News

Video. Aceștia sunt „îngerii morții” ai lui Putin. Cine sunt femeile războinice care știu să piloteze bombardiere

Rusia a instruit femei capabile să piloteze bombardiere nucleare strategice, în situații limită. Câteva au fost zărite în weekend, la granița cu Ucraina.
01.11.2022 | 13:07
"Îngerii morții" ai lui Putin sunt gata să urce în avioanele de luptă Foto: TASS
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin și-a trimis în luptă „îngerii morții” , remarcă analiștii occidentali. Aceștia sunt femei care tocmai au terminat școala de piloți militari și iar acum au fost înrolate în Forțele Aeriene Ruse.

Tradiție de pe vremea lui Stalin

Tinerele războinice au fost văzute în weekend la o paradă care a avut loc la Krasnodar, în cadrul ceremoniei de absolvire a Colegiului Forțelor Aeriene Serov. Femeile sunt instruite să folosească bombardiere nucleare strategice, precum și avioane de transport, iar presa occidentală le numește “îngerii morții” ai lui Putin.

ADVERTISEMENT

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat cu această ocazie că femeile pilot continuă „cu glorie” o tradiție veche de zeci de ani și spune că ele vor fi un exemplu de urmat și pentru alte tinere. Referirea sa este probabil la fostul dictator Iosif Visarionovici Stalin, care le-a permis femeilor să zboare și să lupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar 23 dintre ele au fost declarate ulterior Eroi ai Uniunii Sovietice.

Între cei 400 de piloți proaspăt absolvenți ai actualei promoții, 16 sunt femei. Deși unele publicații speculează că ele vor fi trimise în Ucraina, deocamdată nu există o confirmare oficială în acest sens. Totuși, ele sunt primele femei pilot ale Forțelor Aeriene Ruse care ar putea fi angajate în luptă, după Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Multe dintre ele, copleșite de emoție, dar și din superstiție, au fost văzute aruncând petale și monede în aer în timpul defilării.

În 2017, când s-au înscris pentru cursul pe care l-au urmat timp de cinci ani, colonelul Oleg Pchela le-a spus candidatelor: “Fetele sunt de obicei foarte romantice. Au o motivație bună care le va permite să învețe cum să piloteze avioanele noastre militare și să îndeplinească sarcinile comandanților lor.

ADVERTISEMENT

Este o muncă extrem de responsabilă să devii pilot militar. Este o ocupație grea, cere și valori morale înalte“.

Nici Statele Unite nu se lasă mai prejos în inițierea femeilor în tainele avioanelor de luptă, astfel că, în 2021, aproximativ 7,2% dintre ofițerii în serviciu activ cu calificare de pilot erau femei, față de un procent de 5,6% raportat în 2017.

ADVERTISEMENT

Totuși, există doar patru femei piloți F-22 Raptor în lume, iar maiorul Chelsea „Contra” este unul dintre ele. Ea este în prezent instructor de zbor la Joint Base Langley-Eustis și este atașată la Escadrila 94 de Luptă.

ADVERTISEMENT