LIVE Actualizat 17-11-2022
12:42

Război în Ucraina, ziua 267. Rusia, atac masiv asupra producătorului de gaze din estul statului ucrainean / Kievul controlează 1% din Lugansk

Ucraina pare să se simtă jignită de acuzele NATO referitoare la proveniența rachetei care a lovit un sat din Polonia în urmă cu 24 de ore.
17.11.2022 | 14:39
Razboi in Ucraina ziua 267 Rusia atac masiv asupra producatorului de gaze din estul statului ucrainean  Kievul controleaza 1 din Lugansk
Soldat Zaporojia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
17-11-2022
12:42

Oficial pro-rus: Ucraina controlează 1% din Lugansk

În prezent, forțele ucrainene controlează circa 1% din teritoriul regiunii Lugansk. Anunțul a fost făcut joi, de şeful administraţiei instalate de Rusia, citat de agenţia de presă RIA Novosti, scrie Sky News.

Leonid Pasecinik spune că Ucraina controlează satul Belogorovka şi alte două aşezări din regiune.

Reamintim că regimul de la Kremlin a declarat Lugansk regiune proprie după ce a susţinut ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei. 

17-11-2022
12:39

Rusia, atac masiv asupra producătorului de gaze din estul statului ucrainean

Forțele ruse au lansat mai multe bombardamente, joi, asupra Kievului și a altor orașe din statul vecin.

Au apărut informații că au existat lovituri cu rachete rusești care au deteriorat sau au distrus unele dintre unitățile de producție de gaze ale Ucrainei.

Între timp, compania energetică de stat Naftogaz a confirmat acest lucru. Directorul executiv, Oleksei Chernishov, a declarat că Rusia a efectuat un ”atac masiv” asupra infrastructurii producătorului de gaze Ukrgazvydobuvannia din estul Ucrainei.

”În prezent, avem date că mai multe infrastructuri au fost distruse. Altele au suferit daune de diferite grade”, a spus Cherinshov, conform The Guardian.

17-11-2022
10:19

Momentul în care o rachetă lovește Dnipro, surprins de camere. 14 răniți

Mai mulți oficiali de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, au postat pe site-urile de socializare momentul în care o rachetă a rușilor lovește orașul Dnipro.

”Aceasta este încă o dovadă de la Dnipro, cum teroriștii vor pace. Bună dimineața. Un oraș liniștit și dorința oamenilor de a trăi o viață normală.

Statul terorist vrea cu adevărat să le aducă ucrainenilor doar cât mai multă durere și suferință”, a scris Zelenski.

Mihailo Fedorov, un alt oficial guvernamental de la Kiev, spune că cel puțin 14 oameni au fost răniți în urma atacului.

17-11-2022
10:15

Oficial de la Varșovia: Ucraina va primi probabil acces la locul exploziei rachetei

Miercuri, 16 noiembrie, Ucraina a cerut acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marţi seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene.

La 24 de ore distanță, Kievul primește un răspuns pozitiv. Jakub Kumoch, consilierul principal de politică externă al preşedintelui polonez, a spus, joi, că Ucraina va primi probabil acces la locul unde o rachetă a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, scrie Sky News.

Tot la mijlocul acestei săptămâni, liderul polonez Andrzej Duda, a spus că racheta căzută în satul Przewodow este una de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.

17-11-2022
08:21

Acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, prelungit cu 120 de zile

În ultimele ore, s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Într-o postare pe Twitter, oficialul de la Kiev a numit această mișcare ”un alt pas important în lupta globală împotriva crizei alimentare”.

Acordul privind exportul de cereale de la Marea Neagră a fost stabilit pe 22 iulie, la Istanbul, între Ucraina, Rusia și ONU.

Acesta a permis reluarea transporturilor de cereale din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră. S-au realizat transporturi de aproximativ 10 milioane de tone.

17-11-2022
08:16

Regiunea Odesa, lovită de rachete rusești. Explozii și în Kiev și Dnipro

Rusia a reluat, joi dimineață și în noaptea precedentă, loviturile aeriene asupra zonelor din Ucraina.

Conform Sky News, care prezintă informații ale autorităților ucrainene, o rachetă rusă a lovit, la primele ore ale zilei, orașul-port Odesa.

S-au mai raportat explozii la Kiev și la Dnipro. Acesta din urmă este un oraș important din punct de vedere strategic care face legătura între estul și vestul Ucrainei.

În acest sens, Volodimir Zelenski cere în mod expres dovezi că racheta a fost lansată de ucraineni, în condițiile în care liderul de la Kiev și alți oficiali ucraineni susțin că racheta a fost lansată de ruși.

Război în Ucraina, ziua 267. Americanii nu cred în victoria ”categorică” a Kievului

Zelenski spune că Ucraina dorește toate datele legate de racheta sau rachetele care au aterizat în Polonia. Oficialii polonezi au indicat că este probabil o rachetă ucraineană cea care a lovit satul polonez, în tentativa de a doborî rachete rusești.

ADVERTISEMENT

Zelenski a subliniat că e nevoie de ”clarificarea tuturor circumstanțelor în care agresiunea rusă a trecut granița poloneză”. ”Poziția Ucrainei este foarte transparentă: vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt. De aceea avem nevoie de experții noștri să se alăture lucrării anchetei internaționale și să avem acces la toate datele disponibile partenerilor noștri de la locul exploziei”, a completat Zelenski.

Zelenski a transmis că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda și și-a exprimat condoleanțe, dar a insistat că ”agresiunea rusă” a fost cea care acuzat decesul a doi cetățeni polonezi.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ambasadorul polonez la NATO spune că incidentul cu rachete a fost în cele din urmă responsabilitatea Rusiei, drept autor moral al întregului dezastru din ultimele ore și luni de zile.

Vorbind pentru CNN, ambasadorul Tomasz Szatkowski a spus că incidentul nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina și s-ar fi implicat în crime de război atacând infrastructura civilă.

ADVERTISEMENT

Între timp, șeful Statului Major din SUA, generalul Mark Milley, a încercat să-i tempereze pe cei care dau dovadă de un optimism exagerat și care cred că Rusia e terminată din punct de vedere militar. Mai mult, Milley crede că Ucraina ar trebui să fie mai deschisă spre negocieri.

”În termeni de probabilitate, probabilitatea unei victorii militare ucrainene, definită ca alungarea rușilor din toată Ucraina pentru a include inclusiv Crimeea, probabilitatea ca asta să se întâmple în curând, nu este mare, din punct de vedere militar.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, armata rusă suferă foarte rău. Deci vrei să negociezi într-un moment în care ești la puterea, iar adversarul tău este la slăbiciune. Și este posibil, poate, să existe o soluție politică. Tot ce spun este că există o posibilitate”, a transmis Milley.

ADVERTISEMENT