News

Contraofensiva Ucrainei. Kievul se lovește de armamentul și tacticile îmbunătățite ale Rusiei

Contraofensiva Ucrainei, barată de evoluția tacticilor rusești? Moscova și-a perfecționat armele, apărarea și competențele militare.
14.06.2023 | 08:02
Contraofensiva Ucrainei Kievul se loveste de armamentul si tacticile imbunatatite ale Rusiei
Nu contează ce tancuri au rușii, contează că au mii de tancuri, subliniază analiștii / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Contraofensiva Ucrainei cercetează apărarea rusă în timp ce urmează a doua vară de lupte, iar forțele Kievului se confruntă cu un inamic care a făcut greșeli și a suferit eșecuri în războiul care durează de 15 luni. Dar analiștii spun că Moscova a învățat și ea din aceste greșeli și și-a îmbunătățit armele și abilitățile. Rusia a construit apărări puternic fortificate de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, și-a perfecționat armele electronice pentru a reduce avantajul Ucrainei în materie de drone de luptă și a transformat bombele grele din arsenalul său masiv din timpul Războiului Rece în muniții de planare ghidate cu precizie, capabile să lovească ținte, fără a-și pune în pericol avioanele de război.

„Un război de uzură dus-întors”

Schimbarea tacticii rusești, împreună cu numărul sporit de trupe și armamentul îmbunătățit, ar putea face dificilă contraofensiva Ucrainei și obținerea unei victorii rapide și decisive, amenințând să se transforme într-o lungă bătălie de uzură. Șeful Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarant, marți, că, deși armata ucraineană este bine pregătită, pe măsură ce trece timpul războiul „va fi o luptă dus-întors pentru o perioadă considerabilă de timp”.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, cea mai mare parte a atenției s-a concentrat asupra inundațiilor catastrofale din sudul Ucrainei, cauzate de distrugerea barajului Kahovka, de care ambele părți se acuză reciproc. În același timp, însă, trupele ucrainene au lansat o serie de atacuri în mai multe părți ale frontului, care până acum au obținut doar câștiguri marginale împotriva apărării rusești la mai multe niveluri.

Putin: Contraofensiva Ucrainei, cu pierderi semnificative

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că sunt în curs de desfășurare acțiuni de contraofensivă și de apărare împotriva forțelor rusești, afirmând că comandanții săi au o stare de spirit „pozitivă” în ceea ce privește succesul acestora. Autoritățile ucrainene n-au anunțat însă începerea unei contraofensive în toată regula. Cu o zi înainte, președintele rus Vladimir Putin a declarat că aceasta a început, dar că Ucraina nu a reușit să facă progrese și a suferit pierderi „semnificative”.

ADVERTISEMENT

Sir Richard Barrons, un general în retragere care a condus Comandamentul Forțelor Întrunite din Marea Britanie, a declarat că armata rusă a construit linii defensive „ca la carte” și și-a ajustat tacticile după retragerea sa precipitată din zone întinse din regiunile Harkov și Hherson, toamna trecută, sub impactul unei campanii rapide a Ucrainei. El a subliniat capacitatea îmbunătățită a Rusiei de a contracara și de a folosi dronele și a remarcat, de asemenea, că Moscova a învățat să păstreze activele cheie, cum ar fi cartierul general de comandă și depozitele de muniții, în afara razei de acțiune a artileriei.

„Și au perfecționat modul în care pot trage asupra artileriei și tancurilor ucrainene atunci când le reperează”, a declarat el. „Așa că, dacă adunăm toate acestea, toată lumea știe că va fi o luptă mai grea decât pentru Herson sau Harkov în toamna anului trecut”. Rusia a trimis mai multe trupe pentru a proteja linia lungă a frontului, chiar dacă multe dintre ele ar putea fi slab antrenate, a spus el, scrie Defense News.

ADVERTISEMENT

Punctele slabe ale rușilor rămân

La începutul războiului, convoaiele militare rusești s-au întins pe kilometri întregi pentru a deveni o pradă ușoară pentru artileria și dronele ucrainene, în timpul unei încercări eșuate de a cuceri Kievul, în ceea ce a fost considerat o greșeală majoră. Rachetele ucrainene au scufundat apoi crucișătorul rusesc Moskva, nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, într-o lovitură majoră pentru mândria Moscovei. Rachetele Kievului au bombardat depozitele de muniții și cartierele generale de comandă rusești. Iar forțele Kremlinului s-au retras în grabă din zone mari din est și sud, în toamnă.

În pofida acestor eșecuri, Rusia s-a întărit pentru a apăra părți largi din teritoriul ucrainean pe care le-a capturat la începutul invaziei. Luna trecută, a revendicat controlul orașului Bahmut din estul țării, după cea mai lungă și sângeroasă bătălie din acest război. Dar punctele slabe fundamentale ale Rusiei rămân. Trupele rusești continuă să fie afectate de un moral scăzut, există o penurie de muniție, iar coordonarea între unități a rămas mediocră. Apoi, lupte interne au izbucnit între comandamentul militar și șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a trimis zeci de mii de combatanți pe câmpul de luptă pentru a conduce bătălia pentru Bahmut.

