LIVE Actualizat 24-12-2022
12:02

Război în Ucraina, ziua 304. Consilierul lui Zelenski îndeamnă la atacarea Iranului: “Fabricile de drone ale Teheranului trebuie lichidate”

Ziua de sâmbătă a fost marcată de disensiuni exprimate pe plan diplomatic, în timp ce pe frontul din Ucraina a fost o zi de acalmie.
24.12.2022 | 13:58
Razboi in Ucraina ziua 304 Consilierul lui Zelenski indeamna la atacarea Iranului Fabricile de drone ale Teheranului trebuie lichidate
Volodimir Zelenski la Washington/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
24-12-2022
12:02

Consilierul lui Zelenski spune că fabricile de drone din Iran trebuie lichidate

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cerut sâmbătă “lichidarea” instalațiilor iraniene folosite la producția de drone, pe care Rusia le folosește în războiul împotriva Ucrainei. Consilierul lui Zelenski a anunțat pe Twitter că Iranul “umilește cu aroganță instituția sancțiunilor internaționale” și a adăugat că “planifică să crească aprovizionarea Rusiei cu drone și rachete”.

“Este important să renunțăm la ideea de sancțiuni și rezoluții ONU, care nu funcționează, și să trecem la instrumente mai distructive – lichidarea fabricilor și arestarea furnizorilor”, a anunțat Podoliak.

24-12-2022
10:23

Cinci morţi şi 17 răniţi la Herson

Forțele ruse au atacat cu înverșunare regiunea Herson, din sudul Ucrainei, care a fost recent eliberată parțial, a anunțat guvernatorul regiunii.

În atacurile efectuate în Ajunul Crăciunului, forțele ruse au ucis cinci civili și au rănit 17, inclusiv o fetiță de șase ani.

Micuţa a fost dusă la spital cu multiple răni de schije, dar starea ei este gravă, a mai anunțat guvernatorul.

Forțele ruse au atacat părțile eliberate ale regiunii Herson de 74 de ori cu arme artilerie, mai multe lansatoare de rachete, obuze de mortiere și tancuri, a mai spus el.

24-12-2022
09:13

SUA către Vladimir Putin: "E timpul să recunoşti realitatea"

Statele Unite i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să “admită în sfârșit realitatea” și să-și retragă forțele din Ucraina. Mesajul a venit după ce președintele rus a numit pentru prima dată invadarea Ucrainei un “război” și nu o “operațiune militară specială”. 

“Din 24 februarie, Statele Unite şi restul lumii ştiau că ‘operaţiunea militară specială’ era un război neprovocat şi nedrept împotriva Ucrainei”, a subliniat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

“În sfârşit, după 300 de zile, Putin a numit războiul pe nume”, a declarat el ironic.

“Ca următor pas în recunoașterea realității, îi chemăm să pună capăt războiului prin retragerea forțelor sale din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că, “indiferent de terminologia lui Putin, agresiunea Rusiei împotriva vecinului său suveran a dus la moarte, distrugere și migraţie în masă”.

În acelaşi timp, Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a Congresului SUA a dat vineri aprobarea finală unui pachet de ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

În urma vizitei la Washington, președintele Volodomir Zelenski a obținut de la Joe Biden promisiunea că Ucraina va primi sisteme de rachete Patriot, ceea ce va mări capacitatea Kievului de a riposta bombardamentelor la care armata rusă. Însă acestea nu sunt singurele ajutoare pe care le va primi Zelenski.

Ajutor militar masiv pentru Ucraina

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei ajutor de 2,5 miliarde euro în 2023, dintre care aproape 2 miliarde vor reprezenta asistență militară. „Atât timp cât Rusia va continua războiul în Ucraina, Ţările de Jos vor continua să susţină Ucraina”, a spus Rutte. De la începutul războiului, Olanda a trimis ajutor militar Ucrainei de aproape un miliard de euro.

ADVERTISEMENT

Deși mult mai redus, ajutorul promis de Bulgaria este important din perspectivă politică întrucât până acum președintele bulgar Rumen Radev a blocat orice asistență militară pentru Kiev. Finalmente, Radev și-a dat acceptul pentru trimiterea de arme și muniții către Ucraina, în valoarea de 10.000.000 de euro, după o decizie luată de către Parlamentul de la Sofia.

Bulgaria s-a opus până acum acordării de ajutor militar, Radev susținând că acest lucru ar reprezenta o implicare în conflict a țării sale și o prelungire a conflictului. Surse militare au indicat că bulgarii vor trimite tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, de fabricație sovietică, ce ar putea fi folosite pentru doborârea dronelor.

ADVERTISEMENT

După vizita lui Zelenski la Washington, secretarul de stat Antony Blinken a justificat decizia administrației Biden a continua asistența militară pentru Kiev și în anul 2023 prin faptul că Rusia nu a dat semne clare că este dispusă la o soluție negociată a războiului. „Până astăzi, în mod fundamental Rusia nu a manifestat niciun interes de a se angaja într-o diplomaţie semnificativă”, a spus Blinken.

Pe agenda Congresului american se află un pachet de asistență financiară și militară pentru Ucraina pe durata anului viitor, valoarea acestuia fiind de aproximativ 45 de miliarde de dolari. Suma este considerată de unii analiști ca fiind un indiciu că administrația americană se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze cel puțin încă un an.

ADVERTISEMENT

Reacții dure de la Moscova

Întrevederea dintre președinții american și ucrainean a provocat iritare în tabăra rusă, iritarea exprimată de către ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov. „Astăzi, nimeni nu mai ascunde adevăratele obiective ale politicii Casei Albe faţă de noi. Pe toate canalele de televiziune, comentatorii politici vorbesc despre necesitatea de a intensifica războiul prin procură pe care SUA îl duc împotriva Federaţiei Ruse (…) Subliniem faptul că riscul unei ciocniri între cele două mari puteri este ridicat”, a avertizat Antonov.

Și Uniunea Europeană a fost ținta criticilor venite de la Moscova, din partea vicepreședintelui Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, nemulțumit de decizia Bruxelles-ului de a plafona prețul plătit pentru gazele naturale.

ADVERTISEMENT

Ca şi în cazul petrolului, nu este dictată de o logică economică, ci de o ură animalică faţă de Rusia, bazată pe teza obsesivă că “este numai vina ruşilor”. Cu alte cuvinte, este o măsură care ţine pur de voinţă, şi nu de piaţă. În plus, a fost adoptată cu un număr mare de excepţii, ceea ce permite blocarea aplicării sale. Prin urmare, nu va funcţiona într-un mod serios”, a declarat Medvedev.

ADVERTISEMENT