News

Război în Ucraina, ziua 408. Ruşii ar fi pătruns în centrul oraşului Bahmut

Oficialii ucraineni spun că nu vor ceda nicio palmă de teritoriu Rusiei, inclusiv Crimeea, în ciuda presiunilor care s-ar face în acest sens.
07.04.2023 | 23:52
Razboi in Ucraina ziua 408 Rusii ar fi patruns in centrul orasului Bahmut
Războiul din Ucraina, ziua 408. Foto: harvard.edu
ADVERTISEMENT
07-04-2023
09:51

Ucrainenii spun că ruşii plătesc scump succesul din Bahmut

Kievul a transmis că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept “dificilă”, dar a afirmat că trupele sale rezistă în ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse.

Moscova a avut un succes tactic în unele locuri, dar a plătit un preţ foarte mare pentru aceasta, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operativ Est al forţelor ucrainene, Serghei Cerevatîi, care susţine că Ucraina controlează situaţia de la Bahmut şi înţelege intenţiile Rusiei. “Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic”, a spus Cerevatîi.

“Toate deciziile sunt luate cu scopul de a nu permite inamicului să străpungă apărarea noastră, pentru a-i provoca pagube maxime şi a ne păstra personalul. Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi”, a mai declarat acesta.

07-04-2023
07:32

Serviciile britanice spun că ruşii au cucerit, foarte probabil, centrul Bahmutului

Ministerul britanic al Apărării a publicat vineri dimineață cel mai recent raport al informațiilor sale militare, în care se ocupă de situația din orașul Bahmut, din estul Ucrainei, pe care forțele ruse încearcă să-l cucerească încă din iulie anul trecut.

Raportul afirmă că forțele ruse „foarte probabil au intrat în centrul orașului Bahmut și au ocupat malul de vest al râului Bahmutka”. Oficialii serviciilor de informații subliniază că „este posibil ca ruta cheie de aprovizionare ucraineană spre vestul orașului să fie serios amenințată”

„Este probabil ca, la nivel local, membrii grupului de mercenari Wagner și comandanții armatei regulate ruse să fi întrerupt temporar conflictele și să-și îmbunătățească cooperarea”, se mai arată în raport.

Înalți oficiali ucraineni au insistat joi că Kievul va face zero concesii teritoriale în lupta sa împotriva Rusiei, în urma declarațiilor unui adjunct din biroul președintelui ucrainean despre viitorul Crimeei.

Război în Ucraina, ziua 408. Ucraina nu vrea să abandoneze Crimeea

”În comentariile raportate pentru prima dată miercuri de Financial Times, consilierul superior Andriy Sybiha a spus că dacă o contraofensivă ucraineană a împins forțele ruse înapoi la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta acest lucru. Nu înseamnă că excludem calea de eliberare a Crimeei de către armata noastră”, a adăugat Sybiha.

ADVERTISEMENT

De ce este notabil? Sugestia că peninsula Crimeea ar putea fi vreodată negociată a fost în esență subiect tabu pentru oficialii ucraineni încă de la începutul războiului. Rusia a anexat peninsula Mării Negre în 2014, într-o mișcare denunțată de Ucraina și mulți aliați occidentali ca încălcare a dreptului internațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va lua înapoi teritoriul în timp ce țara luptă împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, lansată la opt ani după ce a ocupat peninsula.

Cele două țări nu au purtat discuții pentru a pune capăt luptei de un an. Liderii ucraineni își reafirmă poziția: Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a părut să reafirme joi poziția intransigentă a Ucrainei față de Crimeea.

ADVERTISEMENT

Yermak a spus că ”întoarcerea tuturor teritoriilor ucrainene” este cheia. ”Vom returna tot ce este al nostru, iar inamicul va fi adus în fața justiției”, a scris Yermak pe Twitter. Un alt oficial înalt din biroul președintelui, Mykhailo Podolyak, a declarat într-un tweet că baza ”negocierilor reale” cu Kremlinul este ”retragerea completă a grupurilor armate ruse dincolo de granițele recunoscute internațional ale Ucrainei în 1991. Inclusiv Crimeea”.

Între timp, Belarusul încearcă să calmeze Occidentul, care s-ar teme de un eventual atac nuclear al Rusiei cu arme depozitate în Belarus. ”Este puțin probabil ca tensiunile să escaladeze până acum, astfel încât Rusia să folosească armele nucleare pe care intenționează să le staționeze în Belarus”, a declarat joi înalt oficial al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit agenției de presă de stat BelTa.

ADVERTISEMENT

”Numărul de focoase nu contează. Ceea ce contează este modul în care vor fi utilizate și dacă vor fi utilizate corect”, a declarat Alexander Volfovich, care este secretarul Consiliului de Securitate. ”În ceea ce privește dacă vor trebui folosite sau nu…nu cred că lucrurile vor merge atât de departe încât vor trebui folosite”, a adăugat el.

Volfovici a vorbit la Moscova, unde președintele belarus Alexander Lukașenko și alți oficiali au călătorit în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. ”Ogivele și alte muniții nucleare tactice sau strategice sunt concepute în primul rând ca un factor de descurajare, concepute pentru a asigura securitatea atât a Rusiei, cât și a Belarusului”, a spus Volfovich, potrivit BelTa.

ADVERTISEMENT

Reporterii i-au cerut lui Volfovici să clarifice unde va staționa Rusia focoasele, în urma remarcii unui ambasador rus că acestea vor fi dislocate la granița de vest a Belarusului. ”Întreaga țară este situată lângă granița de vest. Este avanpostul vestic al statului Uniunii Belarus și Rusia. Nu trebuie să le desfășurăm în apropierea granițelor Poloniei, Lituaniei și Letoniei”, a transmis oficialul.

Belarus nu a avut arme nucleare pe teritoriul său de la începutul anilor 1990. La scurt timp după obținerea independenței în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, a fost de acord să transfere toate armele de distrugere în masă din epoca sovietică staționate acolo în Rusia. SUA au minimizat această mișcare, spunând că nu există indicii că Rusia va folosi arme nucleare.

ADVERTISEMENT