LIVE Actualizat 10-04-2023
16:45

Război în Ucraina, ziua 411. Maia Sandu convoacă o Adunare Națională: ”Să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”

În timp ce Moscova pare decisă să cucerească complet orașul Bahmut, analiștii militari vorbesc despre o adevărată capcană întinsă armatei ruse
10.04.2023 | 19:36
Razboi in Ucraina ziua 411 Maia Sandu convoaca o Adunare Nationala Sa spunem lumii ca noi suntem europeni si ca aceasta e calea aleasa de noi
Război în Ucraina, ziua 411. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
10-04-2023
16:45

Maia Sandu convoacă o Adunare Națională: ”Să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”

Într-o adresare către poporul moldovean, președinta Maia Sandu, le-a cerut, luni seară, cetățenilor să iasă în 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, pentru a arăta lumii că sunt ”hotărâți și stăpâni în casa lor”, iar singura cale corectă este aderarea țării la Uniunea Europeană.

De asemenea, șefa statului vecin îi îndeamnă pe toți cetățenii și toate partidele politice, care au viziuni pro-europene, să se alăture și să participe la Adunare.

”Am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat și clar. Să se audă vocea noastră, a celor mulți, vocea poporului nostru”, a declarat Sandu.

”Adunarea națională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Vocea fiecăruia va cimenta calea noastră europeană. Vin cu un îndemn către toți – oameni care lucrează pământul, profesori, studenți, organizații neguvernamentale, antreprenori, medici, oameni de cultură, angajați în sectorul privat, funcționari publici – împreună să sprijinim visul nostru comun.

Să demonstrăm că noi vrem pace. Vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă. Așa cum ne-am adunat când am cerut independența și am obținut-o. Așa cum ne-am adunat și ne-am apărat democrația și am rezistat în cele mai grele timpuri. Așa să ne adunăm și acum.

Voi discuta în perioada imediat următoare cu forțele politice proeuropene, cu societatea civilă, mediul academic, cu personalitățile țării noastre detalii legate de acest eveniment, dar, în primul rând, am vrut să mă adresez direct oamenilor. Chiar dacă avem anumite supărări, chiar dacă uneori avem păreri diferite, acum nu e momentul de ceartă și dezbinare. Acum e momentul să ne unim și să devenim împreună parte a familiei europene. Vin cu acest îndemn, pentru că în momentele cruciale deciziile mari nu se iau doar de politicieni. Deciziile mari se iau de oameni în Piața Marii Adunări Naționale.

Suntem la o mare răscruce. Ce facem acum va influența viețile noastre, ale copiilor noștri și ale copiilor copiilor noștri. Generațiile viitoare vor privi cum ne-am comportat în aceste vremuri și vor întreba – ce am făcut noi pentru a ne apăra țara. Ce am făcut pentru a fi parte din lumea civilizată care rezolvă problemele fără război? Ce am făcut pentru generațiile viitoare pentru a le păzi de năpastă? Cum ne-am adunat și am decis că soarta copiilor noștri va fi un viitor în pace, bună înțelegere și bunăstare?”, a mai spus Maia Sandu.

10-04-2023
12:13

Lukaşenko i-a cerut Rusiei să apere Belarusul, în caz de agresiune

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a avut luni o întâlnire anunțată, la Minsk, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, transmite Reuters, citând agenția de presă de stat din Belarus.

Potrivit agenției Belta, Lukașenko a spus că are nevoie de garanții că Rusia va apăra Belarus „ca pe teritoriul său” în caz de agresiune.

Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei și a oferit rampa de lansare pentru invazia Ucrainei în februarie 2022. Întâlnirea a urmat acordul Rusiei cu Minskul, luna trecută, de a desfășura arme nucleare tactice pe teritoriul belarus, aducând o parte din arsenalul său nuclear mai aproape de Europa.

La momentul anunțului de la Kremlin, SUA au spus că nu există niciun indiciu că Rusia ar intenționa să folosească arme nucleare.

