News

Război în Ucraina, ziua 482. UE pregătește un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 482. Șeful Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, anunță că operațiunea contraofensivei decurge conform planului.
20.06.2023 | 15:27
Razboi in Ucraina ziua 482 UE pregateste un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
Război în Ucraina, ziua 482. Șeful Armatei ucrainene: ”Contraofensiva decurge conform planului”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
20-06-2023
12:19

Peste 9.000 de persoane au murit de la începutul războiului

Uniunea Europeană se pregătește să propună un pachet de ajutor financiar în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) pentru sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de reconstrucție și contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor pierdute în urma invaziei rusești.

Propunerea Comisiei Europene are scopul de a asigura finanțarea cheltuielilor curente ale guvernului ucrainean și de a susține prioritățile urgente de reconstrucție.

Conform datelor prezentate de Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, de la începutul conflictului ruso-ucrainean, peste 9.000 de persoane au pierit, iar peste 15.000 de persoane au fost rănite.

20-06-2023
08:01

Biden avertizează că ameninţările nucleare ale lui Putin sunt reale

Ameninţarea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este reală, a spus preşedintele american Joe Biden, la câteva zile după ce denunţase desfăşurarea de către Rusia a unor astfel de arme în Belarus.

„Când am fost aici în urmă cu aproximativ doi ani și am spus că sunt îngrijorat că râul Colorado va seca, toată lumea s-a uitat la mine de parcă aș fi nebun”, a spus Biden, în faţa unui grup de donatori din California. “Ei s-au uitat la mine ca atunci când am spus că sunt îngrijorat că Putin folosește arme nucleare tactice. Este real”, a spus Biden.

Săptămâna trecută, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice ruseşti, unele dintre ele, a spus el, fiind de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au lansat asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

Desfăşurarea rusă este urmărită îndeaproape de Statele Unite şi aliaţii săi, dar şi de China, care a avertizat în mod repetat în privinţa utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 482. În ciuda declarațiilor venite de la Mosocva, șeful Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, spune că operațiunea contraofensivei decurge conform planului.

Război în Ucraina, ziua 482. Șeful Armatei ucrainene: ”Contraofensiva decurge conform planului”

În debutul acestei săptămâni, Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi și șeful Statului Major General al Forțelor Armate, general-locotenentul Serhi Shaptala, au avut o întâlnire în sediul grupurilor de trupe care îndeplinesc sarcini în zonele celor mai aprige lupte.

ADVERTISEMENT

Împreună cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Serhi Shaptala, am desfășurat lucrări în grupurile de trupe care îndeplinesc cele mai dificile sarcini în zonele în care au loc cele mai înverșunate bătălii”, a postat Zalujnîi pe Facebook, notează Ukrinform.net.

Zalujnîi a mai spus că inamicul încearcă să împiedice înaintarea unităților ucrainene. În acest scop, trupele ruse au desfășurat un sistem de fortificații cu câmpuri dese de mine și un număr mare de rezerve.

ADVERTISEMENT

În ciuda rezistenței dure a ocupanților, soldații noștri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriul ucrainean. Operațiunea continuă conform planului”, a spus comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

După cum s-a raportat recent, rușii au adunat trupe și au încercat să avanseze în direcțiile Lîman și Kupyansk. În plus, inamicul a concentrat un număr semnificativ de unități de asalt aerian în est, a mai precizat șeful Armatei Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Zelenski anunță că niciun sistem Patriot nu a fost pierdut

În ultimele săptămâni, concomitent cu declanșarea mai multor serii de atacuri aeriene, reprezentanții puterii de la Moscova au anunțat că forțele lor armate au reușit să distrugă mai multe sisteme Patriot pe care SUA le-a trimis în Ucraina.

Luni, de la Kiev, Volodimir Zelenski a ținut să clarifice lucrurile. El a precizat că, în pofida mesajelor Kremlinului, Ucraina nu a pierdut nici un sistem de apărare Patriot.

ADVERTISEMENT

”Indiferent de cine din Rusia spune că sistemele noastre Patriot au fost distruse, ele sunt în continuare aici. Ele funcţionează, toate doboară rachetele ruseşti. Sunt eficiente pe cât posibil. Nici un sistem Patriot nu a fost distrus!”, a afirmat președintele ucrainean.

În altă ordine de idei, în urmă cu 24 de ore, armata ucraineană a anunțat eliberarea unei alte localități din regiunea Dnipro. Vorbim de cea de-a opta localitate pe care forțele armate ucrainene au eliberat-o, de la începutul contraofensivei.

ADVERTISEMENT