În prezent, forțele ucrainene controlează circa 1% din teritoriul regiunii Lugansk. Anunțul a fost făcut joi, de şeful administraţiei instalate de Rusia, citat de agenţia de presă RIA Novosti, scrie Sky News.
Leonid Pasecinik spune că Ucraina controlează satul Belogorovka şi alte două aşezări din regiune.
Reamintim că regimul de la Kremlin a declarat Lugansk regiune proprie după ce a susţinut ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei.
Forțele ruse au lansat mai multe bombardamente, joi, asupra Kievului și a altor orașe din statul vecin.
Au apărut informații că au existat lovituri cu rachete rusești care au deteriorat sau au distrus unele dintre unitățile de producție de gaze ale Ucrainei.
Între timp, compania energetică de stat Naftogaz a confirmat acest lucru. Directorul executiv, Oleksei Chernishov, a declarat că Rusia a efectuat un ”atac masiv” asupra infrastructurii producătorului de gaze Ukrgazvydobuvannia din estul Ucrainei.
”În prezent, avem date că mai multe infrastructuri au fost distruse. Altele au suferit daune de diferite grade”, a spus Cherinshov, conform The Guardian.
Mai mulți oficiali de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, au postat pe site-urile de socializare momentul în care o rachetă a rușilor lovește orașul Dnipro.
”Aceasta este încă o dovadă de la Dnipro, cum teroriștii vor pace. Bună dimineața. Un oraș liniștit și dorința oamenilor de a trăi o viață normală.
Statul terorist vrea cu adevărat să le aducă ucrainenilor doar cât mai multă durere și suferință”, a scris Zelenski.
Volodymyr Zelensky: “Here is another confirmation from Dnipro how terrorists want peace. Morning. A peaceful city and the desire of people to live a normal life. To go to work, on business. A missile strike! pic.twitter.com/lgXGuiFoWE
— Svisti (@AnnaSvisti) November 17, 2022
Mihailo Fedorov, un alt oficial guvernamental de la Kiev, spune că cel puțin 14 oameni au fost răniți în urma atacului.
📷 #Dnipro after #Russian missile strike pic.twitter.com/04biVwq1mL
— Ukraine Alert🇺🇦 (@alert_ukraine) November 17, 2022
Miercuri, 16 noiembrie, Ucraina a cerut acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marţi seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene.
La 24 de ore distanță, Kievul primește un răspuns pozitiv. Jakub Kumoch, consilierul principal de politică externă al preşedintelui polonez, a spus, joi, că Ucraina va primi probabil acces la locul unde o rachetă a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, scrie Sky News.
Tot la mijlocul acestei săptămâni, liderul polonez Andrzej Duda, a spus că racheta căzută în satul Przewodow este una de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.
În ultimele ore, s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Într-o postare pe Twitter, oficialul de la Kiev a numit această mișcare ”un alt pas important în lupta globală împotriva crizei alimentare”.
#BlackSeaGrainInitiative will be prolonged for 120 days. 🇺🇦 @ZelenskyyUa together w/ @antonioguterres 🇺🇳@UN, 🇹🇷 @RTErdogan & Minister of Defence Hulusi Akar @tcsavunma made another important step in the global fight against the food crisis.
— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) November 17, 2022
Acordul privind exportul de cereale de la Marea Neagră a fost stabilit pe 22 iulie, la Istanbul, între Ucraina, Rusia și ONU.
Acesta a permis reluarea transporturilor de cereale din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră. S-au realizat transporturi de aproximativ 10 milioane de tone.
Rusia a reluat, joi dimineață și în noaptea precedentă, loviturile aeriene asupra zonelor din Ucraina.
Conform Sky News, care prezintă informații ale autorităților ucrainene, o rachetă rusă a lovit, la primele ore ale zilei, orașul-port Odesa.
🇷🇺🇺🇦⚡Russia launched a massive missile attack on the infrastructure of the Odessa region, Governor Maxim Marchenko said. pic.twitter.com/dyN9lXpdYo
— PemburuAkhirat@ (@Bastian23Berny) November 17, 2022
S-au mai raportat explozii la Kiev și la Dnipro. Acesta din urmă este un oraș important din punct de vedere strategic care face legătura între estul și vestul Ucrainei.
În acest sens, Volodimir Zelenski cere în mod expres dovezi că racheta a fost lansată de ucraineni, în condițiile în care liderul de la Kiev și alți oficiali ucraineni susțin că racheta a fost lansată de ruși.
Zelenski spune că Ucraina dorește toate datele legate de racheta sau rachetele care au aterizat în Polonia. Oficialii polonezi au indicat că este probabil o rachetă ucraineană cea care a lovit satul polonez, în tentativa de a doborî rachete rusești.
Zelenski a subliniat că e nevoie de ”clarificarea tuturor circumstanțelor în care agresiunea rusă a trecut granița poloneză”. ”Poziția Ucrainei este foarte transparentă: vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt. De aceea avem nevoie de experții noștri să se alăture lucrării anchetei internaționale și să avem acces la toate datele disponibile partenerilor noștri de la locul exploziei”, a completat Zelenski.
Zelenski a transmis că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda și și-a exprimat condoleanțe, dar a insistat că ”agresiunea rusă” a fost cea care acuzat decesul a doi cetățeni polonezi.
Mai mult, ambasadorul polonez la NATO spune că incidentul cu rachete a fost în cele din urmă responsabilitatea Rusiei, drept autor moral al întregului dezastru din ultimele ore și luni de zile.
Vorbind pentru CNN, ambasadorul Tomasz Szatkowski a spus că incidentul nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina și s-ar fi implicat în crime de război atacând infrastructura civilă.
Între timp, șeful Statului Major din SUA, generalul Mark Milley, a încercat să-i tempereze pe cei care dau dovadă de un optimism exagerat și care cred că Rusia e terminată din punct de vedere militar. Mai mult, Milley crede că Ucraina ar trebui să fie mai deschisă spre negocieri.
”În termeni de probabilitate, probabilitatea unei victorii militare ucrainene, definită ca alungarea rușilor din toată Ucraina pentru a include inclusiv Crimeea, probabilitatea ca asta să se întâmple în curând, nu este mare, din punct de vedere militar.
Cu toate acestea, armata rusă suferă foarte rău. Deci vrei să negociezi într-un moment în care ești la puterea, iar adversarul tău este la slăbiciune. Și este posibil, poate, să existe o soluție politică. Tot ce spun este că există o posibilitate”, a transmis Milley.