News

Război în Ucraina, ziua 298. Vladimir Putin s-a întâlnit cu generalii săi, ucrainenii se refac după ultimele bombardamente

Ucrainenii au reușit să remedieze o parte dintre avariile provocate de către bombardamentele de vineri care au vizat instalațiile energetice.
18.12.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 298 Vladimir Putin sa intalnit cu generalii sai ucrainenii se refac dupa ultimele bombardamente
Volodimir Zelenski cere ajutor în artilerie antiaeriană împotriva bombardamentelor ruse/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Kremlinul a difuzat o serie de imagini de la o întâlnire pe care președintele rus Vladimir Putin le-a avut cu generalii implicați în operațiunile militare îndreptate împotriva Ucrainei. Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, Putin a petrecut întrega zi de vineri la sediul grupului de lucru care se ocupă de „operațiunea specială” din Ucraina.

Putin cere propuneri de la comandanții militari

Vom asculta pe comandanţii din fiecare direcţie operaţională şi aş dori să aud propunerile dumneavoastră cu privire la acţiunile noastre imediate şi pe termen mediu”, a spus Putin, la începutul discuțiilor cu generalii.

ADVERTISEMENT

Kremlinul nu a dat detalii legate de locul în care s-a desfășurat reuniunea și nici informații privind concluziile discuțiilor

În imagini apar mai mulți înalți ofițeri ruși, printre care ministrul Apărării Serghei Şoigu, şeful Statului Major Valeri Gherasimov, precum și generalul de aviație Serghei Surovikin, comandantul trupelor care luptă în Ucraina.

ADVERTISEMENT

În tabăra cealaltă, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică pentru 6.000.000 de ucraineni.

Desigur, mai este mult de lucru pentru a stabiliza sistemul. Probleme cu furnizarea de căldură, probleme mari cu alimentarea cu apă există. Cea mai dificilă situaţie este în oraşul Kiev şi în regiune, Viniţa şi în regiune, Lvov şi în regiune. Dar, din păcate, există întreruperi la scară largă în multe alte regiuni: acestea includ regiunea Dnepr şi Dnepropetrovsk, Volin, regiunea Jitomir, Zakarpattia, regiunea Ivano-Frankivsk, oraşul Odesa şi regiunea, regiunea Poltava, regiunea Ternopil, regiunea Cernihov şi alte oraşe şi regiuni.

ADVERTISEMENT

Rusia nu face rabat la resurse pentru războiul împotriva poporului nostru – împotriva tuturor ucrainenilor de la Luţk la Harkov, de la Sumi la Odesa. Şi sunt recunoscător fiecărui lider, sunt recunoscător fiecărei naţiuni – partenerii noştri care înţeleg că „investiţia” pe scară largă a Rusiei în teroare este deja de mai mult de 4.000 de rachete! Este necesar să o depăşim cu şi mai mult ajutor pentru oamenii împotriva cărora este îndreptată această teroare”, a spus în mesajul său zilnic președintele Zelenski, transmite News.ro.

Ucraina cere artilerie antiaeriană și generatoare electrice

Totodată, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să furnizeze țării sale echipamentele de apărare antiaeriană care să facă ineficiente bombardamentele rusești. „Puteţi oferi protecţie poporului nostru – protecţie sută la sută împotriva acestor atacuri teroriste ruseşti. Când se întâmplă acest lucru, principala formă de teroare rusă – teroarea rachetelor – va deveni pur şi simplu imposibilă. Şi asta va însemna siguranţă pentru ucraineni, siguranţă pentru milioane de oameni şi o realiniere strategică a întregii situaţii militare”, a mai spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Eforturile ucrainenilor de a reface infrastructura energetică vin după ce vineri armata rusă a lansat 76 de rachete. Chiar dacă majoritatea au fost interceptate de către artileria antiaeriană ucraineană, câteva și-au atins ținta. „Conform datelor preliminare, în această dimineaţă inamicul a lansat din mările Neagră şi Caspică 76 de rachete, inclusiv 72 de rachete de croazieră (X-101, Kalibr, X-22) şi patru rachete aer-sol ghidate (X-59) asupra infrastructurii critice ucrainene”, a transmis generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major al armatei ucrainene.

Premierul de la Kiev, Denis Șmihal, a precizat că întreprinderile ucrainene au importat până acum circa 500.000 de generatoare electrice de mică putere, însă Ucraina ar avea nevoie de 17.000 de generatoare de mare putere.

ADVERTISEMENT