LIVE Actualizat 07-03-2023
14:40

Război în Ucraina, ziua 377. Zelenski a demis cinci şefi din spionajul ucrainean / Anunţ important al Chinei despre război şi Rusia

Volodimir Zelenski a decis să nu abandoneze orașul Bakhmut, deși rușii susțin că ”fortăreața” a fost deja încercuită și stă să cadă în câteva zile.
07.03.2023 | 16:37
Razboi in Ucraina ziua 377 Zelenski a demis cinci sefi din spionajul ucrainean  Anunt important al Chinei despre razboi si Rusia
Soldați ucraineni în Bakhmut. Foto: Time.com
ADVERTISEMENT
07-03-2023
14:40

Prigojin spune că între 12.000 şi 20.000 de miliari ucraineni încă apărăr Bahmutul

Agenţia France-Presse publică mai multe comentarii atribuite fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evggheni Prigojin. Ziariştii scriu că acesta nu a vrut să comenteze declarațiile anterioare ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu, potrivit cărora capturarea orașului Bahmut ar fi esențială pentru lansarea unei noi ofensive pe scară largă.

El a estimat că între 12.000 și 20.000 de soldați ucraineni mai apără încă orașul. “Este foarte complicat să ucizi între 12.000 și 20.000 de soldați ucraineni până mâine dimineață”, a spus el.

07-03-2023
09:04

Ministrul de externe chinez, despre război şi Rusia

Relațiile bune dintre Beijing și Moscova sunt cruciale în această lume volatilă, a declarat ministrul de externe al Chinei. “Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperativ ca Rusia şi China să își îmbunătățească constant relația”, a spus Qin Gang.

Apoi, într-o conferință de presă, Qin a spus că “procesul discuțiilor de pace ar trebui să înceapă cât mai curând posibil” pentru a rezolva conflictul din Ucraina și că “sancțiunile și presiunea nu vor rezolva problema”.

“Criza din Ucraina a atins un punct critic”, a mai spus el. “Fie vor înceta ostilitățile și pacea va fi restabilită și va începe procesul unei soluții politice, fie se va turna mai mult gaz pe foc și criza se va extinde și mai mult și situaţia va scăpa de sub control”.

În plus, ministrul de externe al Chinei a echivalat orice posibil sprijin militar viitor din partea Beijingului cu războiul Rusiei din Ucraina cu vânzările de arme americane către Taiwan. “De ce SUA cer Chinei să nu furnizeze arme Rusiei, dar continuă să vândă arme Taiwanului?”, a întrebat ministrul de externe Qing Gang în timpul unei conferințe de presă.

Qin a spus că este absurd ca înalți oficiali americani să se amestece în problema Taiwanului, despre care a spus că este o problemă a poporului chinez. “Nici o altă țară nu are dreptul să se amestece în asta”, a afirmat el.

07-03-2023
08:29

Zelenski l-a demis pe adjunctul şefului spionajului ucrainean

Volodimir Zelenski l-a demis pe adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Oleksandr Iakuşev, pe directorii a două departamente și pe șefii SBU din două regiuni ucrainene prin decrete prezidențiale. Oficialii demiși sunt șeful Departamentului pentru Sprijin Economic Oleksandr Provotorov, șeful Departamentului pentru Protecția Secretelor de Stat și Licențiere Ihor Nosko, șeful SBU din regiunea Zaporojie, Boris Bezrukji, și pe șeful SBU din Regiunea Sumî, Eduard Fedorov.

Zelenski a numit deja oameni noi pentru două dintre cele cinci posturi vacante, scrie The Kiev Independent. Acestea nu sunt primele schimbări în serviciul secret ucrainean de la începutul invaziei ruse, șeful SBU, Ivan Bakanov, fiind demis în iulie anul trecut. Pe 7 februarie, parlamentul ucrainean l-a numit pe Vasili Maliuk ca noul șef al spionajului ucrainean.

Activiștii anticorupție susțin că Maliuk este un aproapiat al lui Oleh Tatarov, notoriul adjunct al şefului de cabinet al președintelui ucrainean. În 2020, Tatarov a fost acuzat de luare de mită, dar cazul a fost în cele din urmă respins, unii speculând că a fost abandonat deoarece Tatarov exercită o influență enormă în poliție și justiție.

Președintele Ucrainean a ordonat întărirea apărării orașului Bakhmut, anunțând că nicio parte a Ucrainei nu poate fi abandonată. Zelenski a declarat luni că a ordonat întărirea pozițiilor în interiorul orașului Bakhmut, explicând că nu există nicio parte a Ucrainei care să poată fi abandonată.

Ucraina refuză să abandoneze Bakhmut

”I-am transmis șefului de stat major să găsească forțele adecvate pentru a-i ajuta pe băieții din Bakhmut. Nu există o nicio parte a Ucrainei care să poată fi abandonată. Nu există nici un șanț ucrainean în care rezistența și eroismul soldaților noștri să nu fie valoroase”, a completat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Zelenski părea să abordeze, de asemenea, zvonurile despre o retragere a Ucrainei din orașul de est, referindu-se la acestea drept ”mesaje de dezinformare”, venite de la cei care nu au avut acces la briefing-urile confidențiale de luare a deciziilor. Zelenski a completat că Ucraina va apăra fiecare centimetru al țării sale.

Apărăm și vom continua să apărăm fiecare parte a Ucrainei”, a spus el. ”Când va veni momentul, vom elibera fiecare oraș și sat din țara noastră. Și vom face ca ocupantul să răspundă pentru fiecare lovitură împotriva Ucrainei, pentru fiecare act ticălos împotriva ucrainenilor”, a completat președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Serviciile de informații NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în apărarea orașului Bakhmut, forțele ruse au pierdut cel puțin cinci, a declarat luni pentru CNN un oficial militar al Alianței Nord-Atlantice.

Oficialul a avertizat că raportul de cinci la unu este o estimare informată bazată pe informații. În ciuda raportului favorabil, ei au mai spus că Ucraina suferă pierderi semnificative pentru apărarea orașului. Oficialii ucraineni au susținut în repetate rânduri că au provocat pierderi grele Rusiei, în timp ce Moscova a încercat să captureze orașul Bakhmut.

ADVERTISEMENT

”Apărătorii noștri au provocat pierderi semnificative inamicului, au distrus un număr mare de vehicule, au forțat cele mai bune unități de asalt ale lui Wagner să lupte și au redus potențialul ofensiv al inamicului”, a declarat generalul colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, după o vizită la Bakhmut.

Institutul pentru Studiul Războiului a mai transmis că eforturile Rusiei de a captura Bakhmut au deteriorat semnificativ capacitatea de a face ofensive suplimentare din partea armatei ruse. ”Armata rusă se va lupta probabil să mențină orice operațiuni ofensive ulterioare timp de câteva luni, dând Ucrainei șansa de a prelua inițiativa”, a transmis ISW.

ADVERTISEMENT

Între timp, Garda Națională Aeriană din Arizona efectuează o evaluare a piloților ucraineni pentru un posibil antrenament F-16. Așadar, 10 piloți ucraineni ar putea veni în SUA pentru aceeași evaluare. ”Acest eveniment ne permite să ajutăm mai bine piloții ucraineni să devină piloți mai eficienți și să-i sfătuim mai bine cum să-și dezvolte propriile capacități”, au transmis oficialii americani.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că...
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor