LIVE Actualizat 10-05-2023
15:40

Război în Ucraina, ziua 441. Armata ucraineană susține că a spart pozițiile rusești din sudul orașului Bahmut

Război în Ucraina, ziua 441. SUA anunță un ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru armata ucraineană. În paralel, Zelenski cere muniție și de la UE.
10.05.2023 | 18:26
Razboi in Ucraina ziua 441 Armata ucraineana sustine ca a spart pozitiile rusesti din sudul orasului Bahmut
Război în Ucraina, ziua 441. SUA, ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru armata ucraineană. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
10-05-2023
15:40

Ucraina anunță câștiguri teritoriale importante lângă Bahmut

Comandanții militari ucraineni au declarat miercuri că trupele lor au spart pozițiile rusești de pe flancul sudic al orașului de est Bahmut, forțând unitățile inamice să se retragă parțial.

Oficialii de la Kiev și șeful miliției ruse Wagner au spus că trupele ruse au pierdut o suprafață de aproximativ 5 km pătrați la sud-vest de oraș. Acesta ar putea fi primul câștig semnificativ pentru Ucraina în lupta pentru Bahmut.

Luptele din jurul orașului nu păreau să facă parte dintr-o contraofensivă mai amplă pe care Kievul a spus că o va începe în curând. Atacurile au venit pe fondul unor lovituri ucrainene în spatele liniilor rusești. Operațiunea ucraineană de lângă Bahmut a lovit trupele armatei ruse în timp ce acestea se aflau în deplasare, au declarat ofițerii militari ucraineni citați de NYTimes.

Comandanții ucraineni au declarat că mai multe unități, inclusiv soldații Azov, o unitate de forțe speciale, Grupul Tactic Adam și Armata Voluntariat Ucraineană, au fost în spatele atacului.

Andri Biletsky, comandantul Brigăzii 3 de Asalt ucrainean, a declarat într-o apariție video difuzată la primele ore ale dimineții că trupele sale au ocupat pozițiile rusești și au provocat pierderi grele trupelor ruse. Două companii rusești, unități cu aproximativ 100 de soldați fiecare și o echipă de recunoaștere au fost ”complet distruse” în luptă, a spus el.

10-05-2023
08:01

Mai multe drone ”inamice” semnalate în Ucraina

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a anunțat că în urma operațiunii sistemului rus de apărare aeriană din apropierea orașului Kursk, o dronă a fost doborâtă. “Dis-de-dimineață, forțele de apărare aeriană au doborât o dronă inamică lângă Kursk. Epava a căzut în satul Tolmachevo”, a scris șeful regiunii pe canalul său de Telegram, relatează Interfax.

El a adăugat că nu au existat victime în urma incidentului, au fost înregistrate pagube la conducta de gaz și la fațada casei. Serviciile de urgență se află la fața locului.

Pe teritoriul regiunii Kursk din 11 aprilie 2022, pe teritoriul regiunii Kursk a fost în vigoare nivelul “Galben” (ridicat) de amenințare teroristă. Regiunea se învecinează cu Ucraina și a fost bombardată în mod repetat.

La rândul său, guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că o explozie a unei drone a avut loc în districtul Novooskolski din Belgorod. “A avut loc o explozie pe timp de noapte în satul Olhovatka din districtul Novooskolski – o dronă inamică a explodat. Au fost avariate două clădiri rezidenţiale, o bibliotecă, un oficiu poştal şi o maşină”, a precizat miercuri şeful regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe pagina sa VKontakte, citat de aceeași agenție de presă.

O altă relatare vine dinspre agenţia NEXTA, care relatează  pe surse că două drone ar fi atacat un teren de antrenament militar din regiunea Voronej, iar 14 soldaţi ar fi fost răniţi.

Război în Ucraina, ziua 441. Armata ucraineană primește un nou sprijin consistent de peste ocean. Casa Albă a anunțat că trimite un ajutor militar în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Război în Ucraina, ziua 441. SUA, ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru armata ucraineană

În prag de contraofensivă, Kievul are parte de un important imbold din partea aliaților vestici. Marți seară, Administraţia de la Washington a anunţat o nouă asistență militară pentru Ucraina, în valoare totală de 1,2 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

”Noul pachet evidențiază angajamentul continuu al SUA de a răspunde celor mai urgente necesităţi ale Ucrainei prin angajamente pentru capabilităţi esenţiale pe termen scurt, precum sisteme antiaeriene şi muniţie, construind, în acelaşi timp, capacitatea forţelor armate ucrainene de apărare a teritoriului şi de a împiedica agresiunea rusă pe termen lung.

Acest pachet include angajamente pentru obuze de artilerie suplimentare, de calibrul 155 de milimetri, şi susţinere pentru a permite Ucrainei să întreţină mai bine sistemele şi echipamentele”, a anunțat Pentagonul, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

După ”pachetul” de marți, ajutorul total acordat Ucrainei de SUA se ridică la 37,6 miliarde de dolari. Sprijinul militar a început după startul războiului, în februarie 2022.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că armata ucraineană aproape că a terminat pregătirea pentru contraofensiva împotriva forțelor ruse. ”După lansarea ei, vom marca o schimbare semnificativă în configurația conflictului”, spunea oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Tancurile occidentale moderne, inclusiv tancurile germane Leopard 2 și tancurile britanice Challenger 2, au sosit deja în Ucraina. Ele au fost însoțite de alte vehicule blindate, precum vehiculele americane Bradley și Stryker.

Volodimir Zelenski cere muniție și de la UE

Ucraina speră ca un sprijin similar, constând în armament, să vină și de la Uniunea Europeană. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marţi ca UE să accelereze livrările de muniţii. Acesta a primit-o la Kiev pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Cu ocazia evenimentului de marți, Zelenski i-a mulţumit şefei Comisiei pentru decizia UE de a furniza ‘un milion de obuze de artilerie’ Kievului. ”Am discutat problema-cheie: viteza de aprovizionare şi de livrare a acestor muniţii. Avem nevoie deja de acestea pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

Reamintim că, pe 5 mai 2023, Comisia Europeană a aprobat un pachet economic de 1 miliard de euro pentru a finanţa achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor