LIVE Actualizat 13-03-2023
16:45

Război în Ucraina, ziua 383. Partizanii ucraineni susțin că au aruncat în aer o cale ferată importantă / Centrul Bahmutului, atacat de Wagner din mai multe direcții

Ucraina se pregătește pentru o nouă săptămână de confruntări cu armata rusă, după un weekend sângeros, cu multe pierderi de vieți omenești.
13.03.2023 | 18:39
Razboi in Ucraina ziua 383 Partizanii ucraineni sustin ca au aruncat in aer o cale ferata importanta  Centrul Bahmutului atacat de Wagner din mai multe directii
La Bahmut s-au dat lupte grele. În acest timp un bombardier NATO a sburat aproape de granița rusă / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Nexta, Hepta
ADVERTISEMENT
13-03-2023
16:45

Situația în Bahmut e din ce în ce mai dificilă

Luptele intense continuă în orașul Bahmut rămâne dificilă, dar forțele ucrainene resping toate încercările rusești de a captura orașul, a declarat comandantul forțelor terestre, generalul locotenent Oleksandr Sirski. „Am respins toate încercările inamice de a captura orașul cu artilerie, tancuri și alte arme de foc”, a spus el.

Sirski a spus că grupul de mercenari ruși Wagner „atacă din mai multe direcții încercând să străpungă liniile noastre de apărare și să avanseze spre partea centrală a orașului”.

Unii experți militari au pus sub semnul întrebării scopul ucrainenilor de a continua să apere orașul, dar Sirski a spus că ajută la câștigarea de timp pentru a se pregăti pentru o contraofensivă. „Adevărații eroi sunt acum apărătorii care țin frontul de est pe umerii lor și provoacă cele mai mari pierderi posibile, fără a se cruța nici pe ei, nici pe inamicul”, a mai spus Sirski.

Într-un videoclip difuzat duminică, Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari rusi Wagner, a declarat că forțele sale sunt aproape de centrul administrativ al orașului.

Stând pe acoperișul unei clădiri înalte, din ceea ce se pretinde a fi Bahmut, Prigojin, arată spre o clădire din depărtare și spun: “Aceea este clădirea administrației orașului, acela este centrul orașului. E la 1,2 km distanță”.

13-03-2023
11:58

Partizanii ucraineni au aruncat în aer o cale ferată folosită de ruși

Televiziunea de stat ucraineană transmite că partizanii ucraineni au aruncat în aer o linie de cale ferată folosită de forțele ruse în zona ocupată a regiunii de sud Herson.

“Pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, membrii mișcării de rezistență au aruncat în aer calea ferată pe care rușii o folosesc pentru a-și transfera forțele”, a anunțat televiziunea ucraineană, iar comanda sectorului sudic al armatei ucrainene a confirmat atacul.

“Armata Federației Ruse se află într-o situație neplăcută în ceea ce privește peninsula Crimeea. Le ținem sub control rutele logistice de transport, chiar și cu sprijinul mișcării de rezistență”, a spus purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic al armatei ucrainene. Aceste afirmații nu au fost verificate în mod independent.

Herson este una dintre regiunile ucrainene parțial ocupate pe care Rusia pretinde că le-a anexat la sfârșitul anului trecut. Anul trecut, forțele ucrainene au eliberat capitala regiunii cu același nume, după ce forțele ruse s-au retras pe malul sudic al râului Nipru. Regiunea Herson se învecinează și cu peninsula Crimeea, care a fost anexată de forțele ruse în 2014.

13-03-2023
08:45

Xi Jinping va merge săptămâna viitoare la Moscova

Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să călătorească săptămâna viitoare în Rusia, pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, vizită care va avea loc mai devreme decât era de așteptat, au declarat pentru Reuters surse familiarizate cu detaliile călătoriei.

Planurile pentru vizită vin în momentul în care China se oferă să negocieze pacea în Ucraina, un efort care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei pentru Rusia.

Agenția de presă rusă Tass a raportat pe 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Rusia în primăvară, iar publicaţia Wall Street Journal a scris luna trecută că vizita la Moscova ar putea avea loc în aprilie sau începutul lunii mai.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei cereri Reuters de a comenta despre călătoria lui Xi la Moscova, iar Kremlinul a refuzat să comenteze. China și Rusia au intrat într-un parteneriat „fără restricții” în februarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Iadul de la Bahmut continuă să facă victime, pe măsură ce atacurile rușilor sunt respinse de ucraineni. Aceștia nu doar rezistă eroic, ci produc numeroase victime în rândurile inamicului.

Peste 1.500 de ruși au fost uciși la Bahmut, weekendul trecut

Astfel, duminică dimineața, armata ucraineană raporta că în zona de conflict Bahmut, 1.090 de soldați ruși și-au pierdut viața. De asemenea, 6 tancuri, 7 blindate, 4 piese de artilerie, 2 sisteme antirachete și 4 alte vehicule militare au fost distruse sau capturate de armata Kievului.

ADVERTISEMENT

A fost a doua zi consecutivă cu pierderi de peste 500 de oameni pentru ruși, care nu au reușit niciun progres în interiorul Bahmut. În total, 92 de atacuri rusești, desfășurate în cinci zone, au fost respinse de urcaineni, până duminică dimineața.

Bombardier american, aproape de granița Rusiei

În acest timp, NATO continuă să desfășoare acțiuni de descurajare în apropierea graniței Rusiei. Duminică, un bombardier american B-52H a zburat la mai puțin de 200 de kilometri de Sankt Petersnburg, în apropiere de granița enclavei ruse Kalimigrad.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată de Nexta, car spune că bombardierul strategic american a decolat din Polonia și a survolat spațiul țărilor baltice (Estonia, Letonia și Lituania), însoțit de avioane militare poloneze.

Mika Aaltola, directorul Institutului de Relații Internaționale a Finlandei, spune că zborul bombardierului B-52H reprezintă ”un răspuns la provocările crescânde ale Rusiei” în zona Mării Baltice, potrivit Nexta.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Elveția a anunțat că nu intenționează să trimită armament în Ucraina. Publicația Neue Zürcher Zeitung, preluat de Kyiv Independent, a dezvăluit că Elveția a luat decizia de a casa rachetele sol-aer din dotarea armatei sale. Acestea ar fi putut fi folosite de armata ucraineană pentru a doborî ținte care zboară la joasă înălțime, scrie ziarul elvețian.

Zelenski: ”Găurile de obuz din Harkov reprezintă un autoportret al Rusiei”

În prezent, armata rusă își desfășoară forțele în regiunea Donețk, acolo unde, în cursul zilei de duminică, a lansat 48 de atacuri asupra unor obiective civile, în 15 orașe, inclusiv Bahmut, Kostiantinivka și Avdiivka, a transmis Kyiv Independent. În timpurile atacurilor, rușii au folosit rachete S-300 . Doi civili au fost uciși, iar alți patru au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a dezvăluit, într-un discurs din data de 11 martie, că 40 de rachete au lovit orașul Harkov, de la începutul acestui an. El spune că ”ruinele, dărâmăturile, găurile de obuze din pământ” repirezintă un autoportret al Rusiei.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze