News

Război în Ucraina, ziua 410. Kremlinul acuză Occidentul de isterie. Peste 30 de copii ucraineni, recuperați din Rusia după șase luni

În timp ce pe front nu există schimbări majore, scandalul documentelor secrete ale SUA apărute online pare a pregăti campania de dezinformare de dinaintea contraofensivei ucrainene
09.04.2023 | 15:36
Razboi in Ucraina ziua 410 Kremlinul acuza Occidentul de isterie Peste 30 de copii ucraineni recuperati din Rusia dupa sase luni
Anticiparea contraofensivei ucrainene și războiul informațional. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
09-04-2023
12:36

Kremlinul acuză Occidentul de isterie după anunțul privind desfășurarea de arme nucleare în Belarus

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat ca „isterică” reacția Occidentului la anunțul Moscovei privind intenția de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

“Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriu belarus”, a declarat oficialul de la Kremlin.

După anunțul președintelui rus privind un acord cu Minskul privind desfăşurarea de arme nucleare tactice, secretarul general al NATO a catalogat acest anunț drept „periculos și iresponsabil”. Președintele Zelenski a spus la rândul său că Moscova vrea să transforme Belarusul într-un ostatec nuclear.

09-04-2023
12:29

Peste 30 de copii ucraineni, recuperați din Rusia după șase luni

Un grup de 31 de copii ucraineni au fost reuniți cu familiile lor la câteva luni după ce au fost luați din casele lor și mutați în teritoriile ocupate de Rusia, transmite CNN.

“Am fost în tabăra de vară timp de două săptămâni, dar am rămas blocați acolo șase luni”, a spus, Bogdan, unul dintre adolescenții care s-au întors acasă, în vârstă de 13 ani, în timp ce își îmbrățișa mama. “Am plâns când am văzut-o pe mama din autobuz. Sunt foarte fericit că m-am întors”.

Mama lui Bogdan, Irina, în vârstă de 51 de ani, a declarat că a primit foarte puține informații despre fiul ei în cele șase luni în care au fost despărțiți.

“Nu a existat nicio legătură telefonică. Am fost foarte îngrijorată. Nu știam nimic, dacă a fost abuzat, ce i se întâmpla. … Încă îmi tremură mâinile”, a spus ea.

Reuniunile au fost coordonate de organizația umanitară “Salvați Ucraina”. Grupul spune că a încheiat cinci misiuni de aducere acasă a copiilor ucraineni despre care spune că au fost deportați cu forța de Rusia.

Copiii – care trăgeau valize și saci cu lucruri, unii ținând în brațe animale de pluș – însoțiți de membri ai familiilor, au trecut granița pe jos cu o zi înainte și au fost întâmpinați de voluntari înainte de a fi urcați în autobuzul spre capitala ucraineană.

“Datorită muncii noastre comune și coordonate, trăim încă o dată aceste emoții incredibile când, după o lungă separare, copiii aleargă pe pământul lor natal în brațele familiilor lor. Când vezi lacrimi de bucurie pe fețele tinerilor ucraineni, îți dai seama că nu este totul în zadar”, a declarat fondatorul organizației Salvați Ucraina, Mykola Kuleba, într-o conferință de presă organizată sâmbătă mai devreme.

Acesta a declarat anterior că misiunea a fost alcătuită dintr-un grup de 13 mame, care au părăsit Ucraina cu puțin peste o săptămână în urmă, multe dintre ele primind o împuternicire care le-a permis să ia copiii altor părinți, pe lângă ai lor.

Grupul a trecut în Polonia înainte de a călători prin Belarus, Rusia și, în cele din urmă, a intrat în Crimeea ocupată de Rusia, unde s-au reunit cu 24 dintre copii. Ceilalți șapte copii au fost adunați în Voronej, Rostov și Belgorod, toate în interiorul Rusiei.

În timp ce pe frontul din Ucraina nu par să se înregistreze evenimente majore, principala atenție a fost concentrată în ultimele zile pe zecile de documente secrete ale SUA și NATO ce au apărut în spațiul online. Oficialii ucraineni acuză o campanie de dezinformare a Moscovei, iar analiștii ruși se tem de o campanie similară din partea Washingtonului și a Kievului.

