LIVE Actualizat 16-05-2023
15:56

Război în Ucraina, ziua 447. Atac masiv al ruşilor asupra Kievului. Moscova susţine că a distrus sistemele Patriot din capitala Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 447. Potrivit armatei ucrainene, s-au produs puține schimbări în prima linie în Ucraina în ultima zi, însp au fost multe bombardamente.
16.05.2023 | 18:59
Razboi in Ucraina ziua 447 Atac masiv al rusilor asupra Kievului Moscova sustine ca a distrus sistemele Patriot din capitala Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 447. Soldați ruși în tranșee
ADVERTISEMENT
16-05-2023
15:56

Borrell cere ca UE să ia măsuri împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a făcut apel la adoptarea unor măsuri decisive împotriva Indiei, care revinde petrol rusesc în Europa sub formă de combustibil rafinat. Borrell a subliniat necesitatea acțiunii pentru a stopa fluxul de petrol din Rusia către India, care a devenit un important cumpărător al acestui tip de petrol în urma invaziei ruse în Ucraina.

Până în prezent, Uniunea Europeană nu a luat nicio măsură în această privință, însă Borrell a anunțat că va discuta problema cu ministrul de externe indian.

„Dacă motorina sau benzina intră în Europa (…) provenind din India și fiind produsă cu petrol rusesc, aceasta este cu siguranță o ocolire a sancțiunilor și statele membre trebuie să ia măsuri. Faptul că India cumpără petrol rusesc, este normal (…)

Dar dacă folosesc acest lucru pentru a fi un centru în care petrolul rusesc este rafinat și subprodusele sunt vândute către noi trebuie să acționăm. (…) Dacă se vinde, este pentru că cineva cumpără. Și trebuie să ne uităm la cine cumpără”, a declarat Josep Borrell.

 

 

 

16-05-2023
12:02

Cel puțin șase civili au fost uciși în urma bombardamentelor rusești în regiunile Donețk și Harkov

În ultimele 24 de ore, cel puțin șase persoane au decedat în urma bombardamentelor rusești în regiunile Donețk și Harkov.

„Pe 15 mai, rușii au ucis 4 locuitori ai regiunii Donețk – în Avdiivka. În plus, cadavrul unei persoane care a murit în timpul ocupației a fost exhumat la Bogorodicinoi. Încă 4 persoane au fost rănite în regiune”, a anunțat șeful administrației militare din Donețk, Pavel Kirilenko.

Potrivit oficialului ucrainean, la miezul nopții, rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk – trei clădiri cu mai multe etaje și o cazangerie au fost avariate. Victime nu au fost înregistrate.

„Pe direcția Volnovaha, la Ugledar, au fost înregistrate un atac aerian și lansate 48 de obuze. Pe direcția Donețk, un bărbat a fost rănit în Pervomaiskoie. (…) În direcția Gorlivka, rușii au lovit Konstantinovka cu rachete S-300: au fost avariate trei case, o școală și o conductă de gaz. Sub bombardamente grele în Chasov Yar – o persoană rănită, 17 clădiri private și trei clădiri de apartamente avariate.

Pe direcția Lisiciansk au fost avariate o școală și un magazin, o casă și o clădire administrativă în Seversk”, a precizat Kirilenko.

 

Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, două persoane civile, un bărbat și o femeie, au fost ucise în satul Dvoricina din raionul Kupiansk, în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore. Un alt bărbat a fost rănit și a fost dus la spital.

În plus, în seara zilei de 15 mai, orașul Volceansk a fost ținta unui bombardament masiv din partea Rusiei, iar cel puțin trei clădiri rezidențiale, clădiri agricole și un spital local au fost avariate, iar mai multe obuze au lovit o zonă deschisă.

În satul Tișcenkovka din raionul Kupiansk, cel puțin patru clădiri rezidențiale și comerciale au fost avariate și au izbucnit incendii în urma bombardamentelor de la mai multe lansatoare de rachete.

 

 

16-05-2023
11:41

Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei, arestat în timp ce lua mită

Preşedintele Curţii Supreme, Vsevolod Kniazev, a fost prins în flagrant când primea o mită de aproximativ 3 milioane de dolari.

Autorităţile anticorupţie de la Kiev au postat fotografia cu teancurile de dolari pe pagina lor de Facebook, precizând că descoperirea a fost făcută în urma investigaţiilor efectuate de Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) şi de Procuratura Specială Anticorupţie (SAP).

“NABU şi SAP au descoperit acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme, în special o schemă care permite obţinerea de avantaje necuvenite de către conducerea şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie”, se arată în comunicatul celor două agenţii. “Acţiuni urgente de investigaţie sunt în curs de desfăşurare”, se mai arată în text.

Kniazev a fost instalat în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme în octombrie 2021.

16-05-2023
10:56

Rusia susţine că a distrus sistemele de apărare Patriot de la Kiev

Oficialii de la Moscova au anunțat marţi că în atacul major de noapte asupra Kievului a fost distrus sistemul de rachete de apărare antiaeriană american Patriot. Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au efectuat atacuri „foarte precise” asupra trupelor, muniției și depozitelor ucrainene.

„Toate țintele au fost atinse”, a anunțat ministerul rus. Pe de altă parte, Ucraina susține că a doborât toate cele 18 rachete și drone lansate de forțele ruse în timpul nopții, printre care și rachete hipersonice avansate rusești de tip Kinjal.