10-04-2023
07:55

Ucraina nu abandonează ”Iadul” din Bakhmut: ”Foarte dificil”

Bătăliile din estul orașului Bakhmut, Ucraina, sunt ”cele mai dificile, deoarece ”ești foarte aproape de inamic”, a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, la televiziunea națională. ”Dar, ruta de aprovizionare este încă deschisă și forțele ucrainene își mențin pozițiile”, a completat oficialul.

Yuriy Syrotyuk, un soldat din armata ucraineană, a declarat duminică într-un interviu acordat televiziunii naționale că situația din Bakhmut este ”cu adevărat grea” pentru forțele de la Kiev, deoarece acestea sunt depășite numeric de trupele ruse și de luptătorii Wagner.

”Bakhmut stă în picioare, dar rușii ne depășesc numeric și dețin mai multe muniții”, a spus Syrotyuk. “Este iadul în Bakhmut. În prezent ținem flancul drept al apărării orașului. Artileria inamică trage non-stop”, a explicat soldatul.

“Este foarte greu acum pentru că artileria și tancurile rusești s-au apropiat foarte mult, încearcă să distrugă totul. Au sosit parașutiști (inamici) cu arme. Din păcate, inamicul este bine dotal. În Bakhmut nu le lipsește personal sau muniție”, a adăugat soldatul.

10-04-2023
07:39

Ucraina şi-a schimbat planurile militare după scurgerea de informaţii despre război

Ucraina și-a schimbat unele dintre planurile sale militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Documentele fac parte din materialele de informații ale SUA și NATO care s-au scurse în public în ultimele luni și au apărut pe platforma de socializare Discord. Ele evaluează puterea mașinii de război a Moscovei, dar sugerează și deficiențe critice ale armatei ucrainene. 

În timp ce oficialii ucraineni au respins conţinutul documentellor, catalogându-l drept „fals”, oficialii americani au confirmat atât pentru New York Times, cât și pentru CNN că documentele sunt legitime, deși unele dintre ele par să fi fost modificate.

Consilierul șefului Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a trasmis, pe Telegram, că el consideră că documentele „se bazează pe o mare cantitate de informații fabricate” și că nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei”.

Documentele dezvăluie, de asemenea, că SUA l-au spionat pe președintele Zelenski, fapt care i-a frustrat profund pe oficialii ucraineni, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui.

Odată cu apropierea momentului în care Kievul va declanșa contraofensiva de primăvară, analiștii militari vorbesc despre luptele pentru cucerirea Bahmutului, „A două bătălie pentru Donbas”, ca despre o veritabilă capcană strategică pentru Moscova și armata sa.

Rusia își trimite trupele de elită în Bahmut

Acum două zile Ministerul britanic al Apărării transmitea că Moscova a început să trimită trupe de elită pentru a finaliza cucerirea orașului Bahmut. Duminică, această informație a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Forțelor din Grupul de Est al armatei ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty. „Rusia a transferat parașutiști de elită la Bahmut din cauza pierderilor uriașe suferite de trupele Wagner”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă în zilele trecute informațiile arătau că trupele ruse înaintaseră câteva străzi în plus spre gara din Bahmut, analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) sunt de părere că ofensiva rusă este pe punctul de a culmina, iar trupele se străduiesc să avanseze oriunde în Ucraina.

Analiștii ISW afirmă că informațiile provenite atât din surse ucrainene, cât și din surse rusești, susțin o teorie potrivit căreia ofensiva Moscovei “se apropie de punctul culminant”. Ultimul raport al ISW a făcut referire la un raport al lui Ivan Tymochko – șeful consiliului rezerviștilor pentru forțele terestre din Ucraina – care a declarat că Rusia se concentrează pe dispersarea trupelor ucrainene în așteptarea unei contraofensive.

ADVERTISEMENT

Tymochko a indicat că forțele rusești nu fac “progrese serioase nicăieri pe linia frontului” și a spus că ritmul atacurilor în jurul orașului Bahmut, care este intens contestat, a încetinit ușor. De asemenea, el a spus că ofensiva rusă asupra Avdiivka, în estul regiunii ucrainene Donețk, s-a “sufocat”, iar trupele lui Vladimir Putin încă nu controlează orașul Marinka, în ciuda faptului că au provocat distrugeri pe scară largă.