De la luptele de pe front la campania de dezinformare

Pe frontul din Ucraina ultimele zile nu au mai adus noutăți semnificative. Se pare că la Bahmut trupele Wagner și unitățile de elită ale armatei ruse au continuat avansul minuțios pe străzile orașului acum distrus, cu pierderi semnificative. Pe de altă parte, se pare că în sud, la Avdiivka, acolo unde trupele ruse au presat luni întregi o străpungere a frontului, forțele ucrainene au reușit o stabilizare a frontului. În consecință, trupele ruse s-ar fi retras câțiva kilometri.

ADVERTISEMENT

Un alt episod, ce ar putea avea o importanță mai mare, a fost anunțul făcut sâmbătă de guvernatorul pro-rus al Crimeii, care a anunțat că forțele ruse au doborât o rachetă ucraineană. Informația este relevantă în contextul în care zona unde acest incident s-a petrecut se află la 230 de kilometri de linia frontului. Din informațiile de până acum trupele ucrainene nu ar dispune de tehnică militară cu o astfel de rază de acțiune.

În contextul în care ne apropiem de jumătatea primăverii calendaristice toată atenția se concentrează asupra viitoarei contra-ofensive a armatei ucrainene. Niciun oficial ucrainean nu mai ascunde acest lucru, în ultimele zile existând declarații cu privire la faptul că succesul iminent al acestei operațiuni va duce la încheierea războiului în acest an.

ADVERTISEMENT

De fapt contraofensiva ucraineană nu a reprezentat un secret în niciun moment. Un fapt ce aduce aminte de Operațiunea Overlord, debarcarea Aliaților în Normandia în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca și acum, faptul că Aliații urmau să deschidă un nou front în vest nu reprezenta un secret pentru armata germană. În aceste condiții trupele aliate conduse de Eisenhower au demarat una dintre cele mai ample campanii de dezinformare ce a avut un rol decisiv în succesul debarcării din Normandia.

Mai mulți analiști au comparat acest episod cu ceea ce se întâmplă acum în spațiul informațional al războiului din Ucraina, unde în ultimele trei zile atenția se concentrează pe cele câteva zeci de documente secrete ale SUA și NATO ce au apărut în spațiul online.

ADVERTISEMENT

Când și cum au apărut documentele în spațiul online

Momentul în care au avut loc scurgerile de informații, într-un moment în care armata ucraineană se pregătește să lanseze o ofensivă mult așteptată, precum și metoda de diseminare a acestora ridică multe întrebări cu privire la modul în care au fost obținute aceste documente și, de asemenea, cu privire la veridicitatea lor.

Documentele ucrainene care au fost difuzate de surse pro-ruse conțineau modificări grosolane, prin photoshopare, ale cifrelor privind victimele, pentru a sugera că forțele ucrainene au suferit mult mai multe victime, iar forțele rusești mult mai puține victime, decât cele evaluate de serviciile secrete americane. Oricine le-a falsificat, a copiat pur și simplu cifra estimată de Rusia de 35.500-43.500 de morți în acțiune și a lipit-o în câmpul ucrainean pentru “Pierderi totale evaluate”, în timp ce a făcut invers pentru cifra ucraineană de 16.000-17.500.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este faptul că aceste dezvăluiri au fost făcute prin intermediul unui server personalizat și între timp eliminat. Toate materialele, potrivit analiștilor open-source, pot fi urmărite până la un utilizator Discord numit “MrLucca”, care a susținut că le-a primit inițial pe un alt server, în prezent eliminat, înainte de a le posta pe un canal care se referă în principal la popularul joc video Minecraft.

Scurgerile de informații se pare că au început la începutul lunii februarie, dar au căpătat o atenție semnificativă abia în ultimele zile. După ce postarea documentelor sensibile a devenit o știre internațională, “MrLucca” și-a șters contul, ultimul său mesaj fiind “ILY (prescurtare de la “I love you”) bros, ne vedem pe partea cealaltă”.

