News

Război în Ucraina, ziua 404. Rusia mută arme nucleare la graniţa NATO / Gruparea Wagner susţine că a cucerit clădirea primăriei din Bahmut. Update

Război în Ucraina, ziua 404. Guvernul de la Kiev a pregătit o serie de măsuri pentru Crimeea, după ce țara va recăpăta controlul asupra peninsulei
03.04.2023 | 23:58
Razboi in Ucraina ziua 404 Rusia muta arme nucleare la granita NATO  Gruparea Wagner sustine ca a cucerit cladirea primariei din Bahmut Update
Armata rusă se confruntă cu un număr mare de incidente cauzate de consumul de alcool Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
03-04-2023
07:58

Prigojin susţine că Wagner a ocupat Bahmut, "din punct de vedere legal"

Gruparea paramilitară rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul “în sens legal”.

“În sens legal, Bahmut a fost capturat. Inamicul este concentrat în zonele din vest”, a declarat patronul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, pe canalul său Telegram.

Oraş cu circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit – în virtutea îndelungatei bătălii şi a pierderilor grele suferite de ambele tabere – simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Trupele ruse au înaintat în ultimele luni în nordul şi sudul oraşului, tăind mai multe căi de aprovizionare ucrainene şi ocupând partea sa de est. 

03-04-2023
07:52

Rusia mută arme nucleare la graniţa NATO

Rusia își va muta armele nucleare tactice aproape de granițele de vest ale Belarusului, a declarat luni trimisul rus la Minsk, chiar în pragul NATO, într-o mișcare care va determina probabil o escaladare în continuare a conflictului Moscovei cu Occidentul.

Într-unul dintre cele mai mediatizate semnale nucleare din Rusia de la începutul invaziei Ucrainei în urmă cu 13 luni, președintele Vladimir Putin a declarat pe 26 martie că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus.

Cele două țări vecine fac parte oficial dintr-un „stat comun” și sunt în discuții de ani de zile cu privire la continuarea integrării, proces care s-a accelerat anul trecut după ce Minskul i-a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe în Ucraina.

Armele „vor fi mutate la granița de vest a statului nostru federal și vor crește posibilitățile de asigurare a securității”, a declarat ambasadorul rus în Belarus, Boris Grizlov, pentru televiziunea de stat din Belarus. „Acest lucru se va face în ciuda gălăgiei făcute de Europa și Statele Unite”, a spus Grizlov, care nu a precizat unde vor fi staționate armele, dar a confirmat că depozitul va fi finalizat, conform ordinului lui Putin, până la 1 iulie.

Belarus se învecinează la nord cu Lituania și Letonia și la vest cu Polonia, ţări care fac din aripa de est a NATO, întărită cu trupe și echipamente militare suplimentare, după invazia rusă în Ucraina. SUA și alți aliați ai Kievului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Rusia să trimită arme nucleare tactice în Belarus, iar președintele american Joe Biden a numit acest lucru drept „îngrijorător”.

Război în Ucraina, ziua 404. Un oficial ucrainean de rang înalt a prezentat măsurile, care includ dezmembrarea podului strategic care leagă peninsula de la Marea Neagră de Rusia.

Război în Ucraina, ziua 404. Planul guvernului de la Kiev pentru Crimeea

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a publicat planul în timp ce armata ucraineană se pregătește pentru o contraofensivă de primăvară în speranța de a obține noi câștiguri decisive după mai mult de 13 luni de război pentru a pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei, relatează Associated Press (AP), citată de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, dar cea mai mare parte a lumii nu o recunoaște ca teritoriu rusesc. Viitorul statut al peninsulei va fi un element-cheie în orice negocieri privind încheierea luptelor actuale.

Kremlinul a cerut Ucrainei să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și să recunoască alte câștiguri teritoriale realizate de Moscova ca o condiție pentru pace. Kievul a exclus orice discuții de pace cu Moscova până când trupele rusești nu vor părăsi toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

ADVERTISEMENT

Potrivit planului prezentat de Danilov, Ucraina își propune: urmărirea penală a ucrainenilor care au lucrat pentru administrația numită de Moscova în Crimeea, adăugând că unii vor fi urmăriți penal, iar alții vor pierde pensiile guvernamentale și li se va interzice să mai ocupe locuri de muncă publice; expulzarea tuturor cetățenilor ruși care s-au mutat în Crimeea după 2014 și anularea tuturor tranzacțiilor imobiliare încheiate în timpul regimului rusesc; desființarea podului de 19 kilometri pe care Rusia l-a construit spre Crimeea.

Un camion capcană a avariat grav podul, cel mai lung din Europa, în octombrie. Moscova a acuzat serviciile de informații militare ucrainene pentru atac. Rusia a reparat secțiunea avariată a podului și a restabilit fluxul de provizii către Crimeea, care a servit drept un centru cheie pentru armata rusă în timpul războiului. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru bombă, dar oficialii ucraineni au amenințat în mod repetat în trecut că vor ataca podul.

ADVERTISEMENT

Militarii ruși, decimați de consumul de alcool

Forțele armate ruse au înregistrat un număr “extrem de mare” de incidente – inclusiv decese – atribuite beției în timpul războiului, a declarat Ministerul britanic al Apărării în informarea sa zilnică.

În timp ce Rusia a înregistrat până la 200.000 de victime de la invazia pe scară largă a Ucrainei, o minoritate semnificativă dintre acestea s-au datorat unor cauze care nu sunt legate de luptă.

ADVERTISEMENT

La 27 martie 2023, un canal de știri rusesc Telegram a raportat că a existat un număr “extrem de mare” de incidente, crime și decese legate de consumul de alcool în rândul forțelor rusești desfășurate.

Alte cauze principale ale victimelor necombatante includ probabil exerciții de mânuire a armelor de proastă calitate, accidente rutiere și leziuni climatice, cum ar fi hipotermia. Comandanții ruși identifică probabil abuzul de alcool ca fiind deosebit de dăunător pentru eficiența în luptă.

Cu toate acestea, în condițiile în care consumul excesiv de alcool este omniprezent în mare parte din societatea rusă, acesta este considerat de mult timp ca fiind o parte acceptată tacit de viața militară, chiar și în cadrul operațiunilor de luptă.

ADVERTISEMENT