News

Război în Ucraina, ziua 362. Zelenski: “Dacă se aliază China cu Rusia, va fi război mondial”

Război în Ucraina, ziua 362. Rusia susține, fără dovezi, că armata ucraineană se pregătește să însceneze un incident nuclear pentru a învinovăți Moscova.
20.02.2023 | 16:37
Razboi in Ucraina ziua 362 Zelenski Daca se aliaza China cu Rusia va fi razboi mondial
Rusia acuză Ucraina că pregătește o operațiune de tip steag fals Foto: hepta
ADVERTISEMENT
20-02-2023
14:43

Zelenski: "Va fi război mondial în cazul în care China se aliază cu Rusia"

Volodimir Zelenski avertizează într-un interviu China să nu susţină Rusia în războiul ţării sale cu aceasta, întrucât s-ar ajunge astfel la război mondial.

“Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război”, a spus Zelenski, într-un intervi pentru Die Welt. “De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a adăugat preşedintele el.

“Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că, dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, a mai spus Zelenski.

20-02-2023
08:38

Informații britanice: "Rușii vor declara căderea oraşului Bahmut la aniversarea de un an a războiului"

Rusia va declara că a capturat orașul Bahmut, din estul Ucrainei, la aniversarea de un an a invaziei, indiferent de faptele de pe teren, a anunțat Ministerul britanic al Apărării într-un raport de luni dimineață al ofițerilor săi de informații militare.

Raportul spune că forțele ruse continuă operațiuni ofensive multiple în estul Ucrainei, inclusiv atacuri asupra orașelor Vuhledar, Kremina și Bahmut. Cu toate acestea, ele suferă pierderi uriașe, potrivit ofițerilor britanici de informații.

Ministerul Apărării al Marii Britanii susține că, pe măsură ce se apropie prima aniversare a războiului (24 februarie), forțele ruse vor fi supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a le demonstra superiorilor lor progresele. “Este probabil ca Rusia să declare căderea oraşului Bahmut într-un moment care coincide cu aniversarea războiului, indiferent de faptele de pe teren”, se arată în raport.

Forțele încearcă să cucerească Bahmut încă din luna iulie, timp în care au distrus complet orașul, dar până acum au reușit să cucerească doar câteva sate din vecinătate.

Rusia a declarat duminică că Ucraina plănuiește să însceneze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a arunca vina pe Moscova înaintea unei reuniuni a Națiunilor Unite, fără a furniza dovezi pentru această acuzație.

Război în Ucraina, ziua 362. Rusia acuză Kievul că plănuiește să însceneze un incident nuclear

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declarație că substanțe radioactive au fost transportate în Ucraina dintr-o țară europeană și că Kievul pregătește o “provocare” de amploare.

ADVERTISEMENT

“Scopul provocării este de a acuza armata rusă că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalații radioactive periculoase din Ucraina, ceea ce a dus la scurgeri de substanțe radioactive și la contaminarea zonei”, a susține ministerul de la Moscova.

Ucraina și aliații săi au respins astfel de acuzații ca fiind încercări cinice de a răspândi dezinformări și au acuzat Moscova că planifică ea însăși incidente în încercarea de a da vina pe Ucraina.

ADVERTISEMENT

Tot duminică, organismul de stat care gestionează centralele nucleare din Ucraina a declarat că două rachete lansate sâmbătă din Marea Neagră au fost “periculos de aproape” de a lovi o centrală din regiunea Mykolaiv.

Trei persoane au fost ucise duminică dimineața de bombardamente în apropierea orașului Berislav din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Administrația militară regională a declarat că forțele rusești au lovit satul Burgunka cu “focuri masive de artilerie” și că unul dintre obuze a lovit curtea casei unei familii.

ADVERTISEMENT

Trupele ucrainene se pregătesc pentru o ofensivă rusă în estul Donețkului în cazul în care orașul Bakhmut va cădea

Trupele ucrainene care se pregătesc pentru o ofensivă rusă în estul regiunii Donețk, în cazul în care orașul Bakhmut va cădea, au descris faptul că sunt depășite din punctul de vedere al armamentului și că se tem că vor fi “semi-încercuite”.

Trupele ucrainene din orășelul Siversk au declarat că se pregătesc să apere una dintre posibilele ținte ale următoarei ofensive rusești. Siversk se află la doar 21 de mile nord de orașul Bakhmut – scena unor lupte violente în ultimele săptămâni – și pe un drum direct către un alt oraș cheie din regiunea Donețk, Sloviansk.

ADVERTISEMENT

Dacă Bakhmut cade, este de așteptat ca forțele rusești să încerce să îl folosească ca o treaptă pentru a ținti Sloviansk, precum și Kramatorsk, ambele orașe mai mari.

Vorbind pentru Reuters, un soldat, Ștefan, în vârstă de 30 de ani, a declarat că artileria de epocă sovietică cu care forțele ucrainene apără Siversk este depășită. “Avem un singur atac de artilerie din partea noastră, iar rușii pot face de cinci ori mai mult”, a spus el. “Este foarte dificil pentru băieții care stau în picioare, mai ales în prima linie [de apărare], o simt prea mult.”

Adjunctul comandantului batalionului Siversk, care a folosit pseudonimul “Han”, a declarat că capturarea lui Bakhmut de către ruși ar lăsa forțele sale “semi-încercuite”. “Pe partea stângă avem râul Siverskyi Donets, iar inamicul va avansa din dreapta și este posibil să ne taie calea dacă ajunge la autostrada Bakhmut”, a spus el.

ADVERTISEMENT