LIVE Actualizat 23-06-2023
16:14

Război în Ucraina, ziua 485. Șeful Wagner anunță că armata Rusiei se retrage în Herson și Zaporojie: ”Ne scăldăm în sânge”

Război în Ucraina, ziua 485. Oficialii de la Kiev acuză forțele ruse că au încercat bombardarea barajului Krivoi Rog ci rachete Kinjal.
23.06.2023 | 19:03
Razboi in Ucraina ziua 485 Seful Wagner anunta ca armata Rusiei se retrage in Herson si Zaporojie Ne scaldam in sange
Război în Ucraina, ziua 485. Kievul acuză Rusia că a încercat bombardarea unui barajului Krivoi Rog. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
23-06-2023
16:14

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, spune că forțele ruse se retrag în Herson și Zaporojie: ”Ne scăldăm în sânge”

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, continuă războiul de la distanță cu șefii apărării de la Moscova. Vineri, acesta a dezvăluit că armata rusă se retrage în regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie.

Acesta a acuzat Ministerul rus al Apărării că îl induce în eroare pe preşedintele Vladimir Putin. ”Forţele armate ale Ucrainei zdrobesc armata rusă, în timp ce noi ne scăldăm în sânge, nimeni nu trimite rezerve, nu există nicio comandă”, afirmă Prigojin, într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Șeful Grupului Wagner a dat vina pentru posibilul eșec în războiul rușilor din Ucraina pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Evgheni Prigojin a spus, tot pe Telegram, că războiul este ”necesar” pentru ca Şoigu să poată ”deveni mareşal”, notează Sky News.

23-06-2023
12:28

Uniunea Europeană intensifică sancțiunile împotriva Rusiei

Uniunea Europeană  a adoptat cu succes cea de-a 11-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în efortul de a combate practicile înșelătoare și de a limita sprijinul acordat de aceasta Kremlinului. Noile măsuri punitive includ interdicții de export către țările terțe, care ajută  la evitarea represiunilor existente.

Potrivit presei internaționale, noul pachet de sancțiuni va viza în special “practicile înșelătoare” ale Rusiei, inclusiv utilizarea unor țări intermediare care permit importul “paralel”.

O componentă importantă a acestui efort este introducerea unui instrument “anti-eludare” care va permite UE să restricționeze vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul anumitor bunuri și tehnologii sancționate către anumite țări terțe.

Pe lângă aceasta, lista entităților susținătoare ale campaniei militare a Rusiei în Ucraina a fost extinsă cu 87 de noi nume. Aceste restricții la exportul de articole cu tehnologie avansată vor afecta țări precum China, Uzbekistan, Emiratele Arabe Unite, Siria și Armenia, care sunt considerate ca oferind sprijin direct regimului rus.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și securitate, a subliniat importanța acestui pachet de sancțiuni, afirmând: „Pachetul de astăzi crește presiunea noastră asupra Rusiei și a mașinii de război a lui Putin. Abordând eludarea sancțiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, privând-o în continuare de resursele de care are atât de disperat nevoie pentru a-i permite să-și continue războiul ilegal împotriva Ucrainei”.

Cu adoptarea acestor noi măsuri restrictive, UE speră să sublinieze determinarea sa de a pune capăt agresiunii ruse și de a susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

 

 

 

23-06-2023
08:37

Rusia anunță că a prins traficanți care cumpărau cesiu pentru Ucraina

Serviciul rusesc de securitate FSB a transmis că a arestat cinci persoane care încercau să cumpere un kilogram de cesiu-137 radioactiv, pentru suma de 3,5 milioane de dolari, în numele unui cetățean ucrainean.

Potrivit FSB, cesiul-137 urma să fie scos din Rusia ca să fie folosit pentru a înscena un incident cu presupuse arme de distrugere în masă, ca să discrediteze Rusia. Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmațiile, iar Ucraina nu a comentat încă incidentul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în această săptămână că spionii ucraineni au primit informații că Rusia ia în considerare un atac „terorist” asupra centralei nucleare Zaporojie, controlată de ruși, din sudul Ucrainei, inclusiv eliberarea de radiații.

Rusia a respins aceste acuzații și, la rândul său, a acuzat Ucraina că intenționează să pună mâna pe centrală și să bombardeze instalațiile, inclusiv pe cele în care este depozitat combustibilul nuclear. De asemenea, Moscova a acuzat Kievul că plănuiește un atac cu „bombă murdară” împotriva Rusiei, lucru pe care Ucraina l-a negat.

FSB a mai transmis vineri că persoanele reținute în cazul de trafic cu cesiu -137 și-au recunoscut deja vina, dar nu au fost făcute publice nume sau alte detalii.
 

Război în Ucraina, ziua 485. Conflictul din ziua precedentă a fost unul dominat de acuzații. Kievul a acuzat Rusia că a încercat bombardarea barajului Krivoi Rog. Anterior, Moscova acuzase armata ucraineană că a avariat un pod din Crimeea.

Război în Ucraina, ziua 485. Kievul acuză Rusia că a încercat bombardarea unui barajului Krivoi Rog

Oficialii de la Kiev spun că Rusia ia în calcul un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei, mai exact la centrala Zaporojie. Pentru a reuși asta, invadatorii ar fi încercat să atace cu rachete hipersonice “Kinjal” barajul de la Krivoi Rog, a declarat joi Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean.

ADVERTISEMENT

”Rusia nu este capabilă să păstreze sub control oraşul Energodar pe termen mediu, de aceea are în vedere un atac terorist de amploare la centrala nucleară din Zaporojie.

Totul pentru a opri contraofensiva ucraineană şi a crea o zonă gri sanitară pustie pentru anii următori, ca parte a unui statu quo teritorial, fără o încetare a focului”, a susţinut Podoliak într-un mesaj pe Twitter.

ADVERTISEMENT

În această strategie intră şi încercările de a lovi cu rachete Kinjal barajul de la Krivoi Rog“, mai punctează acelaşi consilier prezidenţial. Potrivit lui Podoliak, forţele ruse ar amplasa noi mine în prezent la centrala nucleară din Zaporojie. Uzina e aflată sub controlul Rusiei din primele zile ale invaziei.

NATO consideră că războiul din Ucraina se va extinde și în 2024

În timp ce Moscova și Kiev își aruncă acuzații, NATO și UE fac prognoze extrem de pesimiste. Joi, 22 iunie, la un seminar din Toledo (Spania), reprezentanţi de rang înalt ai Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au fost preconizat că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024.

ADVERTISEMENT

La evenimentul din statul iberic, adjunctul secretarului general al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, Javier Colomina, a estimat că următoarele 6 luni vor fi decisive. El se aşteaptă să fie înregistrate progrese pe frontul din Ucraina.

Oficialul NATO nu este convins că încheierea conflictului este la orizont. Motivul: Rusia are o mare capacitate de rezistenţă. ”Rusia pierde 1,7 soldaţi la un soldat ucrainean şi nu are nicio problemă cu 2.000 de pierderi de militari pe zi, pentru că aşa a tratat conflictele de-a lungul istoriei, aşa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial şi înainte”, spune Colima.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la contraofensiva ucraineană, reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice a punctat că există “unele progrese“. El afirmă că ele sunt totuşi “minore şi nu sunt decisive pentru soarta războiului”.

ADVERTISEMENT