LIVE Actualizat 12-12-2022
16:44

Război în Ucraina, ziua 292. General american: “Crimeea va fi eliberată până în august” / Ruşii bombardează masiv Hersonul pe care l-au părăsit

Luptele se intensifică în Donețk, în special în Bakhmut. Cu toate acestea, Ucraina ripostează cu atacuri cu rachete în Lugansk, Zaporojie și Donețk.
12.12.2022 | 18:44
Razboi in Ucraina ziua 292 General american Crimeea va fi eliberata pana in august  Rusii bombardeaza masiv Hersonul pe care lau parasit
Ploaie de rachete HIMARS. Foto: BBC
ADVERTISEMENT
12-12-2022
16:44

Ruşii au bombardat violent Hersonul eliberat, cel puţin doi au fost ucişi

Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite în orașul ucrainean eliberat de sub ruşi, Herson. Guvernatorul regional spune că forțele ruse au efectuat “un bombardament masiv” al orașului.

Forțele ucrainene au eliberat importantul oraș strategic de sub ocupația rusă pe 11 noiembrie, dar oficialii spun că forțele ruse au bombardat orașul de pe malul celălalt al râului Nipru, unde s-au retras în fața contraofensivei ucrainene.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Herson a anunțat luni pe canalul său Telegram că oamenii au fost uciși într-un singur cartier al orașului, adăugând că salvatorii și serviciile de urgență caută și alte zone posibile victime.

12-12-2022
16:34

Fost comandant al forțelor americane în Europa: Ucraina va elibera Crimeea până în august

Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, a făcut o predicție îndrăzneață despre cum se va dezvolta războiul, sugerând că Ucraina este pe cale să elibereze peninsula Crimeea de sub ocupația rusă până în august 2023.

Pierderea teritoriului pe care îl controla chiar înainte de invazia totală a Ucrainei, care a început în februarie anul acesta, ar fi o umilință enormă pentru Vladimir Putin.

 

“Armata ucraineană va continua să înfrângă cartierul general rusesc și liniile de aprovizionare și comunicații în următoarele luni, pentru a pregăti scena pentru faza decisivă a războiului – eliberarea Crimeei. Mă aștept să elibereze Crimeea până în august”, a scris Hodges pe Twitter.

12-12-2022
10:23

Forțele ruse lovesc ținte în estul și sudul Ucrainei, în Donețk și Lugansk

În ultimele ore, forțele ruse au lovit ținte în estul și sudul Ucrainei cu rachete, drone și artilerie, potrivit ultimei actualizări zilnice a Kievului privind situația militară din țară.

Statul Major al Ucrainei a anunțat că forțele sale au respins atacurile rusești asupra a patru așezări din regiunea Donețk de est și asupra a opt așezări din regiunea Lugansk, notează Sky News.

De asemenea, Rusia și-a menținut asaltul asupra orașului Bahmut, care acum este în mare parte în ruine.

În Herson, forțele ruse au efectuat peste 60 de atacuri cu rachete. Acestea au vizat infrastructura civilă și cea energetică. 

12-12-2022
10:17

Ucrainenii anunță că numărul rușilor uciși se apropie de 100.000

Conform celui mai recent raport al Armatei Ucrainei, invadatorii ruși au avut pierderi importante în ultima zi.

Circa 620 de soldați, 24 de tancuri, 8 blindate de luptă ale infanteriei, 4 drone, 2 echipamente speciale și un sistem de artilerie a pierdut Armata Moscovei în ultimele 24 de ore.

O explozie a zguduit sâmbătă sediul grupului de mercenari Wagner din regiunea Lugansk, potrivit unui oficial regional.

Război în Ucraina, ziua 292. Ucraina a lansat atacuri cu rachete spre teritoriile anexate de ruși

”A avut o explozie, unde se afla sediul Wagner. Și fotografiile au apărut deja online și nici măcar nu ascund că există pierderi uriașe acolo”, a declarat Serghei Gaidai, șeful administrației militare a regiunii, într-un interviu acordat presei ucrainene duminică.

ADVERTISEMENT

Gaidai a spus că sediul Wagner a fost stabilit într-o clădire din orașul Kadiivka ocupat de ruși. Orașul este situat în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LPR) și este controlat de separatiști pro-ruși.

”Clădirea hotelului a fost distrusă în orașul Stahanov din LPR din cauza loviturii forțelor armate ale Ucrainei cu ajutorul HIMAR (lansatoare de rachete), lovitura a zguduit partea centrală a orașului”, a informat sâmbătă TASS.

ADVERTISEMENT

Între timp, orașul Bakhmut din estul Ucrainei „rezistă” în timp ce luptele evoluează în jurul său, transmite armata.

Forțele ucrainene se agață de orașul din estul Bakhmut, în timp ce luptele escaladează în jurul său. ”Bakhmut este Ucraina. Bakhmut stă în picioare, Bakhmut rezistă”, a scris un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre trupele ruse, armata ucraineană a spus: ”Nu ați intrat nicăieri, nu veți intra nicăieri. Nu veți lua niciodată Bakhmut”.

Mai mult, Ucraina lansează atacuri asupra autoproclamatei Republici Populare Donețk, potrivit mass-media de stat din Rusia. Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra autoproclamata Republici Populare Donețk (RPD) duminică, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA Novosti.

ADVERTISEMENT

Ucraina a lansat duminică 20 de rachete Grad în jurul orei 5:54, ora locală, a declarat Alexei Kulemzin, șeful administrației orașului susținut de Rusia. Atacurile au fost direcționate spre districtele Voroshilovsky și Kalininsky.

Obuzele au lovit mai multe blocuri de apartamente și au aterizat lângă operă, teatrul de balet și Spitalul Kalinin, a raportat RIA, adăugând că o lovitură a lăsat un bloc de apartamente în flăcări.

Kulemzin a spus că Ucraina a bombardat și districtul Kyivskyi al orașului sâmbătă noaptea târziu, în jurul orei 23:00. ora locala.

Totodată, Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra Melitopolului ocupat de Rusia, spun oficialii locali din Zaporojie.

Administratorii Melitopol instalați la Moscova au spus că patru rachete au lovit orașul, ucigând două persoane și rănind 10. Yevgeny Balitsky, guvernatorul interimar al Rusiei la Zaporojie, a declarat că încă două rachete au fost doborâte.

Un ”centru de recreere, în care oamenii, civilii și personalul (militar) de la bază luau cina sâmbătă seara, a fost complet distrus”, a transmis Balitsky.

Loviturile au fost recunoscute și de Ivan Fedorov, fostul administrator al orașului Melitopol al Ucrainei, care a spus că au fost lovite baze militare rusești.

Fedorov a spus că exploziile au lovit clădirea Bisericii Creștine Melitopol, pe care ocupanții au confiscat-o în urmă cu câteva luni și au transformat-o în ascunzătoarea lor”.

Luna trecută, oficialul ucrainean a declarat că armata rusă a transformat Melitopolul într-o ”bază militară gigantică”. ”Armata rusă se stabilește în case locale pe care le-au confiscat, școli și grădinițe. Echipamentele militare sunt staționate în zone rezidențiale”, transmitea oficialul ucrainean în acel moment.

Melitopol, situat în regiunea Zaporojie din Ucraina, se află sub ocupație rusă de la începutul lunii martie.

ADVERTISEMENT