Serviciile secrete rusești s-au bazat adesea pe conturi de internet anonime, precum “Guccifer 2.0”, pentru a disemina informații piratate, inclusiv corespondența digitală aparținând Comitetului Național Democrat și fostului șef de campanie al candidatei la președinția SUA Hillary Clinton, John Podesta. Dar asta nu înseamnă că “MrLucca” sau sursa originală a scurgerilor de informații nu sunt americani cu acces la informații clasificate.

Ce informații apar în documentele publicate online

Deși oficialii Pentagonului au declarat vineri seară că investighează această presupusă breșă de securitate fără a oferi alte informații, într-un amplu material publicat sâmbătă de The New York Times se pare că unele documente sunt confirmate de analiști ca fiind autentice. Totuși, una din concluziile investigației celor de na NYT arată cât de adânc au fost penetrate serviciile de informații și de securitate ale Rusiei și cum SUA au capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la următoarele mișcări planificate de ruși.

Unele documente arată evaluarea serviciilor de informații americane cum că armata rusă este epuizată și cu o infrastructură militară profund compromisă. În plus, acestea conțin avertismente zilnice în timp real cu privire la momentul loviturilor Moscovei și chiar la țintele sale specifice, ceea ce indică capacitatea Pentagonului de a oferi Ucrainei informații cruciale despre cum să se apere.

„În timp ce unele dintre rapoartele de informații oferă analize și avertismente generale cu privire la planurile rusești, altele sunt genul de informații pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a se apăra”, scriu cei de la New York Times.

„Spre exemplu, una dintre acestea vorbește despre faptul că Ministerul rus al Apărării a formulat planuri de a efectua atacuri cu rachete asupra forțelor ucrainene în anumite locații din Odesa și Nikolaev la 3 martie, un atac despre care agențiile de informații americane credeau că ar fi fost conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor, un tun de apărare aeriană și pentru a ucide soldați ucraineni”, mai arată sursa citată.

Deși documentele nu conțin planuri de luptă specifice, materialul este “incredibil de util” pentru Kremlin, a declarat Dmitri Alperovitch, președintele Silverado Policy Accelerator, pentru Washington Post. “Are literalmente informații despre ordinea de bătălie – detalii despre unitățile care vor fi implicate [în viitoarea contraofensivă], efectivele, echipamentele și nivelurile de pregătire ale acestora. … Aceste informații pot fi extrem de benefice pentru a pune în aplicare o apărare.”

Reacțiile ucrainenilor și ale rușilor

Scepticismul a abundat vineri atât în rândul oficialilor ruși, cât și al celor ucraineni care au luat cunoștință de rapoartele privind scurgerile de informații, fiecare parte acuzându-se reciproc de implicare într-un act deliberat de dezinformare.

“Rusia caută orice modalitate de a intercepta inițiativa informațională, pentru a încerca să influențeze planurile de scenariu ale contraofensivei Ucrainei”, a declarat vineri Mykhailo Podolyak, un consilier de top al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, pe contul său de Telegram. “Dar acestea sunt doar elemente standard ale jocului operațional al serviciilor secrete rusești – și nimic mai mult. Acest lucru nu are nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei”.

În mod ironic, comentatorii pro-ruși care inițial au considerat dosarele ucrainene ca fiind valoroase se îndoiesc acum de autenticitatea lor după ce au ieșit la iveală dovezi ale falsificării lor. În schimb, ei cred că SUA sau Ucraina au publicat aceste texte ca o operațiune psihologică menită să păcălească Kremlinul.

Wall Street Journal l-a înregistrat pe analistul militar rus Yuri Kotenok, un blogger cu peste 400.000 de urmăritori care a postat pe canalul său Telegram, spunând “Nu cumva această scurgere de informații face parte dintr-un mare plan de înșelăciune împotriva Moscovei, în pragul intensificării luptelor pe linia frontului?”.

Grey Zone, un canal Telegram popular în rândul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat că este posibil ca documentele să fie “dezinformări ale serviciilor secrete occidentale pentru a induce în eroare comandamentul nostru în vederea identificării strategiei inamicului în viitoarea contraofensivă”.

ADVERTISEMENT