16-05-2023
07:23

Ruşii au atacat Kievul

Forțele ruse au atacat Kievul cu drone și rachete, iar oficialii capitalei Ucrainei au descris atacul drept „extrem de intens”. Marţi dimineață, armata ucraineană a anunţat că a doborât toate rachetele și dronele lansate de ruşi. 

Fostul premier Iulia Timoșenko, care lucrează acum pentru o organizație umanitară, a publicat o înregistrare audio a sunetelor care au putut fi auzite la Kiev. „Cred că aceasta a fost una dintre cele mai zgomotoase nopți din Kiev”, a scris ea pe Twitter. 

Atacul a fost comentat şi de primarul Vitali Klitschko. “Au avut loc explozii în Kiev. Unele au avut loc în districtul Solomyanskyi. Iar în Shevchenkivskyi, resturi de rachete au căzut pe teritoriul grădinii zoologice. Toate serviciile de urgenţă sunt pe drum”, a spus acesta.

Armata ucraineană a anunţat că atacurile ruşilor au lost lansate din trei direcţii concomitent, nord, est şi sud. Capitala a fost ţinta a 18 rachete de diferite tipuri, iar resturi ale acestora, doborâte de apărarea anti-aeriană, au rănit trei civili în districtul Solomyanskyi.

“În jurul orei 03:30, invadatorii ruşi au atacat Ucraina dinspre nord, sud şi est cu 18 rachete de diferite tipuri, de pe uscat, de pe mare şi din aer”, au anunţat Forţele aeriene ucrainene într-un comunicat publicat marţi. “Cele 18 rachete au fost distruse de efectivele şi sistemele de apărare antiaeriană ale Forţelor aeriene”.

Apărarea antiaeriană ucraineană ar fi doborât şase rachete hipersonice Kinjal, nouă rachete de croazieră Kalibr şi trei rachete balistice.

Război în Ucraina, ziua 447. Potrivit armatei ucrainene, s-au produs puține schimbări în prima linie în Ucraina în ultima zi, însă au fost multe bombardamente. În raportul său zilnic, Statul Major ucrainean a transmis că au existat lupte grele în jurul orașului Bakhmut și că Rusia a lansat ”acțiuni ofensive fără succes” în mai multe locații din vestul și sud-vestul orașului.

Război în Ucraina, ziua 447. Nimic nou pe frontul de est

Rușii au vizat și alte zone de pe linia frontului în Donețk, inclusiv Avdiivka, Mariinka și Vuhledar, cu un amestec de lovituri aeriene și foc de artilerie. ”Au fost 37 de angajamente de luptă. Bakhmut și Mariinka rămân în epicentrul luptei”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Forțele de apărare ucrainene au respins numeroase atacuri inamice în apropierea orașului Mariinka”, se spune. Orașul este în ruine și aproape toți civilii au plecat. Yuriy Fedorenko, un ofițer în Brigada 92 a Ucrainei, a postat pe Telegram că în Bakhmut apărătorii ucraineni au reușit nu numai să stabilizeze situația, ci și să câștige un avantaj în unele zone în ultimele trei zile.

”Inamicul a fost îndepărtat de principalele căi de comunicație, ceea ce înseamnă că intenția lor de a luat Bakhmut a fost zădărnicită”, a spus Fedorenko. Statul Major a declarat că rușii au lansat mai multe atacuri cu rachete S-300 împotriva orașului Kostiantynivka, care se află la vest de Bakhmut.

ADVERTISEMENT

Videoclipul geolocalizat de pe rețelele de socializare arată și atacuri rusești în regiunea Harkov, unde cele două părți sunt separate de râul Oskil în unele zone. Statul Major a explicat că în zonele ocupate de ruși, civilii sunt încă presați să-și ia cetățenia rusă. ”Oamenilor care au fost de acord să coopereze cu ocupanții ruși li s-a cerut să renunțe în scris la cetățenia ucraineană și să accepte cetățenia rusă. Cei care refuză sunt amenințați de invadatori cu concedierea de la locul de muncă și continuarea persecuției”, au transmis ucrainenii.

De asemenea, controalele de securitate asupra populației civile au fost intensificate în Crimeea. Între timp, Kievul anunță că forțele ruse nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive la scară largă. Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei a declarat că forțele ruse nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive la scară largă și sunt în principal în defensivă, dar Moscova este capabilă să susțină ritmul actual al atacurilor cu rachete.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt Andriy Yusov a declarat luni televiziunii ucrainene că Rusia ”este în defensivă” când vine vorba de a discuta ”întreaga linie a frontului” și nu are resursele ”pentru a repeta acțiuni ofensive la scară largă”. ”Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios de care comandamentul ucrainean îl ține cont cu siguranță atunci când se pregătește pentru dezocuparea teritoriilor ucrainene”, a adăugat oficialul.

Yusov a spus că obiectivul atacurilor rusești cu rachete s-a schimbat și intensitatea lor a scăzut din iarnă, când au avut loc atacuri de mare volum asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. ”Ei caută în mod activ modalități de a compensa și de a schimba nu numai dronele Shahed. Ei caută arme în toată lumea. Până acum, nu au avut prea mult succes”, a spus el.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui fapt, Yusov a spus că rușii sunt ”capabili să susțină intensitatea atacurilor”, cel puțin deocamdată. El a estimat că au încă stocuri mari de rachete S-300, care sunt capabile de distrugere considerabilă. S-300 a fost proiectat ca și armă antiaeriană, dar rușii au folosit-o frecvent în atacuri de tip sol-sol, în care nu rachetele nu sunt foarte precise.

ADVERTISEMENT