LIVE Actualizat 05-04-2023
13:06

Război în Ucraina, ziua 406. Putin a demis un general important / Macron, la Beijing: “China are un rol important în război”

Președintele Volodimir Zelenski a fost invitat, de asemenea, să participe la summitul NATO din iulie, conform unui anunț oficial.
05.04.2023 | 15:53
Razboi in Ucraina ziua 406 Putin a demis un general important  Macron la Beijing China are un rol important in razboi
Soldații ucraineni au început antrenamentele pe tancuri Abrams. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT
05-04-2023
13:06

Macron subliniază rolul major al Chinei în războiul din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că China ar putea juca un „rol major” în războiul din Ucraina, datorită legăturilor sale strânse cu Rusia. La scurt timp după aterizarea la Beijing, Macron a spus că este esențial să se mențină un dialog cu China.

“Există zvonuri care exprimă o mare îngrijorare cu privire la viitoarea relație dintre Occident și China, ceea ce duce la concluzia că poate exista inevitabil o creștere a tensiunilor. Sper că vom infirma aceste zvonuri”, a spus Macron, după cum scrie The Guardian. 

Invazia rusă în Ucraina, niciodată condamnată oficial de Beijing, figurează printre temele principale pe care intenţionează să le abordeze joi în cadrul unor discuţii intense cu Xi Jinping.

Potrivit lui Macron, China, “întărită de relaţia sa strânsă cu Rusia, reafirmată din nou în ultimele zile” odată cu recenta vizită de stat a preşedintelui chinez la Moscova, poate “juca un rol major” în rezolvarea conflictului. “Dialogul cu autorităţile de la Beijing este, prin urmare, indispensabil”, a mai spus el.

“Acest război, pe care în mai multe rânduri l-am calificat drept imperialist, colonial, a încălcat de fapt mai multe principii de bază ale Cartei Naţiunilor Unite, pe care noi, ca doi membri ai Consiliului de Securitate, trebuie să le apărăm în mod hotărât”, a declarat Macron, referindu-se la Franţa şi China.

Liderul francez și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în vizită în China. Ambii au spus că intenționează să convingă China să-și folosească influența cu Rusia pentru a aduce pacea în Ucraina, sau cel puțin să împiedice Beijingul să ofere sprijin direct Moscovei. 

05-04-2023
12:52

Putin a demis un general important, din cauza unei înfrângeri catastrofale

Un comandant rus, responsabil pentru atacul eșuat asupra oraşului Vuhledar, din estul regiunii Donețk, a fost recent înlăturat din postul său și catalogat drept „nebun” de surse mass-media independente ruse.

The Moscow Times, o instituție de presă independentă din Amsterdam, interzisă în prezent în Rusia, a raportat că surse militare au vorbit despre suspendarea generalului locotenent Rustam Muradov, în vârstă de 50 de ani, care a lansat recent atacul din estul Ucrainei. „Muradov a fost suspendat pentru că era un nebun care şi-a trimis soldații la moarte sigură”, a spus una dintre surse. „Mulți oameni s-au plâns de el”, a adăugat aceasta.

Muradov este un fost comandant al forțelor ruse din Siria care a servit ulterior în Nagorno-Karabah, un teritoriu aflat în centrul unui conflict dintre Armenia și Azerbaidjan. Se pare că a servit ca şi comandant în Ucraina din 5 octombrie 2022, conducând Districtul Militar de Est (IVO) al Rusiei.

În februarie, Muradov a lansat un atac asupra oraşului Vuhledar. Potrivit rapoartelor, armata rusă a pierdut două brigăzi de elită, dintre care una se crede că ar fi Brigada 155 Infanterie Marină. Potrivit Oryx, un site care urmărește pierderile militare în război, armata rusă a pierdut un total de 36 de tancuri în timpul atacului asupra oraşului Vuhledar.

Cele două surse anonime care au vorbit cu The Moscow Times nu au fost singurele care l-au criticat pe Muradov. Naționalistul de extremă dreaptă și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate, Igor Girkin, i-a numit pe cei care au condus atacul eșuat asupra lui Vuhledar „proști complet”. 

05-04-2023
10:26

Zelenski a ajuns în Polonia

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky și soția sa Olena Zelenska s-au întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda și soția sa Agata Kornhauser-Duda, în timpul vizitei pe care o efectuează la Varșovia.

“Vor avea loc discuţii lungi şi extinse, nu doar despre situaţia securităţii, ci şi despre sprijinul economic şi politic”, a declarat consilierul prezidenţial polonez pentru afaceri externe, Marcin Przydacz.

