiunea, s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, cabluri de declanșare și obuze neexplodate lăsate de rușii care au plecat.

“Forțele de ocupație și colaboratorii ruși au făcut tot posibilul pentru ca acei oameni care au rămas în oraș să sufere cât mai mult în aceste zile, săptămâni și luni de așteptare”, a declarat Roman Golovnia, un consilier al administrației locale a orașului.

ADVERTISEMENT

Șeful administrației regionale de stat din Herson a anunțat că se face tot posibilul pentru a “readuce viața normală” în zonă. Iaroslav Yanușevici a declarat într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, că, în timp ce se desfășoară operațiunile de deminare, a fost instituită o stare de asediu, iar circulația în și din oraș a fost limitată.

Companiile de utilități din Herson lucrau pentru a restabili infrastructura critică avariată și minată de forțele rusești în fugă, majoritatea locuințelor din orașul din sudul Ucrainei rămânând în continuare fără electricitate și apă, au declarat astăzi oficialii regionali.

ADVERTISEMENT

„Inamicul a minat toate obiectele de infrastructură critică. Încercăm să ne întâlnim în câteva zile și (apoi) să deschidem orașul”, a declarat Yanușevici pentru televiziunea ucraineană.

Trupele ucrainene au ajuns vineri în centrul orașului Herson, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie.

SUA urmează să anunțe un nou pachet de sprijin

Statele Unite urmează să anunțe în următoarele săptămâni un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, potrivit consilierului pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

„Rămânem consistenți în furnizarea de asistență de securitate. Știți că există un pachet de asistență pe care tocmai l-am anunțat, va exista un altul în următoarele săptămâni – după o perioadă de timp similară și aceeași sumă pe care am respectat-o în ultimele săptămâni și luni”, le-a declarat Sullivan reporterilor aflați la bordul avionului prezidențial.

Pe de altă parte, secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că unele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după un eventual acord de pace cu Ucraina.

Yellen a spus că orice eventual acord de pace ar implica o revizuire a sancțiunilor pe care SUA și aliații săi le-au impus economiei Rusiei.

“Presupun că, în contextul unui eventual acord de pace, ajustarea sancțiunilor este posibilă și ar putea fi adecvată”, a declarat Yellen într-un interviu acordat Wall Street Journal în Indonezia, unde participă la summitul G20.

ADVERTISEMENT