Potrivit ISW, un proeminent blogger militar rus a afirmat, de asemenea, că ritmul ofensivei rusești de-a lungul liniei de front de la Avdiivka la orașul Donețk a scăzut în ultima zi. Aceștia au subliniat “că forțele rusești se străduiesc să avanseze oriunde în Ucraina”, a precizat ISW. Comentatorii ruși își mută acum atenția de la discutarea capacităților ofensive ale Moscovei și în schimb “evaluează potențialul Ucrainei de a recâștiga teren semnificativ”, a adăugat thinktank-ul. De asemenea, ISW a evaluat că forțele rusești se confruntă cu o lipsă de obuze pe linia frontului.

ADVERTISEMENT

Analiștii militari vorbesc despre capcana întinsă armatei ruse

Duminică Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit în mediul online un clip despre care comentatorii au subliniat că face parte din campania psihologică premergătoare contra-ofensivei ucrainene. „Ceea ce pentru majoritatea armatelor durează luni de zile să învețe, armata noastră a învățat în câteva săptămâni. Pentru ce?”, scrie Ministerul Apărării de la Kiev.

Profesorul de studii militare, Phillips O. Brien a descris duminică, în analiza sa săptămânală, vizita făcută la Kiev. Acesta subliniază că din discuțiile cu înalți oficiali ucraineni raportul pierderilor pe frontul din Bahmut a fost de 7-9 soldați ruși, uciși sau răniți, pentru fiecare soldat ucrainean.

ADVERTISEMENT

„Toate aceste surse au recunoscut că pierderile ucrainene în Bahmut au fost semnificative, dar au susținut că țara nu a avut de ales decât să continue să lupte în această bătălie, deoarece aceasta devenise atât de emblematică pentru ruși, care păreau dispuși, practic, să arunce o cantitate masivă de forțe pentru a cuceri orașul. Într-adevăr, dacă dovezile din ultimele săptămâni sunt adevărate, rușii trimit din ce în ce mai multe forțe într-o încercare destul de disperată de a cuceri orașul pentru a revendica un fel de victorie politică. Acest lucru poate fi văzut în două feluri:

În primul rând, s-a remarcat faptul că orașul Bahmut părea să fie în centrul eforturilor tot mai mari ale rușilor, ceea ce nu are prea mult sens. În loc să încerce să taie orașul de la nord și de la sud, rușii au avansat recent direct în oraș. Făcând acest lucru, s-au expus unor pierderi și mai mari, deoarece ucrainenii au dezvoltat un sistem de supraveghere foarte bun asupra orașului. Al doilea punct a fost că nu doar Wagner a luptat pentru Bahmut. Orașul este, în general, o țintă de înaltă prioritate a Rusiei și a devenit obiectivul multor forțe regulate, inclusiv al unora dintre cele mai bune trupe rămase în armata rusă”, e explicat acesta, subliniind că armata ucraineană a reușit să oprească înaintarea rușilor asupra drumurilor ce duc în oraș, liniile logistice ale ucrainenilor.

Acesta subliniază că această acțiune a armatei ruse, obsesia cu ocuparea orașului, nu doar că nu are sens din punct de vedere strategic, dar reprezintă o veritabilă capcană pentru armata rusă în actualul context de pe front. „Atâta timp cât rușii aruncă tot mai multe forțe în luptă și avansează cu blocuri pe zi, ucrainenii vor continua să apere orașul. Ucrainenii vor face acest lucru pentru că vor ca rușii să continue să atace, pentru a-i împiedica să acumuleze noi rezerve și pentru a-i împiedica să construiască linii defensive adânci. Când va veni contraofensiva, ucrainenii vor să se confrunte cu un număr cât mai mic de trupe rusești proaspete și odihnite”, a explicat profesorul Phillips O. Brien.

Și profesorul Mike Martin, care predă studii de război la King’s College din Londra, subliniază că momentul contraofensivei va face să merite lupta pe care trupele ucrainene au dus-o în Bahmut. Mai mult, acesta susține că există posibilitatea unui contraatac ucrainean în jurul Bahmutului, spre localitatea Soledar, spunând că este o manevră clasică de dublă încercuire în care riscă să cadă trupele armatei ruse ce atacă Bahmutul.

ADVERTISEMENT