 

Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu Duda în decembrie 2022 în timpul revenirii sale dintr-o vizită în SUA.

 

05-04-2023
08:50

Lukașenko se vede miercuri cu Putin, la Moscova

Președintele belarus Alexandr Lukașenko se deplasează miercuri la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre o serie de subiecte, dintre care dominant este războiul din Ucraina. Lukașenko și Putin ar trebui să discute despre progresele în crearea unui stat federal al Rusiei și Belarusului, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului.

Potrivit unui document intern văzut anterior de unele publicaţii, Rusia intenționează să preia controlul deplin asupra Belarusului vecin până cel târziu în 2030, sub pretextul fuziunii celor două țări.

În a doua zi a vizitei lor în capitala Rusiei, Lukașenko și Putin vor discuta „probleme bilaterale și internaționale actuale”, se arată în comunicat. Printre problemele bilaterale se numără staționarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, lângă granița cu Polonia.

05-04-2023
07:29

Ucraina le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească zonele ocupate de ruşi

Kievul le-a cerut ucrainenilor să părăsească zonele aflate sub ocupație rusă, ca urmare a ofensivei ucrainene care urmează să înceapă în scurt timp. „Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile ocupate temporar să meargă în țări terțe sau să se pregătească”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, fără a oferi alte explicații.

“Știi ce să faci, ai grijă de tine și de copiii tăi”, a continuat Vereşciuk. Unii dintre ucraineni își împachetează deja lucrurile, a spus ea, adăugând că ar fi bine dacă i-ar convinge şi pe colegi să facă asta.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul alianței care va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius, în iulie. Ucraina a anunțat deja că își dorește să adere la Uniunea Europeană și la NATO.

Ucrainenii încep antrenamentele pe tancurile Abrams

”O Ucraina puternică, independentă, este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice și așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu președintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius din iulie”, a transmis Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Oficialul NATO a făcut această remarcă la Bruxelles, marți, în urma unei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina – organismul responsabil de relația dintre Ucraina și Alianță. De asemenea, a fost anunțat că ucrainenii vor începe în curând antrenamentul pe tancurile Abrams.

”Antrenamentul pentru ucraineni pe tancurile americane M1-A1 Abrams nu a început încă, dar va începe relativ curând”, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării din SUA. ”Instruirea pe tancurile Abrams nu a început încă. Lucrăm deocamdantă la achiziționarea echipamentului, așa că nu am început încă instruirea, dar mă aștept ca asta să se întâmple relativ curând”, a explicat oficial.

ADVERTISEMENT

În total, oficialul a dezvăluit că SUA au antrenat peste 7.000 de militari ucraineni de la începutul invaziei Rusiei în urmă cu mai bine de un an. SUA intenționează să trimită 31 de tancuri M1-A1 în Ucraina – de dimensiunea unui batalion de tancuri ucrainene.

SUA au fost de acord să trimită tancurile în ianuarie, după o inversare bruscă a politicii sale, conform căreia Abrams erau prea complexe și greu de întreținut pentru forțele ucrainene în mijlocul unui război. Administrația Biden a cedat sub presiunea Germaniei, care a spus că va aproba transferul tancurilor sale Leopard 2 în Ucraina doar dacă SUA ar fi de acord să trimită și tancuri Abrams.

ADVERTISEMENT

Mai mult, administrația președintelui american Joe Biden a anunțat marți un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de 2,6 miliarde de dolari. Pachetul include 500 de milioane de dolari în muniție pentru Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) și muniții suplimentare pentru sistemul de rachete Patriot, cartușe de artilerie și mortar, cisterne grele de combustibil și vehicule tactice de recuperare. Este cea de-a 35-a ”mână de ajutor” dată de SUA Ucrainei de la începutul războiului.

Administrația alocă, de asemenea, 2,1 miliarde de dolari în fonduri ale Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, care intenționează să producă un ”pachet semnificativ de capabilități de apărare aeriană”, inclusiv radare de supraveghere aeriană și camioane cu tunuri de 30 mm cu sisteme aeriene fără pilot, precum și sisteme Javelin și 23 de milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic.

ADVERTISEMENT

Comunicarea Pentagonului de anunțare a ajutorului a reiterat marți că SUA vor continua să lucreze cu aliații săi pentru a ”oferi Ucrainei capacități de a-și satisface nevoile imediate pe câmpul de luptă și cerințele de asistență de securitate pe termen lung”.

ADVERTISEMENT