News

Război în Ucraina, ziua 480. Vladimir Putin s-a întâlnit cu mediatorii africani ai conflictului, dar Rusia și Ucraina vor mai mult armament

Echipa de mediatori africani a conflictului ruso-ucrainean a ajuns la Moscova, însă ostilitățile de pe front continuă cu bombardamente aeriene.
18.06.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 480 Vladimir Putin sa intalnit cu mediatorii africani ai conflictului dar Rusia si Ucraina vor mai mult armament
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, delegația de mediere a liderilor africani a ajuns la Moscova unde au avut discuții cu Vladimir Putin privind deznodământul conflictului. Delegația africană este condusă de președintele din Africa de Sud, Cyril Ramaphosa, însoțit de șefii de stat din Comore, Senegal și Zambia, precum și de reprezentanți ai guvernelor din Congo, Egipt și Uganda.

Țările africane vor să medieze încheierea războiului

Delegația de mediatori africani a sosit vineri la Kiev, însă misiunea de negociere a încheierii războiului se anunță foarte dificilă întrucât Zelenski a pus drept condiție prealabilă a oricăror negocieri directe cu Moscova retragerea trupelor rusești din teritoriile ocupate în Ucraina. „A permite orice negocieri cu Rusia acum, când ocupantul se află pe teritoriul nostru, înseamnă să îngheţăm războiul, să îngheţăm durerea şi suferinţa”, a declarat Zelenski la conferința de presă susținută alături de Ramaphosa.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de sâmbătă, delegația venită din Africa a ajuns la Moscova. „Salutăm o abordare echilibrată a prietenilor noştri africani faţă de criza ucraineană (…) Suntem deschişi unui dialog constructiv cu cei care doresc pacea bazată pe principiile justiţiei și ținând cont de interesele legitime ale părților”, a declarat Putin la începutul discuțiilor care au avut loc la palatul Konstantinovski din Sankt-Petersburg, transmite Agerpres.

Războiul nu poate dura pentru totdeauna (…) Acest război trebuie să se termine”, a spus, la rândul său, Ramaphosa, care a afirmat că acest conflict a creat instabilitate la scară globală și a afectat inclusiv țările din Africa.

ADVERTISEMENT

Rusia și Ucraina vor să se înarmeze și mai mult

Însă în paralel cu medierea oferită de către statele africane, cele două țări beligerante vor să-și mărească arsenalul militar pe care intenționează să-l folosească pe front. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat o fabrică din Omsk, susținând că este necesară intensificarea ritmului de producere a tancurilor pentru nevoile armatei din Ucraina.

La rândul său, Valentin Havrilov, adjunctul ministrului Apărării de la Kiev, le-a cerut aliaților Ucrainei să livreze arme de precizie cu rază mai mare de acțiune. „Toate planurile noastre militare sunt puse în aplicare în conformitate cu evaluările. Principalul lucru în războiul modern este de a avea o conştientizare a situaţiei – pentru a cunoaşte poziţia inamicului şi pentru a putea lansa lovituri de precizie pe distanţe lungi. Adică, să avem arme capabile să lovească inamicul la o distanţă de până la 200 de kilometri”, a spus Havrilov.

ADVERTISEMENT

În ce privește ostilitățile de pe linia frontului, generalul-locotenent Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a anunțat că armata rusă ar fi lovit vineri un centru important de comandă al armatei ucraienene. Informația nu a fost confirmată de către Kiev.

La 16 iunie, Forţele Armate Ruse au lansat un atac cu rază lungă de acţiune, maritim şi aerian, cu un grup de arme de înaltă precizie asupra unuia dintre centrele de decizie ale Forţelor Armate Ucrainene. Ţinta loviturii a fost atinsă. Ţinta desemnată a fost lovită”, a spus Konașenkov, fără a detalia operațiunea armatei ruse.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, aflate la granița cu Ucraina, a afirmat că trei drone militare ucrainene au fost distruse în timpul unui atac în districtul Novozibkov, atac care viza o stație de pompare a oleoductului Drujba care transportă petrolul din Siberia până în Europa Centrală și de Est. Nici în acest caz autoritățile ucraienene nu au oferit un punct de vedere.

ADVERTISEMENT