ADVERTISEMENT

Ajutorul occidental pentru Kiev

Un factor major care încă limitează capacitatea Rusiei a fost decizia sa de a nu-și lăsa forțele aeriene să pătrundă adânc în Ucraina, după ce a suferit pierderi grele în etapele inițiale ale războiului. Încercările Rusiei de a zdrobi apărarea aeriană a Ucrainei au eșuat. Datorită livrărilor de armament occidental, Ucraina reprezintă acum o provocare și mai dificilă pentru avioanele rusești. Barrons a subliniat că este esențial ca liderii militari de la Kiev să continue să țină la distanță avioanele adversarului, astfel încât „contraofensiva Ucrainei să nu fie momentul în care forțele aeriene rusești își găsesc brusc capacitatea și curajul să acționeze peste tot în Ucraina”.

„Nu contează ce tancuri au, au mii de tancuri”

Analistul militar ucrainean Oleh Jdanov remarcă faptul că Moscova a menținut un avantaj numeric în ceea ce privește trupele și armele, în ciuda oricăror slăbiciuni. În timp ce Rusia a apelat din ce în ce mai mult la arsenalele sale din timpul Războiului Rece, desfășurând tancuri datând din anii 1950 pentru a-și reface pierderile masive și timpurii, astfel de arme vechi încă pot avea performanțe bune, a declarat Jdanov.

„Nu contează ce tancuri au, au mii de tancuri”, a declarat el, precizând că Rusia a folosit multe dintre ele ca arme staționare în liniile sale defensive, inclusiv în regiunea Zaporojie, unde s-au dovedit eficiente. El a recunoscut succesul Rusiei în a lovi depozite militare ucrainene, bazându-se pe agenții și colaboratorii Moscovei, dar a spus că astfel de pierderi sunt „tolerabile”. Analistul ucrainean a mai spus că rușii folosesc din ce în ce mai mult drone și un război electronic îmbunătățit pentru a le bruia pe cele din Ucraina.

Bombe din timpul URSS convertite

Rusia a încetat și să mai folosească grupuri tactice de mărimea unui batalion pe care le-a desfășurat la începutul războiului și a trecut la unități mai mici, a spus Jdanov. În timp ce forțele aeriene rusești au operat în număr relativ mic, acestea și-au modernizat stocul de bombe pentru a le transforma în arme de planare care s-au dovedit eficiente, a spus el. Bombele de 500 de kilograme adaptate cu un modul GPS pot provoca pagube masive. „Uniunea Sovietică a produs aceste bombe în număr foarte mare”, a spus Jdanov, adăugând că rușii aruncă până la 50 de bombe pe zi pentru un „efect psihologic major”.

În aprilie, o astfel de bombă lansată accidental deasupra orașului rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a provocat un crater imens și a rănit ușor o persoană. Bloggerii militari ruși au lăudat puterea de impact a bombelor ghidate cu planare și capacitatea lor de a lovi ținte aflate la o distanță de până la 70 de kilometri. Un fost pilot militar a declarat pe blogul său că se lucrează la transformarea bombelor de 1.500 de kilograme în muniție cu planare.

Îmbunătățiri ale armelor și tehnicii

Aceste conversii permit forțelor aeriene rusești să intensifice loviturile asupra forțelor ucrainene fără a-și risca avioanele de luptă. Royal United Service Institute (RUSI) , un think-tank cu sediul la Londra care se concentrează pe probleme de apărare și securitate, a enumerat aceste bombe ghidate cu planare împreună cu alte îmbunătățiri ale armelor și tacticilor rusești.

„Deși au doar o precizie limitată, dimensiunea acestor muniții reprezintă o amenințare serioasă”, a declarat RUSI într-un raport recent, adăugând că Rusia lucrează pentru a le îmbunătăți precizia. Inginerii ruși au dat dovadă de pricepere în construirea de fortificații de teren și obstacole complexe de-a lungul liniei frontului, inclusiv tranșee și buncăre de comandă întărite cu beton, șanțuri,  „dinți de dragon” antitanc și câmpuri de mine complexe, se arată în raport.

Amplasarea extinsă de mine sofisticate pentru a fi folosite împotriva tancurilor și infanteriei reprezintă „o provocare tactică majoră pentru operațiunile ofensive ucrainene”, au declarat autorii RUSI. Alte îmbunătățiri rusești notate în raport includ un camuflaj termic mai bun pentru tancuri. Desfășurarea mai agilă a artileriei în poziții multiple, inclusiv integrarea cu drone pentru a evita pierderile. Și atacarea artileriei ucrainene cu drone care evoluează în așteptare până când dobândesc o țintă.

Cât de repede se va mișca Kievul?

O astfel de putere de foc rusească reactivă reprezintă „cea mai mare provocare pentru operațiunile ofensive ucrainene”, se arată în raportul RUSI. Sistemele de război electronic îmbunătățite ale Rusiei au distrus aproximativ 10.000 de drone ucrainene pe lună, în timp ce au fost, de asemenea, capabile să intercepteze și să decripteze în timp real comunicațiile tactice ucrainene, se menționează în raport.

De asemenea, rușii au învățat să intercepteze rachete ghidate prin GPS lansate de sistemele furnizate de Occident, cum ar fi HIMARS de fabricație americană, care i-au pus în dificultate pe ruși și a provocat pagube majore, se arată în raport. Armata rusă „este capabilă să îmbunătățească și să evolueze în ceea ce privește utilizarea sistemelor cheie”, a declarat RUSI, dar a remarcat că ar putea avea dificultăți în a răspunde la ajustări rapide similare din partea Kievului, care ar putea face ca unitățile Moscovei „să își piardă rapid coordonarea”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: