LIVE Actualizat 08-03-2023
08:48

Război în Ucraina, ziua 378. Grupul Wagner anunță cucerirea părții de est din Bahmut / Secretarul general ONU, vizită la Kiev

Un celebru luptător ucrainean, Dmytro Kotsiubaylo, al cărui indicativ de apel era ”Da Vinci” a fost ucis la Bahmut, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
08.03.2023 | 10:46
Razboi in Ucraina ziua 378 Grupul Wagner anunta cucerirea partii de est din Bahmut  Secretarul general ONU vizita la Kiev
Da Vinci, soldatul erou ucis la Bakhmut. Foto: blog.net.ua
ADVERTISEMENT
08-03-2023
08:48

Secretarul general ONU, vizită la Kiev. Antonio Guterres, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Miercuri, 8 martie, secretarul general al Națiunilor Unite (ONU) se va întâlni, la Kiev, cu Volodimir Zelenski.  Antonio Guterres a sosit deja în capitala Ucrainei și se întâlnește cu președintele țării vecine pentru a discuta despre continuarea acordului privind exportul de cereale la Marea Neagră.

Acordul permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale blocate la Marea Neagră. De asemenea, Rusia poate și ea să exporte alimente și îngrășăminte.

Acordul de 120 de zile, intermediat inițial de Națiunile Unite și Turcia, în iulie 2022 și prelungit în noiembrie, va fi reînnoit pe 18 martie dacă nicio parte nu se opune. 

08-03-2023
08:46

Grupul Wagner anunță cucerirea părții de est a orașului Bahmut

Situația apărătorilor ucraineni pe frontul din Donețk pare din ce în ce mai dificilă. Miercuri dimineață, șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că trupele sale au ocupat “toată partea de est” a oraşul Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei.

Într-un mesaj audio postat pe Telegram, Prigojin spune că: ”Unităţile Wagner au ocupat toată partea de est a Bahmutului, tot ce se află la est de râul Bahmutka”. Această zonă a fost locul unor lupte aprige de luni de zile.

”Astăzi, Dmytro Kotsiubaylo, Da Vinci, Erou al Ucrainei, voluntar, om-simbol, om curajos, a fost ucis în acțiune. Un luptător al brigăzii 67 separată mecanizată, comandant al unui batalion. A fost ucis în bătălia de lângă Bahmut, în bătălia pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

Ucraina a pierdut un erou la Bahmut

Kotsiubaylo a fost un soldat binecunoscut în Ucraina, care s-a ridicat împotriva influenței ruse din 2014, când era doar un adolescent. ”Unul dintre cei mai tineri eroi ai Ucrainei. Unul dintre cei a căror istorie personală, caracter și curaj au devenit pentru totdeauna istoria, caracterul și curajul Ucrainei”, a completat președintele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Între timp, Departamentul de Stat al SUA este conștient de ”videoul îngrozitor” cu execuția unui soldat ucrainean neînarmat, presupus în captivitate în Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt Ned Price. ”Imaginile îngrozitoare ale acestui ucrainean neînarmat care a fost executat după ce a făcut simpla declarație Glorie Ucrainei este pur și simplu uluitoare din punct de vedere al barbarității sale”, a spus Price în timpul unui briefing al Departamentului de Stat.

”Rusiei, credem noi, ar trebui să-i fie rușine de ea însăși. Încalcă regulile de bază ale războiului, umanitatea de bază, decența de bază… când forțele sale iau parte la atrocități ca aceasta”, a completat Price.

ADVERTISEMENT

Price a adăugat că acest videoclip nu a fost prima dovadă a atrocităților rusești în Ucraina. ”Din păcate, probabil că nu va fi ultimul video pe care partenerii noștri ucraineni îl obțin în ceea ce privește potențialele atrocități de crime de război, există deja zeci de mii de cazuri”, a completat oficialul american.

Brigada 30 mecanizată a armatei ucrainene l-a identificat pe soldatul ucis drept Timofii Mykolayovych Shadura. Brigada a transmis într-o postare pe Facebook că Shadura a fost dat dispărut din 3 februarie, după lupte în apropierea orașului Bakhmut.

ADVERTISEMENT

Revenind la lupta pentru Bakhmut, principalul lider militar al Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi, a discutat despre situația de la Bakhmut cu liderii militari ai SUA și NATO. ”În primul rând, i-am informat despre situația de pe câmpul de luptă. M-am concentrat pe direcția estică în modul cel mai detaliat. În special, situația din Bakhmut”, a dezvăluit comandantul șef al Ucrainei.

”Am discutat despre furnizarea de ajutor militar, inclusiv arme și muniție, în detaliu. Problemele de consolidare a apărării antiaeriene și furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune rămân cruciale”, a completat Zaluzhnyi.

ADVERTISEMENT

La întâlnire au fost prezenți Comandantul Suprem Aliat în Europa și comandantul Comandamentului European al SUA, generalul Christopher G. Cavoli, șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, amiralul Sir Anthony Radakin; Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, generalul Rajmund Andrzejczak și comandantul Grupului de Asistență pentru Securitate al SUA.

ADVERTISEMENT